Paytrail

Tunnetko verkkokauppaa koskevan lainsäädännön?

Tiina Hytönen Kirjoittanut Tiina Hytönen - 13.10.2023

Liikeidea – tehty. Verkkokauppa-alusta – kunnossa. Maksutavat – hoidettu. Mitä vielä pitää huomioida, kun perustetaan verkkokauppaa? No, ainakin lainsäädäntö. Tästä kirjoituksesta löydät koosteen verkkokauppaa koskevasta sääntelystä.

Verkkokaupan pystytyksessä on huomioitava monenlaisia asioita, eikä pienin näistä ole omaa liiketoimintaa koskeva lakipykälistö. Jokaisen verkkokauppiaan tulee tuntea Suomen käytäntöjen lisäksi toiminta-alueensa verotuskäytännöt sekä muu verkkokauppaa koskeva sääntely.

 

EU-alueen verkkokauppalainsäädäntö takaa kuluttajan selustan

EU-alueella on yhtenäistä, esimerkiksi kuluttajansuojaan liittyvää, sääntelyä, joka takaa yhdenmukaisen suojan kaikille EU-alueen kuluttajille. Tämän takia esimerkiksi geoblokkaus eli asiakkaan syrjiminen tai hinnan määrittely asiakkaan sijainnin mukaan on kiellettyä.

Lainsäädäntö määrää kertomaan verkkokaupassa esimerkiksi:

  • maksutavoista ja toimituksista
  • 14 päivän yleisestä palautusoikeudesta sekä 
  • selkeistä peruutusohjeista ja -lomakkeista.

Näiden lisäksi kuluttajalle tulee antaa yrityksen nimi, sijaintipaikan osoite ja puhelinnumero.

Lainsäädännön on syytä olla hyvin hallussa: jos verkkokauppias ei informoi tarvittavista asioista tarpeeksi selkeästi ennen tilauksen tekoa, ratkaistaan asia mahdollisissa ristiriitatilanteissa kuluttajan hyväksi. Lue lisää verkkokaupassa annettavista tiedoista »

Kannattaakin varmistaa, että myös kirjanpitäjäsi tuntee kansainvälistä verkkokauppaa ja etämyyntiä koskevat lakipykälät. 

 

Mitä kaikkea verkkokaupassa pitää kertoa?

Kuluttajakauppaa koskettavat kuluttajansuojalaki sekä kuluttaja-asiamiehen linjaus verkkomaksamisesta.

Verkkokauppiasta koskettavat myös EU:n tietosuoja-asetus sekä verkkomaksuihin liittyvät vahvan tunnistautumisen pelisäännöt. Myös hankinta- ja sopimusoikeus voi koskettaa verkkokauppiasta toiminta-alueesta riippuen.

 

Kuluttajansuojalain mukaan verkkokaupasta tulee löytyä seuraavat tiedot: 

  • Tuotekuvaukset
    • tuotteen pääominaisuudet, lopullinen hinta veroineen ja toimituskuluineen, tilauksen ehdot (maksu- ja toimitusehdot, peruutusoikeus, virhevastuu) sekä myyjän nimi ja tarkat yhteystiedot.
  • Palautus- ja peruutusoikeus 
    • laki säätää kuluttajalle 14 päivän palautusoikeuden. Kauppias voi määrittää, onko palautus ilmainen vai maksaako kuluttaja kustannukset, mutta tästä on ilmoitettava selkeästi ennen tilauksen tekemistä.
  • Tilaus- ja toimitusehdot 
    • asiakkaan on hyväksyttävä ehdot ennen ostotapahtuman loppuun saattamista.
  • Tilausvahvistus 
    • toimitetaan asiakkaalle ostotapahtuman jälkeen.
  • Rekisteriseloste ja evästeilmoitus:

Verkkokauppaan ja sen perustamiseen liittyy monenlaisia asioita, joista lainsäädäntö on vain yksi. Lue lisää verkkokaupan perustamisesta sekä lataa maksuton opas menestyvän verkkokaupan avaintekijöistä!

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan lainsäädäntö