Paytrail

5 vinkkiä, joilla varmistat verkkokauppasi toimintakyvyn Black Fridayn kävijäryntäyksessä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 3.11.2020

Verkkoliiketoiminnassakin on paradokseja – esimerkiksi se, mitä suositummaksi verkkokauppasi tulee, sitä todennäköisemmin se hidastuu tai lakkaa kokonaan toimimasta. Samalla romuttuu myös käyttäjäkokemus. Tästä kirjoituksesta löydät viisi vinkkiä, joilla varmistat kauppasi toimintakyvyn myös ruuhkapiikkien aikana.

 

Kävijäpiikit koettelevat kaupan suorituskykyä ja asiakaskokemusta

Tänäkin vuonna ostohuumapäivä Black Friday tulee koettelemaan verkkokauppojen teknisen suorituskyvyn rajaa. Aikaisempina vuosina Black Fridayna verkkokauppojen kävijämäärät ovat olleet keskimäärin kolminkertaisia normaaleihin päiviin verrattuna.

Black Friday on verkkokaupallesi oiva mahdollisuus erottua kilpailijoista nopeasti latautuvalla ja sulavasti toimivalla verkkokaupalla.

➡️ Lue myös: Verkkokaupan asiakaskokemus näkyy suoraan viivan alla

Tutkimustietoa nopeuden vaikutukseen verkkokauppojen liikevaihtoon ja konversioprosentteihin on runsaasti. Pelkästään 0,1 sekunnin keskimääräisen latausajan nopeutuksen on todettu lisäävän verkkokaupan liikevaihtoa 1 %:lla, eikä sivulataus yleisesti ottaen saisi koskaan kestää yli 3 sekuntia. Esimerkiksi 4 sekunnin latausaika vie sinulta jo 25 % vierailijoista.

 

Miten parantaa kaupan toimintakykyä?

Tästä löydät 5 tehokasta ja taatusti toimivaa vinkkiä, joilla parannat kauppasi toimintaa kävijäryntäyksen aikana:

  1. Selvitä hosting-palveluntarjoajaltasi, voitko moninkertaistaa verkkokauppaa pyörittävien palvelinten tehoa Black Fridayn ajaksi. Muutamasta päivästä aiheutuva lisäkulu hosting-laskussa on hyvä vakuutus ja maksaa varmasti itsensä takaisin, kun mahdollisimman moni asiakas pääsee ostoksille verkkokauppaasi.
  2. Käy verkkokaupan ohjelmistotoimittajan kanssa läpi, voitaisiinko verkkokaupan koodia parantaa kestämään isompia kävijäpiikkejä. Jakamalla kuormaa useammalle palvelimelle saavutetaan skaalautuvuutta ja esimerkiksi palvelinpuolen välimuistin tai CDN-palveluiden hyödyntäminen voi merkittävästi parantaa verkkokauppasi suorituskykyä.
  3. Muista, että verkkokauppasi nopeuteen vaikuttavat myös verkkokauppaasi integroidut ohjelmistot, jotka ylläpidetään kyseisen palveluntarjoajan palvelimilla. Olet saattanut toimia kohtien 1 ja 2 mukaisesti, ja varustautua kävijäryntäykseen, mutta joku ulkopuolinen integraatio saattaa romuttaa suorituskyvyn kokonaisuudessaan.
  4. Vältä muutosten tekoa verkkokaupan tuotteisiin tai hintoihin Black Fridayn aikana. Verkkokauppasi saattaa hyödyntää kohdassa 2 mainittua välimuistia, joka puolestaan nollautuu tehdessäsi muutoksia verkkokauppaasi. Kun välimuisti nollautuu kävijäpiikin aikana, on hyvin mahdollista, että verkkokaupallesi varattu palvelinkapasiteetti ei enää riitä.
  5. Tee kaupallesi kuormitustesti ja selvitä, montako yhtäaikaista käyttäjää se kestää. Voit verrata kuormitustestin tulosta esimerkiksi viime vuoden Black Fridayn kävijämääriin, jos sinulla on ne tilastoituna esimerkiksi Google Analyticsissä.
    • Kuormitustesti on hyvä tehdä ensin ennen kohtaa 1 ja 2, jotta tiedät nykyisen suorituskykysi ja tehtyjen muutosten jälkeen, jotta pystyt vahvistamaan, että tehdyt muutokset ja investoinnit ovat vieneet suorituskykyä oikeaan suuntaan. Kuormitustestin avulla saat myös selville, mikä hidastaa verkkokauppaasi suuremmilla asiakasmäärillä, ja näin jää aikaa ongelman ratkaisulle ennen Black Fridaytä.

 

Kirjoittaja: Lauri Kasti (CEO, Founder Supervisor.com) on sarjayrittäjä, jolla on yli 20 vuoden kokemus verkkokauppojen ylläpidosta. Supervisor.comin hän perusti, jotta jokainen tietäisi kuinka nopea verkkokauppa on Black Fridayna.

 

Haluatko tietää lisää sesonkimyynnistä ja siihen varautumisesta verkkokaupassa? Tutustu maksuttomaan sesonkimyynnin oppaaseen ja ota vinkit talteen!

Verkkokaupan sesonkimyynti opas

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi