Paytrail

Google Shopping tuli, mutta mitä se merkitsee?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 25.2.2020

Oletko kuullut, että Google Shopping tuli Suomeen? Luultavasti. Aiheesta kohkattiin viime kesänä aika lailla. Syy tähän on, että palvelu on ollut muissa Pohjoismaissa käytössä jo vuosia ja sitä on odoteltu Suomen digimarkkinointipiireissä kovasti.

Mistä on kyse?

Karkeasti siitä, että Google Shopping auttaa kuluttajaa löytämään etsimäänsä tuotetta myyvät verkkokaupat pikkuisen aiempaa helpommin. Samalla verkkokauppiaalle tarjoutuu uusi ja monessa suhteessa aiempia tehokkaampi kanava markkinointiinsa. Kansainvälisessä kaupassa suomalaisetkin yritykset ovat toki voineet hyödyntää Google Shoppingia jo aikaisemmin, mutta viime vuoden aikana se on tullut käyttöön myös suomenkielisenä.

Käytännössä kyse on niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kuvien huomioarvon hyödyntämisestä Google-markkinoinnissa. Kun Google-markkinointi on ennestään ollut tekstimainosten ostamista tietyille hakusanoille, nyt voi karkeasti ottaen tehdä samaa kuvallisena. Jos esimerkiksi googlaa tiettyä kelloa, ilmestyy hakusivun ylälaitaan rivi kyseistä kelloa markkinoivien yritysten ilmoituksia kuvineen ja hintatietoineen. Karkeaa vertailua pystyy tekemään jo tässä, ja kuluttaja säästää aikaa ja klikkauksia.

Lisäbuustia verkon tuotekauppaan

Tietyn tuotteen etsiskely siis helpottuu ostajan näkökulmasta, mutta Google Shopping on hyödyllinen apuväline myös ja ennen kaikkea verkkokauppiaalle. Se on tarkoitettu verkkokauppojen hakukonenäkyvyyden ja tuotekaupan tukemiseen, eli palveluja sen kautta ei voi myydä.

Google Shoppingin aiempaa erottuvammat, kuvalliset mainokset tuovat kaupan omalle sivustolle enemmän todellisia, ostamiseen tähtääviä asiakkaita kuin perinteiset tekstimainokset. Tämä johtuu siitä, että sivustolle ohjautuu periaatteessa vain pienen esikarsinnan tehneitä kävijöitä, jotka etsivät kyseisessä verkkokauppa myynnissä olevaa tuotetta. Mahdollisimman suuren kokonaisvolyymin sijaan palvelu auttaa siis houkuttelemaan niitä kävijöitä, jotka oikeasti aikovat ostaa. Itsestäänselvä tavoite, joka unohtuu yllättävän helposti.

Google Shoppingin käyttö on mutkatonta

Shoppingia hallinnoidaan saman Google Adwordsin kautta kuin perinteisiä tekstimainoksiakin. Toisin kuin tekstimainoksissa, uudessa mainosformaatissa ei kuitenkaan syötetä avainsanoja. Toimiakseen palvelu vaatii Kauppiasportaali-tilin, johon syötettyjen tietojen perusteella Google näyttää käyttäjien tekemiin hakuihin sopivia mainoksia. Kun Kauppiasportaalin tiedot pitää ajantasaisina, pysyvät tiedot oikeina myös mainoksissa. Useat verkkokauppa-alustat tarjoavat jo lisäosia, joiden avulla verkkokaupan tiedot päivittyvät automaattisesti Googlelle. Näin Google Shoppingin käyttöönoton ei tarvitse tarkoittaa samojen tietojen ylläpitämistä useassa järjestelmässä.

Oleellista on luonnollisesti suunnitelmallisuus ja tulosten mittaaminen. Mainossisältöjen tehoa seuraamalla ja optimoimalla optimoi myös verkkokaupan sisältöä ja tuotetietoja kuluttajaa palvelevaan suuntaan. Se puolestaan palvelee verkkokauppiasta.

Lue myös muita artikkeleita Google Shoppingista

Hopkins: Google Shopping pähkinänkuoressa

Suomen Digimarkkinointi: Google Shopping vihdoinkin tulossa Suomeen

Markkinointiakatemia: Miksi jokaisen verkkokaupan kannattaa ottaa Google Shopping käyttöön

Lataa Verkkokaupan trendit 2020!

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi