Paytrail

Katso kartasta verkko-ostamisen alueelliset erot Suomessa

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 13.11.2018

Näin Suomi ostaa verkosta

Olemme aiemmin tarjoilleet tilastoja siitä, minä viikonpäivinä ja mihin kellonaikaan suomalaiset ostavat verkosta eniten. Tällä kertaa halusimme selvittää, mistä päin Suomea löytyy väkilukuun suhteutettuna eniten verkkoshoppailijoita ja vaihteleeko maksutapojen suosio Suomen eri osissa.

Saadaksemme vastaukset näihin kysymyksiin, arkkitehtimme Jussi Kari haki apua Tilastokeskuksen Paavo-palvelusta. Yhdistämällä Paytrailin anonymisoitua maksudataa tilastokeskuksen väkilukutietoon, selvitimme alueellista maksukäyttäytymistä sekä alueellisia eroja verkko-ostamisessa.

Pohjois-Suomessa ja isoissa kaupungissa tehdään suhteellisesti eniten verkko-ostoksia - rannikolla yllättävän hiljaista

Tarkastellaan ensin missä päin Suomea tehdään suhteellisesti eniten verkko-ostoksia. Mitä punaisemmalta alue näyttää kartassa, sitä aktiivisempia verkkoshoppailijoita alueelta löytyy. 

 Kasvu-vuosittain
© OpenStreetMapin tekijät


Aktiivisimmat verkkoshoppailun alueet löytyvät Pohjois-Suomesta ja isoimmista kaupungeista. Tilanne on pysynyt pääpiirteittäin samana viimeisen kolmen vuoden ajan.

Pohjois-Suomen aktiivisuus selittynee osaksi saatavuuden näkökulmasta. Verkosta on mahdollista tilata tavaroita, joita omalla pienemmällä paikkakunnalla ei ole tarjolla.

Kaupungeissa puolestaan verkossa tehdyt ruoka-ostokset ja erilaiset verkkopalvelut voivat olla tekijöitä, jotka nostavat verkko-ostosten määrää. Syyskuussa julkaisemamme Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportin mukaan ruoan ja päivittäistavaroiden ostaminen verkosta on lisääntynyt jopa 60 prosenttia vuodesta 2017.

Hieman yllättävästi rannikkoseudulla verkko-ostaminen on miltei puolet hiljaisempaa kuin Suomessa keskimäärin. Kenties rannikkoseudulla ostokset suuntautuvat muuta Suomea useammin esimerkiksi ruotsalaisiin verkkokauppoihin, joissa ruotsinkieliset suomalaiset saavat palvelua omalla ensisijaisella kielellään. 

Kaupunkilaiset kulkevat verkko-ostamisen etunenässä

Seuraava kartta kertoo siitä, miten väkilukuun suhteutettujen verkko-ostosten määrä on kasvanut eri puolilla Suomea vuosien 2015-2018 välillä. Mitä punaisempana alue näkyy kartassa, sitä enemmän määrällistä kasvua on tapahtunut.

Kasvu-2015-2018© OpenStreetMapin tekijät

Näyttäisi siltä, että väkilukuun suhteutettuna verkko-ostaminen kasvaa kovinta vauhtia kasvukeskuksissa, kuten Helsingissä, Turussa, Tampereella, Lahdessa, Porissa ja Oulussa. 

Verkko-ostamisen kasvu kaupungeissa selittynee osaksi sillä, että myös erilaisten verkkopalveluiden määrä lisääntyy. Esimerkiksi erilaiset pysäköinti- ja ruokasovellukset ovat löytäneet paikkansa helpottamassa etenkin juuri kaupunkilaisten arkea.

Laskua suositaan lännessä, korttia kaupungeissa ja verkkopankkia koko Suomessa

Selkeimmät eroavaisuudet Suomen sisällä tulevat esiin maksutapojen käytössä. Seuraavissa kartoissa on esitetty, miten laskua, korttia ja verkkopankkia käytetään eri puolilla Suomea. Mitä punaisempana alue näkyy kartassa, sitä enemmän kyseistä maksutapaa käytetään Suomen keskiarvoon verrattuna.

Maksutavat-1© OpenStreetMapin tekijät

On varsin mielenkiintoista huomata, että Länsi-Suomessa laskua käytetään jopa yli kaksi kertaa useammin kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Korttia puolestaan käytetään eniten isoimmissa kaupungeissa, pääkaupunkiseudulla ja ehkä hieman yllättävästi myös pohjoisimmassa osaa Suomea. Myös länsirannikolta löytyy aktiivista korttikansaa. Verkkopankki hallitsee edelleen koko Suomea ja sen käyttöaste on 80–95 prosenttia läpi Suomen. 

Näitä tilastoja katsoessa täytyy huomioida verkkopankilla maksamista kuvastavan tilaston skaala verrattuna korttiin ja laskuun. Vaikka Helsingin alueella käytetään korttia noin 2,5 kertainen määrä muuhun Suomeen verrattuna, se tarkoittaa vain noin 10 prosenttia asukkaista. Helsingissäkin noin 80 prosenttia ihmisistä maksaa verkko-ostokset verkkopankilla. 

Maksutottumukset muuttuvat vähitellen

Kuluttajille on tällä hetkellä tarjolla monia eri maksutapoja. Maksamiseen liittyvät tottumukset kuitenkin muuttuvat monia muita asioita hitaammin, sillä kuluttajat haluavat pelata varman päälle silloin, kun kyseessä on omat raha-asiat. Verkkopankki onkin edelleen suomalaisille käytetyin tapa maksaa ostokset verkossa.

Suomalaisten maksutottumukset varmasti muuttuvat ajan kanssa muun muassa erilaisten verkkopalveluiden ja maksusovellusten myötä. Myös PSD2 tulee vaikuttamaan suomalaisille tarjottaviin maksutapoihin.  

Myös mobiilimaksutapojen suosiota kannattaa seurata. Tällä hetkellä tarjolla olevista mobiilimaksutavoista MobilePay on käytetyin ja sitä käyttää noin 4 prosenttia suomalaisista kuluttajista (lähde: Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportti).

Mitä ja miten suomalaiset ostavat verkosta? 

Lataa ja lue Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportti. Se tarjoaa laajan tietopaketin kaikille verkkokauppa-alan parissa toimiville. Se sisältää tietoa muun muassa verkkokaupan volyymista, käytetyistä ja mieluisimmista maksutavoista sekä suurkuluttajien tottumuksista.

Jo yli 10 vuoden ajan tehty vuosittainen tutkimus on toiminut merkittävänä tietolähteenä verkkokaupan nykytilanteesta Pohjoismaissa. Suomi on ollut mukana tutkimuksessa viimeisen kahden vuoden ajan.

Lataa raportti

paytrail-icon Verkkokaupan tilastot