Paytrail

Statistiikkaa maksunpalautuksista - yksi toimiala poikkeaa muista

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 9.3.2020

Palautuksista puhutaan paljon, ja syystäkin. Ne syövät aikaa ja rahaa, ja ennen kaikkea, ne kuormittavat ympäristöä. Päätimme kaivaa dataa yli 10 000 verkkokaupan palautuksista, jotta saisimme selkeän kuvan aiheesta.

Kaavioissa näkyvät prosentit kuvaavat palautusten määrää suhteessa tehtyihin maksuihin vuoden 2019 aikana. Mukana ovat kaikki Paytrailin kautta tehdyt palautukset. Todellisuudessa osa kauppiaista hoitaa palautuksia suoraan kuluttajan kanssa, mikä ei vaikuttane kuvaajien muotoon, mutta palautusten määrään kyllä.

Tarkastelimme palautuksia eri toimialoilla. Muut toimialat käyttäytyivät samalla tavalla, mutta vaatteita myyvien kauppojen palautusmäärä ja aika, jolloin palautuksia tehtiin, poikkesi kaikista muista merkittävästi.

Vaatekaupoissakin on isoja vaihteluita ja kaaviossa näytetään keskiarvo. Asiakkaanamme on myös esimerkiksi tilaustuotteita myyviä verkkokauppoja, eikä heidän tuotteitaan edes voi palauttaa. Tämä vaikuttaa keskiarvoon. Uutisissa on usein viitattu 30-50% palautusmäärään ja se pitää monissa vaatteita myyvissä verkkokaupoissa varmasti paikkaansa. Jos siis oman verkkokauppasi palautusprosentti on kaaviomme keskiarvoa suurempi, asiaa ei kannata säikähtää.

vaatekaupat vs muut

 

Alla olevasta kaaviosta selviää palautusten osuus suhteessa aikaan. Tämä on eroteltu vaatteita myyvien verkkokauppojen ja muiden verkkokauppojen välillä, sillä ero on suuri.

Tilauksia perutaan molemmissa ryhmissä jonkin verran välittömästi samana tai seuraavana päivänä. Todennäköisesti tuote ei ole tuolloin vielä edes päätynyt kuluttajalle saakka. Kun tilauksesta on mennyt vuorokausi, palautusten määrä lähtee laskuun. Vaatekaupoissa tosin vain hetkellisesti. Noin 5-6 päivää tilauksesta vaatekauppojen maksujen palautus lähtee uuteen nousuun, tavoittaen huippunsa n. 2-3 viikon kuluttua tilauksesta. Muissa verkkokaupoissa tällaista uutta nousua ei näyttäisi olevan.

 

Palautukset päivittäin verkkokaupassa

 

Ympäristöasioiden noustessa yhä vahvemmin valintojemme pohjaksi, on mielenkiintoista nähdä, miten palautusten osuudet kehittyvät jatkossa. Tullaanko vuoden tai kahden päästä näkemään hyvinkin erilaiset lukemat näissäkin kaavioissa. Toivottavasti.

Muita artikkeleita palautuksiin liittyen

Tapoja palautuskäytäntöjen johtamiseen tarvitaan - nykymeno kestämättömällä pohjalla
Verkkokaupan tuotetiedot ovat palvelua ja markkinointiviestintää

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne