Paytrail

Maksunvälitysjärjestelmien poissulkeminen Google Analyticsissa: miksi ja miten?

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 5.7.2022

Web-analytiikka tarjoaa sinulle verkkokauppiaana kullanarvoista tietoa siitä, miten kävijät käyttäytyvät verkkokaupassasi. Yksi yleisimmin käytetty web-analytiikan työkalu on Google Analytics. Google Analyticsin arvokkaimpia raportteja sinulle ovat liikenteen raportit, jotka kertovat nopeasti, mitkä kanavat tuovat ostavat asiakkaat kauppaasi ja minkä verran myyntiä eri kanavat ovat tuoneet.

Verkkokauppiaana varmasti käytät analytiikkaa, mutta tiedätkö, miten voit korjata yhden yleisimmistä virheistä?

Google Analyticsin liikenteenraporteilla törmää nimittäin usein odottamattomaan ongelmaan. Verkkokauppasi ostot näyttävät tulevan esimerkiksi sosiaalisen median mainonnan sijaan kolmannen osapuolen maksunvälitysjärjestelmistä.

maksujenvalittajat_poissulkemisluettelo

Esimerkkikuvan verkkokaupassa liikenteen hankintaraportilla hieman vajaan 10 000 euron myynnistä yli puolet on kirjautunut maksunvälitysjärjestelmille.

Ei syytä huoleen, jos verkkokauppasi Google Analyticsin liikenteen raportti näyttää samanlaiselta. Verkkokauppasi mainonta ei ole lakannut toimimasta. Google Analytics vain kirjaa ostot maksunvälitysjärjestelmille, sinun näkökulmastasi virheellisesti.

Asian voi korjata helposti käyttöliittymästä. Tässä kirjoituksessa käydään läpi, mitä muutoksia mittaukseen täytyy tehdä, jotta jatkossa maksunvälitysjärjestelmien sijaan näet sinulle oleellisimman tiedon raporteilta: kävijän alkuperäisen liikenteen lähteen, josta hän on oston saapunut suorittamaan.

 

Miksi liikenne ja ostot kirjautuvat maksunvälitysjärjestelmälle?

Teknisesti Google Analytics toimii niin, että kävijän siirtyessä domainilta toiselle alkaa aina uusi istunto. Tämä tarkoittaa verkkokauppasi kannalta seuraavaa: kun verkkokauppasi kävijä siirtyy kaupastasi maksamaan kolmannen osapuolen maksunvälitysjärjestelmään ja palaa sen jälkeen takaisin verkkokauppaasi kiitos-sivulle, Google Analytics aloittaa uuden istunnon.

Maksunvälitysjärjestelmät eivät ole varsinaisesti viittaavia osoitteita, vaan osoitteita, joissa kävijä vieraili istunnon välissä ja tämän vuoksi niiden ei pitäisi kirjautua viittausliikenteeksi.

Esimerkkitilanne:

Istunto 1 alkaa, kun kävijä saapuu mainoksesta kauppaan. Hän selaa tuotteita, täyttää ostoskorin ja klikkaa itsensä kassalle. Kävijä ohjataan maksunvälitysjärjestelmään suorittamaan maksu. Tässä vaiheessa kävijä siirtyy uuteen domainiin ja istunto katkeaa.

Istunto 2 alkaa, kun maksunvälitysjärjestelmä ohjaa kävijän takaisin verkkokauppaasi kiitos-sivulle. Tälle istunnolle liikenteen lähteeksi Google Analytics kirjaa maksunvälitysjärjestelmän domainin. Tällöin maksunvälitysjärjestelmä saa kunnian myös tehdystä ostosta, vaikka alunperin kävijä tuli kauppaasi mainoksen kautta.

Maksunvälitysjärjestelmän sijaan tärkeämpi tieto sinulle on se, mistä ostaja alunperin on verkkokauppasi löytänyt. Vierailu järjestelmän domainilla hävittää alkuperäisen liikenteen lähteen, mikä tekee liikenteen raporteista verkkokauppiaan näkökulmasta käyttökelvottomia. Muutamalla muutoksella raportit voidaan korjata niin, että ostot kirjautuvat raportilla alkuperäiselle liikenteen lähteelle.

 

Miten ongelma ratkaistaan?

Voit ratkaista tämän haasteen lisäämällä maksunvälityspalveluiden domainit viittausten poissulkemisluetteloon. Kun tämä on tehty, Google Analytics säilyttää alkuperäisen liikenteen lähteen. Jatkossa pystyt näkemään liikenteen raporteilta maksunvälitysjärjestelmien sijaan sen, minkä verran esimerkiksi eri markkinointitoimenpiteet ovat tuoneet myyntiä verkkokauppaasi.

 

Viittausten poissulkeminen vaihe vaiheelta

Seuraavassa osiossa kerrotaan, miten teet tarvittavat muutokset Google Analytics -mittaukseen. Alta löydät ohjeistuksen sekä Google Analytics 4 -mittausta että Universal Analytics -mittausta varten.

Maksunvälittäjien poissulkeminen Google Analytics 4 -käyttöliittymässä

Viittausten poissulkemisluettelon polku Google Analytics 4 -käyttöliittymästä on seuraava:

Järjestelmänvalvoja (Admin) > Mittauskokonaisuus (Property) > Datastriimit (Data Streams) > Sivustosi > Lisäasetukset (More Settings) > Lisää taggaysasetuksia (More Tagging Settings)

Valitse ensin vasemmalta puolelta päävalikosta kohta “Järjestelmänvalvoja”. Tämän jälkeen valitse Mittauskokonaisuus-valikosta kohta “Datastriimit” ja valitse sen jälkeen sivustosi datastriimi.
valitse-data-stream_google-analytics-4

Valittuasi oikean datastriimin, striimin tiedot -valikko avautuu. Valitse “Lisäasetukset” valikon alla oleva kohta, “Lisää taggaysasetuksia”.

datastriimin-lisaasetukset_google-analytics-4

Lisää taggaysasetuksia -valikosta löydät kohdan “Lisää ei-toivotut viittaukset”. Tästä sinulle avautuu lista, johon voit lisätä haluamasi domainit. Lisää domainit klikkaamalla listaa, valitsemalla “Lisää ehto”. Valitse vastaavuustyypiksi “Viittaava verkkotunnus sisältää” ja kirjoita oikealle aukeavaan tekstilaatikkoon poissuljettavan domain. Kun tarvittavat domainit on lisätty listaan, klikkaa oikeasta yläkulmasta “Tallenna”.

Kaikkia domaineja ei voi lisätä kerralla, vaan osoitteet täytyy lisätä listaan yksitellen. Saat parhaan käsityksen siitä, mitkä kaikki domainit sinun täytyy lisätä listaan tarkistamalla liikenteen raportin, jonka löydät Google Analytics 4 -raportoinnista seuraavasti: Raportit > Hankinta > Liikenteen hankinta.

Maksunvälittäjien poissulkeminen Google Universal Analytics -käyttöliittymässä

Huomaathan, että Google Universal Analytics -mittaus on loppumassa 1.7.2023. Jos haluat jatkaa datan keräämistä Google Analyticsin kautta myös tämän ajankohdan jälkeen, sinun täytyy siirtyä käyttämään Google Analytics 4 -mittausta.

Viittausten poissulkemisluettelon polku Google Universal Analytics -käyttöliittymässä on seuraavanlainen:
Järjestelmänvalvoja (Admin) > Mittauskokonaisuus (Property) > Seurantiedot (Tracking Info) > Viittausten poissulkemisluettelo (Referral exclusion list)

Valitse ensin vasemmalta päävalikosta “Järjestelmävalvoja”. Valitse tämän jälkeen Mittauskokonaisuus-valikosta kohta “Seurantatiedot”, jonka alta löydät kohdan “Viittausten poissulkemisluettelo”.

viittausten-poissulkuluettelo_universal-analytics

Lisää uusi domain listaan klikkaamalla “+ Lisää viittausten poissulkeminen”. Kirjoita haluttu domain avautuvaan tekstikenttään ja paina sen jälkeen “Luo”.

viittausten-poissulkuluettelo-osoitteen-lisays_universal-analytics

Kaikkia domaineja ei voi lisätä kerralla, vaan osoitteet täytyy lisätä listaan yksitellen. Saat parhaan käsityksen siitä, mitkä kaikki domainit sinun täytyy lisätä listaan tarkistamalla liikenteen raportin, jonka löydät Universal Analytics -raportoinnista seuraavasti: Hankita > Kaikki liikenne > Liikenteen lähde / tulotapa.

 

Näin tarkistat viittausten poissulkemisluettelon toiminnan

Voit tarkistaa Google Analyticsin viittausten poissulkemisluettelon toiminnan hyödyntämällä helppoja Google Tag Assistant -tallenteita. Google Tag Assistant -tallenteiden käyttöön löydät Googlen tarjoamat ohjeet täältä.

 

Yhteenveto

Google Analytics on tärkeä työkalu verkkokauppasi kehityksen ja markkinoinnin kannalta. Varmista, että mittaus on määritetty oikein ja raportit palvelevat niille osoitettua käyttötarkoitusta. Mikäli verkkokauppasi maksutapoihin tulee muutoksia, muista tarkistaa, vaikuttaako se myös analytiikan raportteihisi.

Haluatko lisää vinkkejä verkkokauppasi kehittämiseen ja optimointiin? Tutustu maksuttomaan tietopankkiimme, josta löydät paljon hyödyllistä tietoa verkkokaupasta ja sen optimoinnista.

Tutustu tietopankkiin

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi