Paytrail

Miltä näyttää maksamisen tulevaisuus?

Kati Poikela Kirjoittanut Kati Poikela - 11.4.2023

“Maailma on muuttunut ja se vaikuttaa myös maksamiseen.” 

Netsin maajohtaja Suvi Ruoppa avasi tämän vuoden NextUP - The Future of Payment -tapahtuman lausahduksella, joka kuvasi osaltaan kaikkia tapahtuman puheenvuoroja: Muun muassa pandemia-aika laittoi maailman ja maksamisen muutoksille vauhtia, eikä jarruja ole painettu vieläkään. 

NextUPissa maksamisen kovimmilta asiantuntijoilta kysyttiin, miten muutokset näkyvät maksamisessa nyt ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Tällaisia vastauksia saimme:

Tavoitteena kokemusten saumattomuus ja maksamisen yksinkertaisuus 

Nexin eCommerce-liiketoiminnan toimitusjohtaja Omar Haque avasi puheenvuoronsa raflaavasti: 

“Kivijalasta ostamista ei oikeastaan ole enää olemassa.”  

Pehmentäen hän jatkoi, että oikeastaan ostamisessa ei ole enää kyse vain kivijalasta tai verkkokaupasta vaan kokonaisvaltaisista kokemuksista, joiden tarkoitus on tehdä ostamisen polusta sujuva asiakkaille.  

“Eri kanavien sulautuminen yhteen on tulevaisuutta.” 

Nexin eCommerce-liiketoiminnan markkinointijohtaja Martin Pitcock sukelsi syvemmälle kanavien sulautumisen syihin: 

“Pandemian aikana ihmiset löysivät uusia, kätevämpiä tapoja tehdä ostoksia ja nämä ovat jääneet käyttöön. Meidän haasteemme on vastata näihin kuluttajien preferensseihin ja tarjota maksuratkaisuja, jotka tukevat muun muassa saumatonta kokemusta kivijalan ja verkkokaupan välillä.” 

Mobiili on yksi merkittävä osa saumattoman kokemuksen luomista. Kanava jatkaa alan valtaamista edelleen ja kaikki suunnitellaan jatkuvasti entistä enemmän mobiilin näkökulmasta. Mobiili sekä ennen kaikkea mobiilin interaktiivisuus mahdollistaa sen, että asiakkaan ei tarvitse mennä kivijalkaan parhaan mahdollisen ostokokemuksen perässä.  

“Onhan jo nyt monilla kaupoilla olemassa mahdollisuus lisätyn todellisuuden avulla sijoittaa esimerkiksi huonekalu omaan olohuoneeseen ja varmistua sen sopivuudesta ilman vierailua myymälään”, kuvaili Pitcock mobiilin mahdollisuuksia. 

Maksamiseen mobiili tuo ennen kaikkea uuden helppouden ulottuvuuden. 

”Yksilöille kyse on yksinkertaisuudesta. Mobiilissa tunnistautuminen on sisäänrakennettu: katsot vain matkapuhelintasi ja hallitset maailmankaikkeutta”, totesi Haque.

025 NextUP 2023 Helsinki

 

Keskiössä asiakkaiden ongelmien ratkaiseminen 

Mobiili ei ole ainoa tulevaisuuden kanava.  

“Ehkä meillä on kohta StarePay. Me vain katsomme tuotetta ja maksamme samalla”, visioi Martin Pitcock tulevaisuutta.  

Teknologiat mahdollistavat monenlaisia sovellutuksia maksamiseen, joista puhelimissa jo toimiva kasvojentunnistus on vain yksi esimerkki. Monet uusista ratkaisuista tuntuvat aluksi kömpelöiltä, mutta saattavat Pitcockin mukaan helposti muuttua tyypillisiksi toimintatavoiksi. 

“Muutokset, myös maksamisessa, ovat monesti ensin mahdottoman hitaita, kunnes ne yhtäkkiä ovat uusi normaali. Hyvä esimerkki tästä on MobilePay ja kenties European Payments Initative eli EPI voi olla tulevaisuudessa samanlainen tarina”, vahvisti Omar Haque. 

“Lopulta muutoksissa pitää kuitenkin aina olla kyse asiakkaan ongelmien ratkaisemisesta”, Pitcock muistutti.  

Meidän täytyy tulevaisuudessakin keskittyä ymmärtämään, mistä asioista asiakkaat nauttivat ostokokemuksessaan ja pitää huolta, että emme vie kaikkia vaiheita pois, vaikka voisimme. Kaiken uuden kohdalla on tärkeää huomioida, ratkaisemmeko me ongelmia vai korjaammeko jotain, mikä ei ole rikki. 

 

Verkkokauppa kasvaa 

“On ollut ilo nähdä miten Verkkokauppa on kehittynyt, erityisesti suomalainen verkkokauppa”, Suvi Ruoppa iloitsi avauspuheenvuorossaan. 

Pandemia toi tullessaan räjähdysmäisen kasvun verkkokaupassa. Vaikka kovimman kasvun aika on jo takana, kasvaa verkko-ostaminen edelleen. 

“Epävarma taloustilanne näkyy verkkokaupassa siten, että ostokset, mitä tehdään, ovat keskimäärin pienempiä. Kuitenkin kassalle vietävien ostokorien määrä kasvaa edelleen ja sitä kautta verkko-ostaminen kasvaa jälleen tänä vuonna viime vuoteen verrattuna”, kuvaili Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio. 

038 NextUP 2023 Helsinki

Verkkokaupan maailmassa B2B-maksaminen on noussut merkittävästi puheenaiheeksi, eikä suotta – B2B-verkkokauppa on volyymiltaan lähes kaksinkertainen kuluttajakauppaan verrattuna ja kattaa 62 % Suomen verkkokaupasta. B2B-kauppa kuitenkin kärsii edelleen monin paikoin hankalista maksuratkaisuista.  

“B2B-laskulle on paljon kysyntää, johon Paytrail tänä vuonna vastaa. Maksutavan avulla voidaan samaan aikaan välttää B2B-ostamisen riskejä, ja silti tehdä ostamisesta merkittävästi aiempaa sujuvampaa”, valotti Markus Laurio 
 

Paikallisuus korostuu 

NextUP-päivän aikana paikallisuuden merkitys korostui moneen otteeseen. 

Heti avauspuheenvuorossa Suvi Ruoppa huomautti, että paikallinen läsnäolo on koko ajan tärkeämpää. 

“Pohjoismaissa maksuliikenne on 90 % digitaalista, kun taas muualla Euroopassa käteisellä on isompi merkitys. Myös suomalaisen verkkokaupan suositut maksutavat poikkeavat muista maista.”

Myös Omar Haque nosti esiin paikallisten erojen suuruuden ja tämän tuomat haasteet. 

“Haaste maksuratkaisuille on, että Euroopasta on tulossa erittäin pirstaloitunut niiden osalta. Kulttuurien ja tapojen monimuotoisuus on upeaa, mutta se luo monimutkaisuutta maksuratkaisujen toteuttajille.”  

Työtä kansainvälisen maksamisen kentällä siis riittää, eikä täysin yhtenäistettyjen ratkaisujen tarjoaminen ole tällä hetkellä oikea ratkaisu. 

"Ihmiset käyttävät enimmäkseen paikallisia maksuvaihtoehtoja", Ted Bowman, Relayn CPO huomautti oman puheenvuoronsa aluksi. On siis kauppiaan kannalta edullista tarjota paikallisia ratkaisuja. Taustatyötä voidaan kuitenkin tehdä keskitetysti. 


Tämän vuoksi Relay keskittyy Bowmanin mukaan tukemaan nimenomaan paikallisia käyttöliittymiä, jotta Nexin lokaalit toimijat ympäri Eurooppaa voivat tarjota mahdollisimman laajasti paikallisten suosimat maksutavat. Relay tarjoaa taustatoimijana Nexin paikallisille toimijoille parhaan mahdollisen taustapalvelun ja toimii siten sähköisen kaupankäynnin kasvun moottorina. Näin pääsemme nauttimaan kansainvälisen konsernin eduista hukkaamatta paikallisuuden tuomia hyviä puolia.
 

 

Tulevaisuus tehdään yhdessä 

Maksaminen ja verkkokauppa jatkavat muuttumista ja teknologiat tarjoavat jatkuvasti uusia mahdollisuuksia palvella asiakkaita paremmin kuin koskaan ennen. Mahdollisuuksiin tarttuminen tulee vaatimaan maksupalveluiden tarjoajilta, kuten meiltä Netsillä ja Paytraililla paljon, mutta otamme haasteen innolla vastaan. 

Ruotsin ilmavoimien everstiluutnantti Robert Karjel neuvoi NextUP-päivän päätteeksi, että kun on saavutettava jotain haastavaa tai ennennäkemätöntä, sen sijaan, että keskitytään mahdottomuuksiin, kannattaa selvittää asiat, jotka ovat ehdottoman välttämättömiä tavoitteen saavuttamiseksi ja keskittyä niihin ensin. 

Ja niin mekin aiomme tehdä – keskittyä olennaiseen ja ratkoa ongelmia jatkossakin. 

”Maksamisen tulevaisuus on sitä, mitä me tehdään siitä yhdessä.” - Suvi Ruoppa 

019 NextUP 2023 Helsinki

Ps. haluatko lukea lisää B2B-maksamisesta? Tutustu myös blogikirjoitukseemme ja Alisa Yrityslaskuun.

Tutustu Alisa Yrityslaskuun

paytrail-icon Yleinen