Paytrail

Näin suomalaiset maksavat verkossa 2022

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 14.6.2022

Verkkopankki on nauttinut pitkään suomalaisten suosituimman maksutavan tittelistä, eikä tuore verkkokaupparaporttimme tuonut tähän muutosta. Verkkopankin takana kärkkyy mobiilimaksutapojen kaltaisia haastajia sekä maailmalla vahvistuvia trendejä, jotka voivat vaikuttaa maksukäyttäytymiseen myös Suomessa.

Perinteiset maksutavat pitävät pintansa

Kantarin kyselytutkimukseen ja Paytrailin dataan perustuva Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti paljastaa, että suomalaiset suosivat edelleen perinteisiä maksutapoja; verkkopankkia ja luottokortteja. Maksukäyttäytymisessä on kuitenkin havaittavissa pieniä muutoksia.

Suomalaisten suosikkimaksutavan, verkkopankin, osuus on laskenut hieman edellisvuodesta: vastaajista 60 % kertoi käyttäneensä verkkopankkia verkko-ostostensa maksamiseen, kun vuotta aiemmin osuus oli 63 %. Verkkopankin suosiota selittänee pankkipalveluidemme korkeatasoisuus ja monissa verkkopalveluissa käytettävän pankkitunnistautumisen tuttuus. Siksi verkkopankkimaksaminen voidaan kokea tutuksi ja turvalliseksi maksutavaksi.

Luottokortin osalta vastaavaa muutosta ei ole havaittavissa, ja luottokortilla ostoksensa maksoi lähes puolet suomalaisista (48 %). Luottokortin etuna on luottoyhtiön tarjoama turva tilanteissa, joissa ostoprosessiin tulee hankaluuksia tai tuote jää saamatta. Verkkokauppa-Suomessa_15-Mita-maksutapoja-olet-kayttanyt

Suomalaiset ovat tarkkoja maksamisen turvallisuudesta. Lähes puolet suomalaisista (46 %) kertoo suosivansa käyttämäänsä maksutapaa sen turvallisuuden perusteella. Turvallisuushakuisuus voi selittää myös verkkopankki- ja luottokorttimaksamisen vuodesta toiseen jatkuvaa suosiota.

 

Ulkomailta ostamisen suosio taittui – laskulla maksamisen suosio kasvaa maailmalla

Ulkomaisten verkkokauppojen suosion hiipuminen on ollut vallitseva trendi viime vuosina, ja etenkin aiemmin suositut Kiina ja Yhdysvallat ovat menettäneet valta-asemaansa. Ulkomailta ostaminen ei suinkaan ole loppunut, mutta huippuvuosien 50 %:sta se on vähentynyt merkittävästi. Tällä kertaa 33 % suomalaisista kertoi tehneensä ostoksia ulkomaisista verkkokaupoista.

Neljänneksi käytetyimmän maksutavan, PayPalin, suosio voi piillä juuri ulkomailta ostamisessa. Suomalaiset arastelevat korttitietojensa syöttämistä verkossa, ja PayPalin käyttäminen voidaan kokea turvalliseksi vieraassa tai ulkomaisessa verkkokaupassa. Samoin lasku- ja osamaksupalveluiden suosiota voi selittää turvallisuushakuisuus ja halu saada tuote ennen maksun suorittamista.

Erilaisten lasku- ja osamaksupalveluiden yleistymistä voi pitää jo trendinä – varsinkin Yhdysvalloissa.

”USA:ssa osta nyt, maksa myöhemmin -tyylinen laskulla maksaminen on yleistynyt, mikä saattaa alkaa näkyä Suomessakin entistä vahvemmin.” – Joni Rautanen, COO, Paytrail

 

Mobiilimaksamisessa viehättää helppous

Paytrailin maksudatassa on viime vuosina näkynyt mobiilimaksamisen esiinmarssi, ja erityisesti MobilePay on noussut suosituksi maksutavaksi. MobilePayn suosio näkyy myös Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportin kyselytutkimuksessa: 18 % suomalaisista sanoi maksaneensa verkossa MobilePayllä viimeisen 28 vuorokauden aikana.

Muiden mobiilimaksutapojen osuus oli vaatimattomampi, mutta aiempiin vuosiin verrattuna nousujohteinen. Tällä kertaa suomalaista 4 % kertoi maksaneensa Google Payllä, 3 % Pivolla, 3 % Apple Payllä ja 2 % Nordea Payllä.

Mobiilimaksaminen on erityisesti nuorten kuluttajien suosiossa. Alle 30-vuotiaista 12 % nimesi MobilePayn suosikkimaksutavakseen, mutta yli 50-vuotiaista vain pari prosenttia. Onkin mielenkiintoista nähdä, miten maksutapojen voimasuhteet muuttuvat, kun nykyiset alle 30-vuotiaat varttuvat ja siirtyvät määräävämpään asemaan kuluttajina.

Verkkokauppa-Suomessa_17-Miksi-suosit-tata-maksutapaa

Mobiilimaksamisessa viehättää eniten helppous ja nopeus, kun taas verkkopankissa tuttuus ja korttimaksamisessa varmuus.

 

Miltä verkkokauppa ja kuluttajakäyttäytyminen näyttää vuonna 2022?

Miltä verkkokauppamarkkina, suomalaisten kulutustottumukset sekä verkkomaksaminen näyttävät vuonna 2022? Tutustu maksuttomaan verkkokaupparaporttiimme ja katso, miltä näyttää verkkokauppa Suomessa vuonna 2022.

Verkkokauppa Suomessa 2022 -raportti

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne