Paytrail

MobilePayn osuus huimassa kasvussa verkko-ostosten maksutapana

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 13.5.2020

MobilePayn osuus on kasvanut valtavasti viimeisen vuoden aikana, mutta vuoden alusta kulmakertoimeen on tullut selkeä muutos. Huhtikuun aikana MobilePay nousi Paytrailin tilastojen perusteella verkossa tehtyjen maksujen osuudessa kolmanneksi suosituimmaksi maksutavaksi kuluttajien keskuudessa, OP:n ja Nordean jälkeen. Maksutapojen suosion osuudet ovat tähän saakka muuttuneet erittäin jähmeästi, joten ilmiö on poikkeuksellinen.

”Suurin muutos on se, että sovellusta on vain käytetty enemmän olemassa olevien käyttäjien toimesta”, Kari Melender, Paytrailin Director, Compliance Officer kertoo. Hän näkee tälle neljä syytä: käytettävyys, kuluttajakäyttäytymisen muutos, kansakunnan pakotettu digiloikka ja maksamiseen liittyvä hygienia.

MobilePay-osuus-verkkomaksuista

Kuluttajakäytöksen muutos ja hyvä käytettävyys kasvun avaimina

Syyt limittyvät jonkin verran toisiinsa. Kuluttajat vaativat yhä parempaa ja sujuvampaa kokemusta kaikilta verkko-ostamisessa mukana olevilta tekijöiltä. Maksamisen osalta MobilePayn käyttäjäkokemus on erittäin helppo ja nopea. Kuluttajat, jotka ovat kokeilleet MobilePayta suosivatkin sovellusta aikaisempaa enemmän maksamisessa.

Yksi voimakas tekijä kuluttajakäyttäytymisen muutoksen takana on kevään aikana puhjennut korona, joka vaikuttaa laajasti tekemisiimme, ajatteluumme ja liiketoimintaan. Kun fyysiset palvelut eivät ole olleet mahdollisia, on kansakunta ottanut pakotetun digiloikan. Tämän myötä verkon kautta tavoitetaankin nyt uusia kohderyhmiä. Myös he, jotka eivät ole aiemmin luontaisesti tehneet verkko-ostoksia, ovat poikkeustilanteen vuoksi opetelleet asioimaan verkossa.mobilepay-verkkomaksutapa

Joillakin toimialoilla liiketoiminnan hiljeneminen on ollut dramaattista, mutta toisaalta joillain toimialoilla verkossa asioiminen on lisääntynyt voimakkaasti. Korona-kriisi on pakottanut löytämään uusia toimintamalleja, joista esimerkkinä ravintolat ja rautakaupat, joista moni on siirtänyt liiketoimintaa verkkoon selviytyäkseen korona-kriisistä. Tämäkin osaltaan laajentaa verkossa tavoitettavien uusien kuluttajien määrää.

Maksamisen hygienia on ollut paljon esillä, ja myös sillä on jonkin verran roolia kuluttajakäyttäytymisen muutoksessa. Moni kuluttaja onkin siirtynyt kivijalassa maksamaan ostoksensa MobilePaylla, hygieniasyistä. Kivijalassa saadun positiivisen kokemuksen kautta maksutapa tulee valituksi myös verkossa.

Jatkuuko kasvu yhtä suurena myös kesän aikana? Uskomme, että kasvu pysyy vahvana jatkossakin, sillä yleinen kiinnostus MobilePayta kohtaan on kasvanut voimakkaasti niin kuluttajien kuin kauppiaidenkin taholta.

 

Muita artikkeleita mobiilimaksamisesta

Katsaus vuoteen 2019 ja tulevaisuuteen verkkomaksamisen maailmassa

Käteinen on tätä päivää, mutta niin on myös MobilePay

paytrail-icon Mobiilimaksaminen