Paytrail

Näin tunnistat turvallisen verkkokaupan

Rita Virmanen Kirjoittanut Rita Virmanen - 21.10.2024

Verkkokauppojen vilkkain ostosesonki lähestyy, ja marraskuinen Black Friday on ollut jo vuosia verkkokauppojen suosituin ostopäivä. Ostosesongin kynnyksellä kannattaa kiinnittää huomio hyvien tarjousten lisäksi verkkokaupan ja maksamisen turvallisuuteen. Tässä kirjoituksessa annamme vinkkejä siitä, miten tunnistat turvallisen verkkokaupan ja vältyt ikäviltä yllätyksiltä verkko-ostoksilla.

 

1. Selkeästi näkyvät yhteystiedot

Verkkokaupasta tulisi löytyä aina kauppiaan selkeät yhteystiedot. Ne paitsi lisäävät kaupan taustalla toimivan tahon läpinäkyvyyttä, myös kertovat sinulle, mihin ottaa yhteyttä mahdollisessa ongelmatilanteessa. Tarkasta, että löydät kaupasta seuraavat tiedot:

  • Y-tunnus
  • Yrityksen nimi
  • Postiosoite
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite

Jos nämä tiedot puuttuvat tai vaikuttavat epämääräisiltä, on syytä harkita, kannattaako kaupasta ostaa.

 

2. Toimitus- ja palautusehdot

Verkkokaupan pitäisi aina tarjota selkeät toimitus- ja palautusehdot. Niitä edellyttää myös kuluttajansuojalaki, jonka mukaan etäkaupassa tulee olla 14 päivän palautusoikeus. Toimitus- ja palautusehtojen tulisi myös olla helposti löydettävissä ja ymmärrettävissä. Jos ehtoja ei löydy tai jos palautusehdot vaikuttavat kohtuuttomilta, voi olla viisaampaa jättää ostos tekemättä.

 

3. Luotettavat maksutavat

Varmista, että verkkokauppa tarjoaa maksuvaihtoehdoiksi luotettavia maksutapoja. Niitä ovat esimerkiksi luottokorttimaksut, pankkien verkkomaksupainikkeet, mobiilimaksutavat tai tunnetut maksu- ja osamaksupalvelut. Maksutavat voi tarjota myös maksunvälityspalvelun, kuten Paytrailin, kautta. Jos verkkokauppa käyttää vain epätavallisia maksutapoja tai pyytää sinua tekemään maksun tilisiirtona kauppiaan tilille, ei ostaminen välttämättä ole turvallista.

 

4. Tarkista SSL-salaus

Yksi turvallisen verkkosivuston merkki on sivuston SSL-salaus. Voit tarkistaa tämän helposti katsomalla selaimen osoiteriviä – turvallisessa verkkokaupassa URL-osoitteen alussa näkyy "https://" eikä vain "http://". Lisäksi osoiterivillä näkyy yleensä lukon symboli, joka osoittaa, että yhteys on salattu ja turvallinen.

 

5. Käyttäjäarviot ja suositukset

Käyttäjäarviot voivat antaa arvokasta lisätietoa verkkokaupan luotettavuudesta. Etsi muiden asiakkaiden kokemuksia ja katso, ovatko toimitukset saapuneet ajallaan tai ovatko tuotteet vastanneet tuotekuvauksia. On hyvä myös varmistaa, että arvostelut ovat aitoja ja tulevat oikeilta asiakkailta.

 

6. Liian hyvää ollakseen totta?

Jos jokin tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se usein on sitä. Huijarit käyttävät usein houkuttelevia hintoja ja väärennettyjä alennuksia houkutellakseen ostajia epäluotettaville sivustoille. Vertaa hintoja muihin vastaaviin verkkokauppoihin ja vältä ostamista sivustoilta, jotka tarjoavat epäilyttävän edullisia hintoja.

 

7. Päivitetty sivusto ja ammattimainen ulkoasu

Luotettavat verkkokauppatoimijat panostavat yleensä myös käyttäjäkokemukseen. Ostoksilla kannattaakin kiinnittää huomiota myös verkkosivuston ominaisuuksiin: vaikuttaako sivusto ajantasaiselta ja ammattimaiselta? Onko sen kieli ymmärrettävää ja kieliasu huoliteltu? Huolimaton, vanhentunut tai huonosti toimiva sivusto voi olla merkki siitä, että verkkokauppa ei ole luotettava.

Parhaimmillaan verkko-ostaminen on helppoa ja huoletonta sekä säästää aikaa. Kun tunnistat luotettavan verkkokaupan, voit tehdä hyviä löytöjä huoletta. Hauskaa verkkoshoppailua!

paytrail-icon Verkkokaupan turvallisuus