Paytrail

Onko monikanavaisuudesta välitöntä hyötyä kauppiaalle?

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 18.6.2015

Etsin jonkin aikaa sitten itselleni ja kotiväelle sopivaa tablettia, ja aloitin tiedonkeruun Googlesta, mistäpä muualta. Pengoin arvioita sopivista tuotteista ja kokemuksia laitteiden ominaisuuksista, vertailin hintoja ja mietiskelin vaihtoehtoja. Keskustassa kävellessä poikkesin myymälään hipelöimään mielessä pyörinyttä tuotetta omin käsin. Loppujen lopuksi ostin tuotteen messuilta operaattorin ständiltä hyvän tarjouksen myötä. Muodostuiko kaikesta edellisestä sujuva ja yhtenäinen asiakaskokemus?

Sattumalta oma kokemukseni oli yhden ja saman operaattorin kanssa ja kokemuksesta jäi päällimmäisenä mieleen brändin tunnusvärin laajamittainen viljely verkossa, myymälässä ja messuilla. Monikanavaisuus on ollut arkipäivää jo pitkään, mutta mitä konkreettista etua se voi kauppiaalle tarjota? Hyötyjä voi syntyä muun muassa seuraavien näkökulmien kautta.

  1. Kustannussäästöt
  2. Tulovirtojen tasaantuminen
  3. Ennustettavuus ja varastonkierron nopeutuminen

1. Kustannussäästöt

Monikanavaisuus voi mahdollistaa varastojen koon pienentämisen, mikä tuo mukanaan säästöjä. Myymälä voi pitää sisällään suppeamman valikoiman tavaraa kuin verkkokauppa. Täytyykö kaikista tuotteista nököttää hyllyllä jokainen värivariaatio vierekkäin? Täydellisessä maailmassa kyllä, mutta käytäntö ei sitä välttämättä mahdollista. Tilaustuotteiden kohdalla täytyy tietysti huomioida toimitusaikojen selkeä ilmaisu kaikissa yhteyksissä, ettei asiakkaalle koidu pettymyksiä, kun tuotteen matka kotiin kestääkin pidempään.

2. Tulovirtojen tasaantuminen

Useat kaupat toimivat pelkästään verkossa, jolloin esimerkiksi erilaisiin tapahtumiin pystytettävät pop up -myymälät tuovat lisää näkyvyyttä ja kaivattua lisätuloa. Jos myymälän syrjäisen sijainnin takia asiakkaita tulee rykäyksittäin, voi verkkokauppa helpottaa tilannetta ja tasoittaa kassavirtaa. Enää ei tarvitse odottaa pelkästään turistibussien jonoa, vaan virkattuja pannumyssyjä voi paketoida postin kuljetettavaksi ympäri Suomea.

3. Ennustettavuus ja varastonkierron nopeutuminen

Monikanavaisuus voi tuoda mukanaan etuja myös jakelukanaviin ja varastointiin liittyen. Kun myymälät, noutomyymälät, pop up -pisteet ja verkkokauppa toimivat logistisesti hyvin yhteen, voi keskusvarasto toimittaa halutun tuotteen nopeasti paikasta tai kanavasta toiseen. Tämä nopeuttaa tuotteiden varastonkiertoa ja lisää toiminnan ennustettavuutta, eikä sido yhtä paljon pääomaa varastoon.

Ideaalissa tilanteessa monikanavaisuus, tai kaikkikanavaisuus, tarkoittaa sujuvaa ja yhtenäistä asiakaskokemusta, riippumatta siitä, miten, missä tai milloin asiakas kauppiaan kohtaa.

ebook-4-cover_isoHaluatko ottaa seuraavan askeleen kohti monikanavaista kaupankäyntiä? Lataa maksuton Monikanavaisuus ja kuinka se rakennetaan? -oppaamme ja selvitä oma polkusi eteenpäin.

Lataa nyt

Lue myös inspiroivia tarinoita verkkokauppayrittäjyydestä

Sisustuskauppaa pyörittävä Janitta Mertaniemi: verkkokaupan myyntiosuudessa olisi kasvunvaraa

Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi