Paytrail

Piikkimatto kaapissa – mitä villityksistä jää käteen?

Noora Pasanen Kirjoittanut Noora Pasanen - 26.5.2020

SanFrancisco-3721Joskus ihmiset hurahtavat yhtäaikaisesti johonkin täysin ennalta-arvaamattomaan asiaan. Kuten piikkimattoon. Jouluna 2009 aiemmin lähinnä joogaharrastajien piireissä tunnettu rentoutumisväline nousi pukinkonttien jättihitiksi. Se näkyi meidänkin työssämme: ihan yhtäkkiä tosi monessa verkkokaupassa myynnit kasvoivat räjähdysmäisesti pelkästään tämän yhden tuotteen takia.

Piikkimattoja tilattiin paljon verkosta aikana, jona verkkokauppa oli vielä lapsenkengissä. Luultavasti näin oli, koska villitys syntyi nopeasti eikä erikoistuotetta löytynyt heti kivijalkakaupoista ja tavarataloista. Muutenkin kymmenen vuoden takainen verkkokauppa oli pitkälti tuotekauppaa.

Mitä piikkimattobuumista jäi käteen? Mukavat tuotot muutamille verkkokauppiaille ja tuhansia mattoja suomalaisten kaappeihin. Toki väheksyä ei pidä sitä, että juuri piikkimatto saattoi olla monen ensimmäinen verkko-ostos.

Muotivillitysten kääntöpuoli on joka tapauksessa se, että ne menevät yleensä ohi yhtä nopeasti kuin alkavatkin. Kauppiaan voi olla vaikea hahmottaa, kuinka suurella volyymillä vaikkapa piikkimattoja kannattaa ruveta tilaamaan tavarantoimittajalta.

Diileistä ei tullut kultakaivosta

Sattumalta oma työurani Paytraililla on kutakuinkin saman mittainen kuin ajanjakso piikkimatoista nykyhetkeen. Tältä matkalta mieleen tulee toinen trendi, jonka näkymättömät seuraukset saattavat olla vähän suuremmat kuin äkkiä arvaisi.

Diilipalvelut tulivat Suomeenkin ryminällä 2010-luvun alkupuolella. Niiden perusidea on myydä toisten yritysten tuotteita ja palveluita alennuksella. Yrityskumppanin on tarkoitus saada palvelun avulla uusia asiakkaita ja markkinointihyötyä, palveluntarjoajan liikevaihto muodostuu komissioista. Diilipalveluiden kehittäjänä pidetään yleisesti yhdysvaltalaista Grouponia, jonka sivustolla oli vuonna 2012 yli 32 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.

Diilipalvelut ratsastivat hetken aallonharjalla, ja Suomessakin yritykset kokeilivat niitä alussa mielellään.

Muistan itsekin käyttäneeni erään palveluntarjoajan ”kuponkia” kauneushoitolassa käyntiin. Hinta, jonka palvelusta maksoin, oli naurettava. Siitä ei voinut jäädä yrittäjälle käteen juuri mitään.

Ehkä tämä olikin suuri syy diilien hiipumiseen. Yhtälö, jossa palveluita myydään selvästi niiden todellista arvoa halvemmalla ja hinnasta vielä vähennetään palveluntarjoajan komissio, ei ole yrityksille tarpeeksi houkutteleva. Varsinkin, kun diilipalvelun kautta tulleet asiakkaat jäivät kertaluonteisiksi. Tähän johtopäätökseen tulee myös Metropolia ammattikorkeakoulussa pari vuotta sitten hyväksytty opinnäytetyö.

Ilmastokompensaatiot nouseva trendi

Diilipalveluiden nousussa ja tuhossa saattaa kuitenkin piillä mielenkiintoinen taustatekijä. Diilien kautta myytiin paljon juuri palveluita, kun verkkokauppa oli tuohon aikaan vielä puhtaasti postimyyntityyppistä tuotekauppaa. On mahdollista, että ne ovat osaltaan madaltaneet ihmisten kynnystä etsiä ja ostaa verkosta myös palveluita, olkoonkin että diilipalvelusta ostettiin vain sähköinen kuponki.

Näin piikkimattojen ja diilipalveluiden kautta voi nähdä hataran aasinsillan kohti nykyistä, yhä kehittyvää ja digitalisoituvaa kauppaa. Tänään emme välttämättä enää ajattele verkkokauppaa erillisenä asiana, se on luonnollinen osa kaupankäyntiä. Voi jopa väittää, että kiinnitämme siihen huomiota vain, kun etsimäämme asiaa ei jostain syystä saakaan verkosta.

Viimeisin trendi ovat erilaiset ilmastotietoisuuteen liittyvät mallit, joissa tarjotaan mahdollisuuksia esimerkiksi päästöjen kompensointiin. Tässä puhutaan jo hyvinkin immateriaalisesta asiasta, ja päästökompensaatioiden eettisyydestä on keskusteltu paljon. Nosteessa ne joka tapauksessa ovat.

Maksupalvelun tuottajana me emme ole moraalinvartijan asemassa, mutta jo rahanpesulaki velvoittaa meitä selvittämään ja ymmärtämään, mistä asiakkaan liiketoiminnassa on kysymys. Esimerkiksi juuri ilmastokompensaatioon liittyen on ollut tapauksia, joissa olemme olleet yhteydessä poliisihallitukseen saadaksemme heiltä linjauksen siitä onko kyseessä varainkeruu vai liiketoiminta.

Vuosien varrella on toki ollut myös paljon tapauksia, joissa olemme joutuneet kieltäytymään asiakkaan palvelemisesta, kun emme ole pystyneet varmistumaan siitä, mihin rahat lopulta päätyvät.

Katso vlogi, jossa muistellaan verkkokaupan vuosikymmentä ja mitä kaikkea onkaan ehtinyt tapahtua!

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi