Paytrail

Ravintolatoiminnan pelastanut verkkokauppa syntyi viikossa

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 24.6.2020

SanFrancisco-4222

”Pakko on aika hyvä motivaattori”, Johanna Koivunen toteaa.

Hän on oululaisen ravintola- ja tapahtumayritys Oulu Tours Group Oy:n toimitusjohtaja. Leipomoa ja kolmea ravintolaa pyörittävä yritys perusti pakkoraossa verkkokaupan koronakriisin tyhjennettyä tilausravintolan tilauskirjan yhdessä yössä ja vietyä asiakkaat muiltakin toiminnoilta.

”Verkkokauppa avattiin 18. maaliskuuta, eli pikkuisen vajaa viikko siitä kun hallitus antoi ensimmäiset ravintolatoimintaa koskettaneet kokoontumis- ja muut rajoitukset. Perjantaina 13. päivä jää kyllä mieleen siitä, että silloin tyhjeni tilauskirja kerralla”, Koivunen muistelee.

Vaikka verkkokaupan perustaminen oli siintänyt kaukaisissa ajatuksissa, ei yrityksellä ollut käynnissä minkäänlaista konkreettista projektia sen osalta. Lopulta kauppa polkaistiin yhdessä kumppanina toimineen mainostoimiston kanssa pystyyn noin viikossa.

”Meillä oli tekeillä tällainen ravintolakortteli.fi-sivusto, jonka tarkoitus oli olla ravintoloiden tapahtumatoimintaa kokoava ja markkinoiva tapahtumasivusto. Se lanseerattiinkin sitten meidän tuotteiden verkkokauppana. Kun todettiin, että verkko olisi kriittinen liiketoiminnan säilyttämiseksi, laitettiin hanskat heilumaan ja alta viikossa oli verkkokauppa auki.”

Hyvät kumppanit auttoivat hädässä

Koivusen johtama yritys vastaa Oulussa Ravintola Rauhalan, Tuba Food & Loungen sekä kokous- ja juhlapaikka Voimala 1899:n toiminnasta. Ne sijaitsevat kaikki samassa korttelissa Prunnitorilla, mistä juontuu myös Ravintolakortteli-nimi.

Verkkokaupasta saa noudettuna tai kotiinkuljetuksella Tuban ja Rauhalan ruoka-annoksia sekä oman leipomon leipomotuotteita.

”Asiakkailta tuli toivetta arkea helpottavan kotiruoan valmistamisesta, ja me sitten ruvettiin tekemään sellaista isommissakin, aina kilon vetoisissa laatikoissa. Alkuun toimitettiin annokset itse, sillä saatiin työllistettyä henkilökuntaa. Tilausten määrä kuitenkin kasvoi niin valtavasti, että otettiin kumppaniksi tuttu taksiyritys”, Koivunen kertoo.

”Me heidän kanssa juteltiin, että miten tilanteesta selvitää. Vaati kekseliäisyyttä ja uskallusta, halua katsoa miten tämä toimisi.”

Sen sijaan että taksit kuljettaisivat ihmisiä ravintolaan, ne kuljettavat nyt ruokaa ravintolasta ihmisten luo.

”Kun piti reagoida nopeasti, mainostoimisto ja taksiyhtiö ymmärsivät meidän hätää ja olivat hyvin ennakkoluulottomasti mukana. Sen ansiosta saatiin nopeasti tehtyä niitä liikkeitä. Siitä olen tosi iloinen.”

Ravintoloiden verkkokauppa tuli jäädäkseen

Hyvin toimivan verkkokaupan pystyttäminen viikossa on melkoinen työnäyte. Koivunen oli itse mukana kehittämisessä ulkoasun pohtimisesta ja suunnittelusta tuotetietojen syöttämiseen.

”Yötä päivää aika lailla tehtiin. Mutta jos kokonaisuutta ajattelee, niin kuvittelin että verkkokaupan toteuttaminen olisi isompi tai vaikeampi asia. Sopimusasiat saatiin tosi nopeasti kuntoon ja päästiin edistämään asiaa. Se ei ollut vaikeaa eikä pelottavaa eikä monimutkaista, kun on hyvät kumppanit niin yhteistyön avulla varmasti onnistuu hyvin.”

Ravintolakortteli oli Oulussa ensimmäisten ravintoloiden joukossa tarjoamassa ruoka-annoksia verkkokaupan kautta. Koivunen vakuuttaa, että verkkokauppa tuli jäädäkseen, vaikka ravintoloita on nyt päästy avaamaan.

”Jonkin verran varmaankin tulee ajan myötä muutoksia tuotevalikoimaan, ja jatkossa tarkoitus on varmasti myydä myös niitä tapahtumlippuja tätä kautta. Lisäksi toiveena olisi, että kauppamme mahdollistaisi tuotteiden myynnin muillekin toimijoille. Nytkin meillä on myynnissä yhden pienen yksityisen boutique-hotellin ja saunayrittäjän lahjakortteja. Haluamme auttaa muitakin.”

Jo nyt verkkokaupan kautta on pyritty mahdollistamaan uudenlaisia asiakaspalvelun muotoja.

”Kun ravintolamme nyt aukeavat, voi verkkokaupan kautta tilata yhden ravintolan terassille vaikkapa pizzan toisesta ravintolasta”, Koivunen havainnollistaa.

Verkkokauppa auttoi Ravintolakorttelia selviytymään koronakriisin yli. Johanna Koivunen pitää hätätilanteen synnyttämää yhteistyötä alkuna jollekin uudelle.

”Toivottavasti tästä jäisi yrittäjien keskuuteen sellaista henkeä, että jatkossakin löydettäisiin uudenlaisia, luovia ratkaisuja toimialarajojen yli.”

paytrail-icon Verkkokauppatarinoita