Paytrail

Tekoäly ja koneoppiminen muovaavat B2B-verkkokaupan asiakaskokemusta

– vieraskynä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 13.6.2023

Yritysten välinen verkkokauppa on kasvanut räjähdysmäisesti viime vuosina, ja Shopify ennustaa sen kasvavan vielä 20 % vuoteen 2030 mennessä. Tekoälyyn ja koneoppimiseen perustuvat sovellutukset muuttavat myös B2B-verkkokaupan toiminnallisuuksia ja näköalaa merkittävästi.

Tutkailen tässä blogikirjoituksessa kolmea tapaa, joilla esimerkiksi LLM-kielimallit ja koneoppimisen työkalut voivat viedä yritysten välistä verkkokauppaa ja sen asiakaskokemusta eteenpäin.

 

1. Integraatiot ja EDI-sanomien tulkitseminen helpottuvat

Hypätään aluksi teknologia-altaan syvään päähän: tietojärjestelmien välisiin integraatioihin on rakennettu erilaisia työkaluja ja alustoja useita kymmeniä vuosia, mutta viimeisin kehitys tekoälyn ja laajojen kielimallien osalta näyttää tuovan horisonttiin tilanteen, jossa järjestelmäintegraatiot voisivatkin tapahtua keskenään keskustelevien kielimallien avulla.

Kuulostaa tylsältä, mutta on todellisuudessa mullistavaa. Järjestelmäintegraatioiden laajuus ja monimutkaisuus hidastaa ja aiheuttaa merkittäviä riskejä IT-hankkeille, ja ongelmien ulkoistaminen tekoälysovellutuksille nopeuttanee myös B2B-verkkokauppojen kehitystä runsaasti.

Esimerkiksi suurten yhtiöiden kahdenvälinen räätälöity B2B-verkkokauppa, jonka toteutus on tähän mennessä vaatinut runsaasti panostuksia, ERP-integraatioita ja hankkeita EDI-sanomien yhdenmukaistamiseksi, saattaa muuttua triviaaliksi, kun suurin osa raskaista integraatioista voidaan ulkoistaa tekoälysovellutuksille.

➡️ Lue myös: Mitä eroa on B2B- ja B2C-kaupalla?

 

2. Verkkokauppaprosessien automaatio kehittyy

Tekoäly ja koneoppiminen mahdollistavat myös monien B2B-verkkokaupan taustaprosessien automatisoinnin. Kuluttajaverkkokaupoista, erityisesti hotellien ja lentojen myynnistä tuttu dynaaminen hinnoittelu, saattaa esimerkiksi tehdä aiempaa laajemmin tuloaan myös B2B-verkkokauppaan.

Dynaamisessa hinnoittelussa tekoäly voi analysoida suuria määriä dataa, kuten kysynnän ja tarjonnan vaihteluita, kilpailijoiden hintoja, asiakkaan ostohistoriaa ja käyttäytymistä, ja mukauttaa tuotteiden hintoja reaaliajassa. Tämä voi auttaa yrityksiä optimoimaan tuottojaan ja parantamaan asiakaskokemusta tarjoamalla kilpailukykyisiä hintoja, jotka vastaavat markkinatilannetta ja asiakasyrityksen yksilöllisiä tarpeita.

Tyypillisesti B2B-verkkokaupoissa neuvotellut asiakaskohtaiset hinnat saattavat siis tulevaisuudessa perustua aiempaa useampaan muuttujaan.

 

3. Botit ja virtuaaliavustajat ovat entistä parempia

Tekoälyä ja koneoppimista käytetään myös chatbotien ja virtuaaliavustajien kehittämisessä. Ne voivat tarjota jatkuvasti saatavilla olevaaa, yritysten välisiin sopimuksiin ja hinnoitteluperiaatteisiin perustuvaa asiakaspalvelua myös B2B-puolelle.

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa sitä, että B2B-verkkokaupassa toimivan “virtuaalimyyjän” taustalla toimivaa kielimallia olisi jatkokoulutettu yritysten välisellä sopimusdokumentaatiolla sekä esimerkiksi hinnoitteluparametreillä. Geneerisestä chatbotista tai kysymys-vastaus -puurakenteista on siis mahdollista päästä tilanteeseen, jossa chatbot osaa vastata tarkasti kysymyksiin sopimuksissa määritellyistä toimitusajoista, toimintamalleista tai reklamaatioehdoista.

Esimakua tällaisesta sovellutuksesta saa, jos pääsee testaamaan esimerkiksi ChatGPT:n plugin-toiminnallisuuksia: sieltä löytyy jo nyt mahdollisuus lisätä kielimalliin oma PDF-tiedosto tai muu kirjallinen lähde (esimerkiksi ohjelmiston dokumentaatiosivusto), johon kielimallin vastaukset sen jälkeen perustuvat.

➡️ Lue lisää B2B-verkkomaksamisen ratkaisuista

 

Tekoäly ja koneoppiminen muuttavat verkkokauppaa jo nyt

Nähtäväksi jää, millaisia mullistuksia tekoäly tuo ylipäänsä verkkokaupankäyntiin, mutta tämä on selvää: tekoäly ja koneoppiminen ovat jo täällä muuttamassa B2B-verkkokauppaa.

Taustaprosessit, dynaaminen hinnoittelu, järjestelmäintegraatiot ja muut sovellutuskohteet luovat nopeasti arvoa ja lisäävät kehitysnopeutta. Ne mahdollistavat myös entistä nopeamman ja tarkemman reagoinnin markkinamuutoksiin, asiakaskäyttäytymiseen ja kilpailutilanteeseen.

Mistä aloittaa ja mitä mahdollisuuksia lähteä tutkimaan ensin? Näitä asioita pohdimme asiakkaidemme kanssa – jatketaan keskustelua!

vieraskynäilijä-blogiin-crasman copy

Kirjoittaja: Samuli Hokkanen, toimitusjohtaja, Crasman.

Hokkasella on 20 vuoden kokemus digitaalisen kaupankäynnin suunnittelusta, kehittämisestä ja kasvattamisesta. Crasman on tulevaisuuteen panostavien yritysten kumppani digitaalisen kaupankäynnin kehittämiseen ja kasvattamiseen. Yrityksessä työskentelee yli sata ammattilaista konsultoinnin, suunnittelun, ohjelmistokehityksen ja analytiikan parissa.

paytrail-icon B2B-verkkokauppa