Paytrail

Verkkokaupan ympäristöystävä 2021 - kolmikko on valittu!

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 26.5.2021

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportissa nousi esille kuluttajakäytöksessä yhä vahvistuvat ympäristöarvot. Verkkokaupan ympäristöystävä-äänestyksen tavoitteena on edistää ympäristöasioiden huomioimista liiketoiminnassa ja tuoda esille erilaisia ympäristötekoja verkkokauppa-alalla. Toivottavasti nämä esille nostetut teot inspiroivat yrityksiä yhä sinnikkäämpään työhön yhteisen maapallomme puolesta.

Äänestyksessä oli 12 kovaa ehdokasta, joista Varusteleka keräsi 31 %, Sinituote 29 % ja Ruohonjuuri 16 % äänistä. Ääniä annettiin yhteensä 1580 kappaletta. Haastattelimme kärkikolmikkoa ja kyselimme tarkemmin heidän teoistaan ympäristön eteen. Heidän vastauksistaan voi löytää hyviä vinkkejä siihen, miten ympäristöasioita voisi lähestyä omassa liiketoiminnassaan.

Varusteleka – tavoite on muuntaa kuluttajat käyttäjiksi

Varustelekan Valtteri Lindström puhuu kovin sanoin vaateteollisuuden ja pikamuodin aiheuttamista ympäristöongelmista ja kokee, että asioista tai ongelmien vakavuudesta ei olla uskallettu puhua vielä kauaa rehellisesti: ”On haastavaa myöntää, että olemme kaikki olleet väärässä. Jokainen on ollut mukana aiheuttamassa tuhoa ympäristölle ja jatkaa sen tekemistä - myös me. Tärkeä lähtökohta muutokselle olisikin tämän kaiken myöntäminen ääneen ja aito pyrkiminen muutokseen. Hanskojen tiskiin heittäminen ei auta. Yhteiskuntamme tulee muuttumaan ympäristöasioiden vuoksi joka tapauksessa suuntaan tai toiseen.”

Valtteri-Lindholm-vaikuttaja-2018-2Valtteri onkin selvästi turhautunut siihen, miten kaukana omista tavoitteistaan Varusteleka vielä on ja nostaa esiin erityisesti Aasian käytön osassa tuotannostaan. Yritys lähti kuitenkin ehdokkaaksi ja keräsi valtavan äänimäärän - eikä suotta. He ovat tehneet jo paljon oikeita tekoja ja luoneet mallin, josta vaateteollisuus voisi ottaa laajemminkin mallia. On vain ikävää realismia, ettei kaikkea saa tehdyksi kerralla.

Varusteleka kokee tärkeimmäksi teokseen pitää asiasta meteliä. He pyrkivät laskemaan hiilidioksidipäästöt ja kompensoimaan ne, sekä viestimään niistä kuluttajille ostopäätösten tueksi. Yritys on palkannut Vastuuttomuuskoordinaattorin toiminnan ympäristöystävällisemmäksi muuttamisen tueksi. Isoin asia kuitenkin on, että Varusteleka pyrkii tekemään kuluttajista käyttäjiä. Tämä tarkoittaa sitä, että he pyrkivät tuottamaan paitsi laadultaan, myös tyyliltään kestäviä tuotteita, ja ostavat jo myymänsä tuotteet käytettyinä takaisin ja myyvät taas uudelleen. Näin sama tuote saa uuden elämän aina uuden käyttäjän vaateparressa. Tämä malli on esimerkillinen.

Valtteri haluaa yritysten ottavan vastuun muutoksesta: ”Emme voi odottaa, että kuluttajat tekisivät muutoksen vaan tarjonnan muutos tulee tehdä heti. Markkinointi pitäisi valjastaa tukemaan kiertotaloutta ja kiertotaloudella en tässä tarkoita jätteiden lajittelemista. Kiertotalous tarkoittaa sitä, että tuotteet rakennetaan niin laadukkaiksi, että ne kestävät useammalla käyttäjällä ja ammattilaiset huolehtivat niiden myymisen eteenpäin. Edelleen tuotetaan aivan liikaa ja aivan liian huonolaatuista tavaraa. Koen, että valmistajan tulisi olla valmis ostamaan tuote itse takaisin ja myydä se samalla innolla kuin uusi vastaava tuote. Kuten meidän toimari totesi, tavoite on muuntaa kuluttajat käyttäjiksi. Koen, että toivo tällaisen toiminnan suhteen on pienissä ja uusissa firmoissa.”

Sinituote – yrityksen tehtävä on tuottaa muutakin arvoa kuin voittoa omistajilleen

Sinituotteen Marika Saarinummi kertoo, että yritys on toiminut jo kauan kertakäyttökulttuuria vastaan. Laatuun panostetaan ja suureen osaan tuotteista pystyy uusimaan pelkän vaihtopään. Jo tällä hetkellä Kokemäen tehtaan toiminta on täysin hiilineutraalia ja kierrätysmuovin osuus yrityksessä on 45 % käytetystä muovimateriaalista. Kertakäyttöiset liinat ovat kompostoituvia.

Marika-Saarinummi-sinituote-ymparistoystavallinen-verkkokauppa”Tavoitteenamme on täysin hiilineutraali kiertotalous ja tällä hetkellä olemme tekemässä myös Akaan tehtaalle omaa aurinkovoimalaa. Sellainen on jo Kokemäen tehtaan katolla. Meiltä ei lähde mitään hukkaan vaan kaikki kierrätetään ja pakkausmateriaalit minimoidaan. Tavoitteena on pienentää hiilijalanjälkeä entisestään ja maksimoida kotimaisen työn määrä, jolloin päästään pienempiin kuljetuspäästöihin. Tavoitteena on myös kierrätysmuovin käytön lisääminen entisestään: ensi vuonna 50 % ja 2030 100 % kierrätettyä tai muuta ei-fossiilista raaka-ainetta.”

Myös Sinituote haluaa nostaa ympäristöasioita keskusteluun: ”Haluamme vaikuttaa niin, että kierrätetyn muovin käyttö yleistyisi Suomessa. Edelleen yli 30 vuotta vanhoihin tuotteisiimme voi ostaa vain vaihto-osan, esimerkiksi Sinipiikaan vaihtosienen. Meidän tuotteemme on suunniteltu kestämään.”

sinituote_sinisanko_ikkuna-verkkokauppa-ymparisto

Sinituote vetoaa yritysten vaikuttamiseen nyt eikä sitten, kun on liian myöhäistä: ”Kyllä jokaisen yrityksen pitäisi huomioida ympäristöasiat. Ne voi ottaa haltuun askel kerrallaan. Meillä on opittu, että pienistä puroista kasvaa iso joki ja jokainen teko on tärkeä ja askel parempaan. Meilläkin on vielä paljon parannettavaa, mutta asioita edistetään voimakkaasti. Yrityksen tulee tuottaa muutakin arvoa kuin vain voittoa omistajilleen, ja siksi on meidänkin työ ohjata kuluttajia kohti kestävämpää kulutusta.”

Ruohonjuuri – hyvien käytäntöjen jakaminen lisää tekojen voimaa

Ruohonjuuren Tiina Tuohi toteaa, että vastuullisuus on heillä jokaisen jokapäiväistä tekemistä: ”Sen sijaan että tehtäisiin jotain suurta mediaa keräävää pikkukikkaa, teemme jatkuvasti tekoja ja valintoja, joista olemme ylpeitä ja joiden takana voimme seistä. Meillä arvot näkyvät siinä, mitä tuotteita ylipäänsä myymme, mitä materiaaleja myymälöissämme käytämme ja miten kohtelemme tuottajia. Olemme ylikompensoineet päästömme 20 vuodeksi eteenpäin istuttamalla kuusen taimia.”

Tiina-Tuohi-ruohonjuuri-ymparistoystavallinen-verkkokauppa

Ruohonjuuri jatkaa puurtamista ympäristön eteen myös jatkossa. ”Haluamme tehdä asiakkaille paremmin näkyväksi asioita, joiden perusteella he voivat tehdä tietoisempia valintoja verkkokaupassa. Tuomme esille tietoa kunkin tuotteen ympäristöystävällisyyteen liittyvistä sertifikaateista ja ominaisuuksista. Esimerkiksi biohajoavat, hiilineutraalit, kotimaiset ja luomutuotteet ovat verkkokaupassa sortattavissa. Hiilineutraaliuden viestiminen on tällä hetkellä heikoimmalla tasolla, koska tavarantoimittajilta on vaikea saada tätä tietoa. Tuotteita on 7000, joten tässä projektissa vierähtää vielä hetki.”

ruohonjuuri-verkkokaupan-ymparistoystava-2021

”Jokaisen ihmisen tulisi välittää ympäristöasioista, sillä meillä on vain yksi maapallo. Jokaisen tulisi huolehtia, että se olisi asuttava myös tulevaisuudessa. Kauppiaiden tulisi olla tietoisia myös siitä, että vastuullisuus, ilmastonmuutos ja resurssien vähyys ovat megatrendeissäkin korkealla ja mikäli näihin liittyvät asiat eivät ole verkkokaupassa kunnossa, kauppa ei ole kuluttajille kiinnostava. Näiden asioiden pyyhkiminen maton alle tai hoitaminen päällisin puolin ei enää riitä kaupallisessakaan mielessä -ainakaan pitkällä tähtäimellä.”

Tiina arvioi, että minimivaatimus voisi olla, että verkkokaupat kompensoisivat omat päästönsä ja valitsisivat mahdollisimman vähän haittaa aiheuttavat valinnat logistiikkaan ja pakkaamiseen. ”Minusta on hienoa, että tosi moni tekee ympäristön eteen jo ihan hartiavoimin töitä. Esimerkiksi on tullut erilaisia uudelleenkäytettäviä pakkauksia, paperi-ilmataskuja ja sen sellaisia vaihtoehtoja pakkauksiin muovin sijaan. Yhä useampi on siirtynyt käyttämään näitä."

"Yhdessä tekemisessä on voimaa, joten toivoisin, että verkkokauppiaiden kesken jaettaisiin erilaisia tapoja ympäristön huomioimiseksi, niin voisimme oppia toisiltamme ja yhdessä saada aikaan isomman vaikutuksen.”

Onnea vielä kerran äänestyksen voittajille sekä kaikille äänestykseen osallistuneille yrityksille. Kiitos jakamistanne esimerkeistä ja etenkin ottamuksistanne ympäristön eteen. Äänestykseen osallistuneiden kesken arvottiin Jopo ja voittajalle on ilmoitettu asiasta henkilökohtaisesti.

Verkkokauppa Suomessa 2020 -raportti

paytrail-icon Yleinen