Paytrail

Vijuen Kati Dahlström: Tee omaa juttuasi ja kuljet aina edellä

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 11.2.2020

Kati Dahlströmin Vijue-verkkokauppa on myynyt tarvikkeita harrastuskoirille vuodesta 2016: "Kaikki hihnat, pannat ja heijastimet, kaikki mikä on ommeltavissa tulee itseltä. Mittatilaustyöt ovat 100% omaa tuotantoa ja verkkokaupan tuotteista 30%." Kilpailu alalla on kovaa ja Vijue erottautuu tekemällä tiukasti omaa juttuaan ja keskittymällä laatuun.

Harrastus pääsi käsistä

"Alunperin minusta ei ikinä pitänyt tulla yrittäjää. Olen yrittäjäperheestä ja jo lapsena nähnyt sen kiireen ja stressin, mitä yrittäjyyteen usein liittyy. Mutta sitten asioita vain alkoi tapahtua."

Katin elämään tuli koiria, harrastuksia ja hän alkoi tehdä itse koiratarvikkeita. 2014 hän alkoi myydä niitä pienimuotoisesti. "Kun aloitin Vijuen olin päivätöissä ja se oli vain harrastus. Mutta tämä harrastus pääsi käsistä ja 2018 irtisanoiduin töistä."

Yrittäjyys ja verkossa toimiminen merkitsevät vapautta

Kati halusi tehdä myyntiä verkossa sen mahdollistaman vapauden vuoksi: "En halunnut enää 13 vuoden palkollisena olon jälkeen tehdä sidottua työaikaa. Teen kyllä myyntitapahtumia ja minulla on varastomyymälätila, ja molemissa pääsen tapaamaan asiakkaita.  Nämä toimivat myös markkinointina tuotteilleni."

Yrittäjyys merkitsee Katille ennen kaikkea vapautta: "Oma elämänhallinta on täysin itsellä. Toki yrittäjyys tuo valtavan vastuun, mutta myös vapautta. Kaikki on omissa käsissä."

Verkkokaupan osuus Katin myynnistä on merkittävä - 60-70%. Liikevaihto kasvoi viime vuonna 50%, mikä yllätti Katin itsensäkin: "Tämä oli ensimmäinen ehjä vuosi päätoimisena yrittäjänä ja kasvu oli isompaa kuin mitä olin odottanut."

vijue-tekemällä omaa juttuasi kuljet aina edellä - verkkokauppa -paytrail

Pienyrittäjältä ostava kannattaa suurta unelmaa

"Osta työtä Suomeen" -lause on ilahduttavasti toistunut eri kanavissa viime aikoina. Asia on tärkeä. Kati kertoo, että kyse on paljon enemmästä kuin työn ostamisesta: "Kun asiakas ostaa suomalaiselta yrittäjältä, hän kannattaa suurta unelmaa. Hän kannattaa uskallusta." Toki Katin mukaan voi olla vaikea tunnistaa, mikä yritys on juuriaan myöten suomalainen. Helpoiten tämän tunnistaa juuri yrittäjävetoisista yrityksistä.

Kun asiakas ostaa suomalaiselta yrittäjältä, hän kannattaa suurta unelmaa. Hän kannattaa uskallusta.

Keskity omaan juttuusi

Katin puheissa toistuu vahvana omaan juttuun keskittyminen. Mutta mikä onkaan Katin juttu? "Ensinnäkin suomalaisuus, se että pystyy seisomaan jokaisen oman tuotteen takana, koska se on itse tehty tarkasti yksityiskohtia myöten ja suurin osa myös testattu käytössä omilla koirilla. Laatu jokaisen tuotteen kohdalla, jokaisen tuotteen polku valikoimaan on jäljitettävissä. Vijue-tuotemerkin tuotteet, niin tuotteiden suunnittelu ja valmistus, on tarkoitus pitää suomessa myös tulevaisuudessa. En halua viedä tuotantoa halpatyömaahan. Pyrin myös ostamaan tuotteissani käyttämäni materiaalit suomessa toimivilta yrittäjiltä, niin pitkälle kuin se vain on mahdollista."

Miksi omaan juttuun keskittyminen sitten on niin tärkeää, kun kopioimalla toisen yritysmallia pääsee nopeasti jo valmiiksi testatulle reitille? "Mielestäni on tärkeää keskittyä omaan juttuun, tehdä sitä ja uskoa siihen. Mikäli kuljet valmiiksi poljetulla polulla olet aina jonkun muun takana."

Mielestäni on tärkeää keskittyä omaan juttuun, tehdä sitä ja uskoa siihen. Mikäli kuljet valmiiksi poljetulla polulla olet aina jonkun muun takana.


Kuva: Iris Kieme

Haluatko sinäkin perustaa verkkokaupan?

Tutustu näihin oppaisiin:

Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Verkkokauppaprojekti onnistuneesti maaliin

Verkkoliiketoiminnan suunnittelu Lean Canvas -mallin avulla

Opas verkkokauppa-alustan valintaan