Paytrail

Web stoorit osa 7: Tuontitukku hyödyntää automaatiota

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 3.2.2022

Perheyritys Tuontitukku myy käyttötavaraa koneista valaisimiin ja lasten leluihin. Yritys aloitti verkkokaupan 90-luvulla, jolloin kaikki rakennettiin alusta saakka itse.

Kokeilusta huimaan kasvuun

Tuontitukun hallituksen puheenjohtaja Osmo Isopahkalasta povattiin maanviljelijää, mutta se ei kiinnostanut Isopahkalaa yhtä paljon kuin liiketoiminta. EU:n myötä tulleet maatilojen kokovaatimukset ja Isopahkalan kiinnostus kaupan alaan johtivat Tuontitukun syntyyn.

Perheyrityksen tarina alkoi maatilarakennuksista vuonna 1996. Myyntitoiminta alkoi pienistä eristä ja laajentui jo alkuvaiheessa verkkokauppaan. Verkkokauppa syntyi muun kaupan ohessa, kokeiluajatuksella.

Alun vaatimattomasta verkkokaupasta huolimatta tilausten määrä kasvoi. Vanhan sikalan tilat saneerattiin vuonna 2001 verkkokaupan ja myymälän varastoiksi. Tällä hetkellä Tuontitukulla on noin 40 000 aktiivista nimikettä, ja yrityksellä on kokonaisuudessaan 38 työntekijää.

 

Laajaa valikoimaa kehitetään koko ajan

Tuontitukku myy erilaisia käyttötavaroita varaosista valaisimiin. Valikoima on valtava, ja yritys tarjoaa erityisosaamista erityisesti elektroniikkaan ja koneisiin sekä moottoreihin.

"Esimerkiksi mopon tai mönkijän osiin meiltä löytyy tietotaitoa", kuvaa toimitusjohtaja Henry Isopahkala.

Tuontitukun tuhansien tuotteiden myyntiä seurataan jatkuvasti ja valikoimaan tehdään muutoksia. Syys–talvisesongin suosittuja tuotteita ovat olleet muun muassa erilaiset valaisimet, sisustustakat ja kylpytynnyrit.

Käyttötavarat on perinteisesti ostettu kivijalkamyymälöistä. Verkkokauppa on kuitenkin muuttumassa uudeksi kivijalaksi, kun käyttötavaroiden myynti verkossa kasvaa.

 

Tuotteiden tyyppi vaikuttaa logistiikkaan

Usein käyttötavara on suurempaa ja painavampaa kuin esimerkiksi vaatteet tai kosmetiikka. Siksi Tuontitukussa kiinnitetään erityistä huomiota pakkaamiseen ja logistiikkaan; standardikokoiset tuotteet mahtuvat pakettiautomaattiin, mutta suuret ja painavat tuotteet vaativat erityiskuljetuksen.

"Verkkokauppiaan tulee kiinnittää huomiota siihen, minkä kokoisia tuotteet ovat ja millaisen pakkauksen ne vaativat. Se vaikuttaa vääjäämättä myös kuljetusprosessiin", vinkkaa Jenni Korhonen Postilta.

Tuontitukun vahvuus on sen nopeus, ja yritys pyrkii toimittamaan tuotteen asiakkaalle yhden–kahden päivän kuluessa tilauksesta. Tehoa toimintaan haetaan automaatiosta, jota käytetään esimerkiksi varastotilan optimointiin, myymälän täyttöön sekä verkkokauppatilausten keräilyn tueksi.

"Olemme automatisoineet kaiken mahdollisen. Automaatio on se tämän päivän juttu", Henry Isopahkala kuvaa.

 

Kohti Pohjoismaita ja Baltiaa

Kilpaillulla verkkokauppa-alalla uuden oppiminen ja uusien ideoiden soveltaminen sekä toimiva markkinointi ovat elinehtoja. Tärkeitä osa-alueita Tuontitukulle ovat esimerkiksi hakukoneoptimointi ja kattavat tuotekuvaukset.

"Tuote pitää tehdä kauppaan mahdollisimman hyvin. Jos sinne vähän heikosti jonkin nakkaa, niin ei tule tulosta", Henry Isopahkala huomauttaa.

Tuontitukku tähtää pohjoismaisille ja Baltian markkinoille rauhassa, pala kerrallaan. Jo nyt yrityksen verkkokaupasta voi tilata sekä Viroon että Ruotsiin.

”Kova työnteko ratkaisee laajenemisen. Ei ole oikotietä, jos kopioi, ei se toimi. Työ täytyy tehdä ihan itse”, Henry Isopahkala huomauttaa.

Mitä muuta tuontitukkulaiset kertoivat liiketoiminnastaan? Entä miten verkkokaupan asiantuntijat kommentoivat käyttötavaran verkkokauppaa? Katso lisää videolta!

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi