Paytrail

Black Fridayn myynti jälleen ennätysvauhdissa verkkokaupoissa

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 29.11.2019

Mediatiedote, julkaisuvapaa heti.

Tämän vuoden Black Fridayna Suomen verkkokauppamyynti on jälleen hurjassa ennätysvauhdissa. Ensimmäisen puolen vuorokauden myynti on jo noin neljä ja puoli kertaa suurempi kuin keskimääräisen perjantain puolen vuorokauden myynti. Luku perustuu maksuvolyymiltaan Suomen suurimman verkkomaksupalvelun, Paytrailin maksuliikenteeseen.

Isoin kasvu on tapahtunut ostosmäärissä, mutta myös keskiostos on huomattavasti keskimääräistä perjantaita korkeammalla. Viime vuonna Black Friday kohotti keskiostosta 17 prosenttia normaalia korkeammalle, kun tänä vuonna keskiostos on noussut Black Fridayna ensimmäisen puolen vuorokauden ajalla peräti 25 prosenttia.

”Tästä kaikesta voi päätellä mm. sen, että kun verkko-ostajalla on olemassa oleva tarve tehdä tiettyjä hankintoja, kuluttajat hyödyntävät tämän mahdollisuuden tehdä hankinnat erittäin edullisesti”, Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio kertoo.

Kasvutahti jatkuu tasaisesti

Black Friday löi itsensä merkittävämmin läpi verkkokaupan puolella vuonna 2016. Siitä lähtien kyseinen ostopäivä on kasvanut vuosittain merkittävästi ja siitä on muodostunut vuoden ylivoimaisesti isoin yksittäinen myyntipäivä suomalaisessa verkkokaupassa. Päivän suurimmat ostotunnit verkkokaupassa osuvat klo 9-12 väliselle ajalle.

Tänä vuonna Black Fridayta edelsi pitkä postilakko ja siitä aiheutuneet tukilakot. Myös verkkokaupan erityisesti tiettyjen isojen segmenttien, kuten matkailun, yleiseen kasvuun on vaikuttanut selvästi ihmisten huoli ympäristöstä. Näillä asioilla  ei kuitenkaan näyttäisi olevan ainakaan merkittävää negatiivista vaikutusta Black Fridayn menestykseen.

”Yhä edelleen tietoisuus Black Fridaysta vaikuttaa vaan kasvavan. Kuluttajille konsepti tulee vuosi vuodelta tutummaksi ja yhä harvempi kauppias jää enää pois Black Friday -kampanjoinnista. Silti Black Fridayn näin kova kasvupiikki ja suosio yllättää tänä vuonna”, Laurio pohtii.

Black Friday laajentunut Black Weekendiin tai jopa Black Weekiin

Vuosi vuodelta yhä useammat yritykset innostuvat laajentamaan tarjouksiaan kattamaan Black Fridayn lisäksi koko viikonlopun tai jopa viikon ajan. Black Weekend ja Black Week -käsitteet ja tarjoukset näkyvät enenevässä määrin niin verkossa kuin kivijalankin puolella.

”Black Fridayn laajentuminen on hyvä asia niin kuluttajan kuin kauppiaankin kannalta. Kuluttaja voi kaikessa rauhassa tutustua tarjouksiin ja mahdolliset heräteostokset ovat entistä harkitumpia. Yrittäjien näkökulmasta myyntipiikin jakaantuminen useammalle päivälle on hyvä asia ja marraskuu aloittaa monien verkkokauppojen joulusesongin jo laajemmin marraskuun puolella. Black Fridayn suosio yksittäisenä päivänä pitää tästäkin huolimatta pintansa”, Laurio tiivistää.

Black Friday 2019 klo 00-12 pähkinänkuoressa:

  • Ostojen summalla mitattuna Black Friday on klo 12 mennessä 4,5 kertaa suurempi keskimääräiseen perjantaihin (0-12) verrattuna
  • Keskiostos on 25 prosenttia keskimääräistä perjantaita suurempi.

Tiedotetta päivitetty 30.11.2019 klo 8:40:

Koko Black Friday vuorokausi 2019 pähkinänkuoressa:

  • Ostojen summalla mitattuna koko Black Friday on 4 kertaa suurempi (400%) keskimääräiseen perjantaihin verrattuna
  • Ostosten määrällä mitattuna koko Black Friday ylitti keskimääräisen perjantain 329 prosentilla (liki 3,3-kertainen)
  • Koko Black Fridayn keskiostos oli 22 prosenttia keskimääräistä perjantaita suurempi.

PastedGraphic-1

(Kuva 1:  Black Fridayn kehitys vuodesta 2012 vuoteen 2019 ostosten summalla ja maksumäärällä mitattuna.)

Lisätiedot

Haastattelut

Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail Oyj  
markus.laurio@paytrail.com
+358 40 840 3754

Kuvat
Suvi Tikkanen, markkinointijohtaja, Paytrail Oyj
suvi.tikkanen@paytrail.com
+358 40 562 8283

Paytrail
Vuonna 2007 perustettu Paytrail on maksuvolyymiltaan suurin suomalainen verkkomaksupalvelu. Yritys hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen ja lisäksi vastaa myös Valtiokonttorin Suomi.fi -palvelun verkkomaksuliikenteestä. Paytrailin maksupalvelun kautta on ostettu tuotteita ja palveluita jo yli 8 miljardin edestä. Yritys on osa pohjoismaista Netsiä.

paytrail-icon Mediatiedote