Paytrail

Koronakriisin vaikutukset näkyvät verkkokaupan 2021 trendeissä

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 1.12.2020

Verkkokaupan 2021 trendeissä korostuu muutoskyvykkyys, monikanavaisuus, arvontuotanto sekä inhimillisyys ja vastuullisuus, selviää Paytrailin tuoreesta Verkkokaupan trendit 2021 -raportista.

Paytrailin vuosittain julkaistava Trendit-raportti perustuu verkkokauppa-alan asiantuntijoiden näkemyksiin seuraavasta vuodesta.

Tänä vuonna raportin asiantuntijoina toimivat Leevi Parsama, Anna-Riikka Hovi-Taunila (Hasan @ Co.), Antti Rajala (K-ruoka.fi), Markus Laurio (Paytrail), Hanna Lusila (Weecos) ja Terhi Immonen (SYKETribe).

Menestys edellyttää muutoskyvykkyyttä

Verkkokaupan vuosi 2021 käynnistyy poikkeuksellisen digitaalisen kasvupyrähdyksen jälkeen. Verkossa toimivia yrityksiä tai siellä asioivia kuluttajia ei ole koskaan ollut näin paljon. 

Tulevana vuonna verkkokaupan suunnittelutyö ja budjetointi joudutaan tekemään nopeiden muutosten ehdoilla. Kun aiemmat kasvukäyrät ovat menneet aivan uusiksi, on toiminnan ennustaminen hankalaa.

- Moni miettii nyt, onko muutos pysyvä tai kuinka pitkään tilanne jatkuu tällaisena. Budjetoinko sen mukaan, miten viime vuosi meni vai tuplataanko?,  Leevi Parsama sanoo raportissa.

Digitaalinen yhteydenpito ja monikanavaisuus tärkeää

Verkon välityksellä on tänä vuonna opittu hoitamaan monia sellaisia asioita, joiden ennen uskottiin edellyttävän paikan päälle menemistä: lääkärikäynnit, mummolavierailut, konsertit tai teatteriharrastus. 

Vaikka ihmiset jatkossa kaipaavatkin taas kasvokkaisia tapaamisia, uskotaan digitaalisen osallistumisen ja yhteydenpidon sekä monikanavaisuuden jäävän jatkossa huomattavaan rooliin kaikessa elämässä: työssä, ostoksissa, arjessa ja juhlassa.

Humaanit tarpeet nostavat päätään

Lisääntynyt digitaalisuus ihmisten elämässä korostaa myös ihmisten humaaneja tarpeita. Teknologialle haetaan vastapainoa inhimillisyydestä ja arvopohjaisesta toiminnasta. 

Pitkän aikavälin kulutusmuutoksia tarkastelevan The Next New -tutkimusta tuottava Anna-Riikka Hovi-Taunila kertoo raportissa, että esimerkiksi kaikki kotiin liittyvä kiinnostaa nyt erityisen paljon.

-Työn murros ja etäyhteydenpidon lisääntyminen vaikuttavat 2021 merkittävästi kaikkeen ostokäyttäytymiseen. Ihmiset liikkuvat vähemmän ja viettävät enemmän aikaa kotona. Kaikki kotiin liittyvä kiinnostaa. Jopa isommat kodit kiinnostavat enemmän kuin ennen, Anna-Riikka Hovi-Taunila kertoo raportissa.

Raportin mukaan arvopohjainen ostaminen kasvaa vuonna 2021. Kuluttajat suosivat brändejä ja kauppoja, jotka jakavat saman arvomaailman. Arvoissa korostuvat edelleen ympäristöystävällisyys, kotimaisuus ja lähituotannon suosiminen.

Lataa koko raportti ja lue lisää verkkokaupan 2021 trendeistä!

Lataa nyt

paytrail-icon Yleinen