Paytrail

Verkkokauppa kasvaa Pohjoismaissa – Suomi tulee hännillä mutta erottuu joukosta

Paytrail Kirjoittanut Paytrail - 17.09.2019

Pohjoismainen verkkokauppa on kasvupolulla ja sen liikevaihto on tänä vuonna arviolta 80 miljardia euroa. Ruotsissa liikevaihto on selkeästi muita Pohjoismaita suurempi. Suomi tulee hännillä ja sen osuus on tänä vuonna arviolta 14 miljardia, kertoo Paytrailin vuosittainen verkkokaupparaportti.

85 % suomalaisista kertoo tehneensä verkko-ostoksia viimeisen kolmen kuukauden aikana. Eniten suomalaiset ostavat erilaisia matkailutuotteita, vaatteita ja kenkiä verkosta. Myös erilaisten verkkopalveluiden käyttö on kasvussa.

Lähes joka neljäs suomalainen ostaa ruokaa verkosta ja heistä kolmannes on 15-34 -vuotiaita. Ruoan verkkokauppa kukoistaa etenkin pääkaupunkiseudulla.

Joka toinen suomalainen tekee ostoksia myös ulkomaisista verkkokaupoista. Kiina on edelleen suosituin maa, josta suomalaiset tekevät verkko-ostoksia. Ruotsi ja Saksa ovat kasvattaneet osuuksiaan eniten.

Maksuissa Suomi on verkkopankkimaa

Verkkopankki on edelleen suomalaisten käytetyin tapa maksaa verkko-ostoksia. Raportin mukaan 68 % suomalaisista kertoo maksaneensa verkkopankkitunnuksilla. Muissa Pohjoismaissa käytetään eniten korttia.

”Suomi on ihan uniikki maa koko Pohjoismaissa verkkopankkimaksamisen suhteen ja tämä on meille suorastaan etu viikonloppuna voimaan astuneen uuden maksudirektiivin näkökulmasta”, Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio kertoo.

”Uusi maksudirektiivi ajaa tilipohjaisten maksuratkaisuiden ja vahvan tunnistautumisen asiaa ja nämähän ovat verkkopankkimaksamisen ja toisaalta myös korttimaksamisen lisävahvistusten kautta meille suomalaisille jo hyvin tuttuja. Enemmän direktiivin voimaantulo näkyy muissa EU-maissa, joissa korttimaksamisen lisävahvistus ei ole ollut niin laajasti käytössä”, Laurio kertoo.

”Uskoisin, että uusi direktiivi ei ainakaan tule vähentämään verkkopankkimaksamisen suosiota Suomessa, ” Laurio sanoo.

Paytrailin raportin mukaan myös ostosten tekeminen mobiililaitteilla kasvaa tasaisesti kaikissa Pohjoismaissa. Joka toinen suomalainen tekee nykyään verkko-ostoksia puhelimellaan tai tabletillaan. Liki kolmannes 66-74 -vuotiaistakin on tehnyt ostoksia mobiililaitteilla, mikä on reilut 60 % enemmän edelliseen vuoteen verrattuna.

Raportti perustuu suomalaisten maksupalveluntarjoajien julkisiin tilinpäätöstietoihin sekä YouGov-tutkimuslaitoksen vuoden 2019 toisella neljänneksellä tekemään kyselytutkimukseen, johon haastateltiin 7000 kuluttajaa Suomesta, Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta. 2000 vastaajista asuu Suomessa.

Verkkokauppa Suomessa 2019 -raportin voi lukea kokonaisuudessaan osoitteessa: www.paytrail.com/raportti

Paytrail
Vuonna 2007 perustettu Paytrail on maksuvolyymiltaan suurin suomalainen verkkomaksupalvelu. Yritys hoitaa yli 10 000 verkkokaupan maksuliikenteen ja lisäksi vastaa myös Valtiokonttorin Suomi.fi -palvelun verkkomaksuliikenteestä. Yritys on osa pohjoismaista Netsiä, Euroopan toiseksi suurinta maksamisen alalla toimivaa yritystä.

Lisätietoja

Haastattelut
Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail 
markus.laurio@paytrail.com
+358 40 840 3754

Kuvamateriaali
Saana Borgström, Community Marketing Manager
saana.borgstrom@paytrail.com
+358 40 527 8284

paytrail-icon Mediatiedote