12 kk verkkokauppaan, osa 2: alustaa ja toimittajaa valitsemassa

avatar

Kirjoittanut Vierailija - 07 toukokuuta, 2015

Kirsi-pikanen-laatikkokauppa-verkkokaupan-perustaminen1

Sarjan edellisessä osassa kerroin omasta kokemuksestani siitä, mitä kannattaa huomioida, kun suunnittelee verkkokauppaa. Nyt, kun sivun toiminnot ja ulkoasutoiveet on listattu, etsitään verkkokauppa-alusta ja verkkokaupalle tekijä. Tässä kolme esimerkkiä siitä, mitä ei kannata tehdä. Olen kokeillut.

1. Älä huku korporaatioihin

Verkkokauppapohjan valinta näin taviksena ei ole helppoa. Siksi kannattaa etsiä ihminen, joka tekee sivusi. Ei yhtiö vaan ihminen. Meillä pienillä ei ole varaa hukkua korporaatioihin. Varmista, että puhutte samaa kieltä, olette saman henkisiä. Soita, älä meilaa. Puhu, kerro mitä haluat, nythän ne asiat ovat paperilla ja jos eivät ole, niin on korkea aika listan tekoon.

Asiantuntija tietää, mikä pohja taipuu juuri sinun tarpeisiisi. Itselläni ei ollut mitään käsitystä aiheesta. Turhautti, kun verkkokauppa-alustoja piti olla niin monta eikä niiden eroja vaan tiennyt eikä osannut selvittää etukäteen. Olen puuseppä, en digiammattilainen.

Itse tein aluksi sopimuksen edellisen verkkosivuni toimittajan kanssa. Kyseinen yhtiö on matkan varrella myyty moneen kertaan enkä ajatellut asiaa sen enempää, en vaikka edelliset heidän minulle toimittamat sivut eivät olleet toimineet haluamallani tavalla.

Lähetin tietoa, kuvia, fiilistä, kirjoituksia, tuotteita, tuotetietoja ja vaikka mitä suunnitelmaa. Lopulta sain tylyltä tuntuvan vastauksen: ”Meidän verkkokauppapohja ei taivu tähän, voit irtisanoa sopimuksen”. Tässä sopassa meni 4 kuukautta aikaa aivan hukkaan. MITÄ JUST TAPAHTUI??

2. Älä oikaise tarjouspyynnön laatimisessa

Kun olet löytänyt ainakin neljä ihmistä, jotka voisivat toteuttaa verkkokauppasi, on tarjouspyynnön aika. Pyydä jokaiselta yksilöity tarjous, joka vastaa tarjouspyyntöäsi. Onhan sinulla nyt se lista. Jos tarjouksessa ei vastata pyyntöäsi vastaavalla tavalla, unohda se, hukkaat vain aikaasi!

Itse lähetin pyyntöjä monta, korporaatioille ja ihmisille, mutta ilman listaa. Jokainen tarjous poikkesi toisistaan rajusti niin sisällöllään kuin hinnallaankin. En todellakaan osannut verrata mitä olisin saanut 8000 tai 1500 eurolla.

3. Älä jätä toteutusprojektia ajelehtimaan

Tartuin mainokseen. Iso firma, luotettavan oloiset sivut, mukautuva ja muunneltava verkkokauppa-alusta. Tein sopimuksen ja menin koulutukseen, jossa minulle valkeni, etten ikinä pysty tekemään verkkokauppaa itse.

Lopulta löysin sopivan mainostoimiston ja ihmisen, jonka kanssa tehtiin sopimus. Mutta mitään ei tapahtunut. Puhelimeen ei vastattu, yhteyttä ei saanut ja taas oli kulunut melkein 6 kk. Oli jo joulu.

APUA! Maksoin kuukausimaksua verkkokaupasta, jota ei ikinä tulisi olemaan olemassa. Selvisi, että tällä ihmisellä oli ongelmia. Ymmärsin ja jatkoimme hommia. Sain leiskan, jei! Sitten valkeni, ettei tämäkään verkkokauppapohja taivu siihen, mitä haluan, eikä sieltä edes voinut ostaa mobiilissa. Se oli siinä! Irtisanoin sopimuksen ja taas aloitin alusta.

Jos haluat välttyä kohtaamiltani solmuilta, kannattaa olla tarkkana projektin vetämisen kanssa. Tee sopimus, asettakaa toteuttajan kanssa aikataulutavoite ja pyydä häneltä lista asioista, joita sinun itse pitää tehdä ja mihin mennessä. Ole johdonmukainen ja vaadi sitä myös asiantuntijaihmiseltä.

Mutkista huolimatta tämäkin projekti eteni sisällöntuotantovaiheeseen. Siitä lisää ensi kerralla.

Kirsi_Pitkanen_2Kirsi Pitkänen, yrittäjä
Carmi Oy
Laatikkokauppa

Kirsi osallistui Paytrailin kilpailuun ja jakaa nyt kokemuksiaan verkkokauppiaan arjesta vuoden ajan. Seuraa Kirsin alkutaipaletta verkkokauppiaana ja hyviä vinkkejä kaikille verkkokauppa-yrittäjille.

Lisää artikkeleita verkkokauppayrittäjyydestä

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

Maksujen vastaanottaminen verkossa - perusasiaa verkkokauppiaaksi aikovalle

Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa

Oletko perustamassa verkkokauppaa?

ebook-osa1-cover

Lataa ilmainen oppaamme ja vältä asiantuntijoiden vinkkien avulla yleiset sudenkuopat!

Lataa nyt

 

Topics: Verkkokaupan perustaminen


Viimeisimmät blogipostaukset

Miten kirjoitat myyntiä kasvattavia tuotekuvauksia?

read more

PSD2 - rintamaraportti

read more

Sirkkatuotteita myyvä Entis: Lakimuutos ja ulkopuolinen rahoitus mahdollistanut volyymibisneksen kasvun

read more