Paytrail

Maksujen vastaanottaminen verkossa - perusasiaa maksuratkaisuista

Jenni Mattinen Kirjoittanut Jenni Mattinen - 22.4.2015

Verkko-ostamisen suosio on kasvanut viime vuosina räjähdysmäisesti, ja verkko-ostaminen on arkipäiväistynyt. Mutta kuinka moni meistä tietää, miten verkkokaupassa maksaminen oikeasti toimii ja minkälaisia vaihtoehtoja maksamisen suhteen on tarjolla?

Maksunvälittäjä vai sopimus maksutapatarjoajan kanssa?

Verkkokaupan yksi tärkeimmistä kulmakivistä on toimiva ostoskori ja laaja maksutapavalikoima. Maksutapoja on monia, ja jokaiselle niistä löytyy merkittävä määrä käyttäjiä.

Verkkokauppa saa maksutavat käyttöönsä kahdella tavalla: kauppias voi tehdä sopimukset joko suoraan jokaisen maksutapatarjoajan kanssa tai käyttää maksunvälittäjää

Maksunvälittäjä on palvelu, jonka kautta saa yhdellä sopimuksella laajan kirjon maksutapoja käyttöönsä. Maksunvälittäjä kokoaa kaikki maksut yhteen ja tilittää ne  verkkokauppiaan pankkitilille.

Erillisten sopimusten tekeminen maksutapakumppaneiden kanssa voi olla joissain tapauksissa järkevää. On kuitenkin hyvä muistaa, että esimerkiksi pankkimaksujen suhteen jokaisen pankin kanssa on tehtävä sopimus, ja kauppiaalla on oltava pankkitili jokaiseen pankkiin – sillä olisi riskialtista jättää osa pankeista pois tarjonnasta.

 

Mitä maksutapoja verkkokaupassa kannattaa tarjota?

Verkkopankkimaksut, maksukortit, lasku- ja osamaksutavat vai mobiilimaksut? Mitkä näistä kannattaa valita omaan kauppaansa ja miksi?

Suomalaisten pankkien maksunapit ovat edelleen suosiossa

Suomalaiset suosivat edelleen verkkopankkimaksamista, joten pankkien maksunappien jättäminen pois maksutavoista estää ostamisen tehokkaasti.

Vaikka suurin osa maksuista katetaankin tarjoamalla pankkien laaja kirjo, on otettava huomioon myös ne, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai jotka haluavat maksaessaan käyttää muita maksutapoja.

Maksukortit ovat tärkeitä monissa tapauksissa

Korteilla maksavat niin yritykset kuin kuluttajatkin. Entäpä ne tuhannet ulkomaalaiset, jotka majailevat Suomessa joko vaihto-opiskelijoina, yrityksissä vierailevina asiantuntijoina tai turisteina?

Tarjoamalla Visan ja Mastercardin pärjää jo pitkälle, mutta tarpeen mukaan kannattaa myös korttivalikoimaa laajentaa. Korttimaksutavat tarjotessa mahdollistetaan maksaminen niin pankkikortin kuin luottokortinkin puolelta (debit/credit). On asiakkaan oma päätös, kummalta puolelta maksun haluaa tehdä.

Korttimaksamisen yhteydessä vaaditaan usein myös vahva tunnistautuminen. Tunnistautumisella varmistetaan, että korttitiedot ovat oikean kortinhaltijan käsissä. Vaikka todennus kortin tietojen syöttämisen jälkeen saattaa turhauttaa, palvelee se niin itse maksua tekevän asiakkaan turvallisuutta kuin verkkokauppiaan riskiä joutua väärinkäytöksen uhriksi

Lasku- ja osamaksupalveluita suositaan kalliissa ostoksissa

Varsinkin kalliimpia tuotteita myytäessä on hyvä miettiä myös lasku- ja osamaksupalveluiden tarjoamista. Tällöin maksua ei tarvitse vielä tilauksen yhteydessä suorittaa, vaan sen voi tehdä laskupalvelun tarjoaman maksuajan puitteissa.

Lasku- ja osamaksuvaihtoehtoa ei kannata jättää pois, sillä osaa kuluttajista se palvelee parhaiten, ja lasku maksutapavaihtoehtona nostaa usein keskiostosta.

 

Haluatko tietää lisää maksuratkaisuista?

Kun maksupalvelu on jätetty osaavan kumppanin huoleksi, virtaavat maksut verkkokauppiaan yhdelle tilille huomaamatta ja sujuvasti, ja raportoinnin saa samasta paikasta. Verkkokauppiaalle jää aikaa keskittyä oleelliseen, eli verkkoliiketoimintansa ylläpitämiseen, kasvattamiseen ja kehittämiseen.

Tässä oli tuhti paketti perusasiaa verkkokauppiaaksi aikovalle, mutta jos sinua kiinnostaa tutustua tarkemmin rahaliikenteen pysäkkeihin ja aikatauluihin, näet ne täältä.

 

Lisää artikkeleita verkkokauppaan liittyen

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa

4 askelta kohti toimivampaa verkkokaupan arkea (infograafi)

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen