Paytrail

Maksujen vastaanottaminen verkossa - perusasiaa verkkokauppiaaksi aikovalle

Jenni Mattinen Kirjoittanut Jenni Mattinen - 22.4.2015

Verkkokauppaostaminen yleistyi nopeasti 1990-luvun lopussa, kun verkkokauppapioneerit Amazon ja eBay mahdollistivat ostamisen verkossa. Pikakelaus 2010-luvulle ja hyppy rapakon tutummalle puolelle Suomeen. Tilastokeskuksen tiedon mukaan vuonna 2014 jo 75 % 16-64 -vuotiaista on asioinut verkkokaupassa. Mutta kuinka moni meistä tietää miten verkkokaupassa maksaminen oikeasti toimii ja minkälaisia vaihtoehtoja maksamisen suhteen on tarjolla?

Verkkokaupan yksi tärkeimmistä kulmakivistä on toimiva ostoskori ja laaja maksutapavalikoima. Maksutapoja on monia ja jokaiselle löytyy merkittävä määrä käyttäjiä. Verkkokauppa voi tehdä sopimukset suoraan jokaisen maksutapatarjoajan kanssa tai käyttää maksunvälittäjää, jonka kautta saa laajan kirjon maksutapoja verkkokauppaan ja joka kokoaa kaikki maksut verkkokauppiaan yhdelle pankkitilille.

Suomalaiset suosivat edelleen verkkopankkimaksamista, joten pankkipainikkeiden jättäminen pois maksutavoista estää ostamisen tehokkaasti.

Erillisten sopimusten tekeminen jokaisen pankin kanssa on kuitenkin kallista ja maksujen seuraaminen haastavaa, sillä tällainen toimintamalli vaatii pankkitiliä jokaiseen pankkiin. On myös riskialtista jättää osa pankeista pois. Mikäli se uskollisin asiakas käyttääkin juuri sitä pois jätettyä pankkia, etsii hän herkästi toisen verkkokaupan, jossa voi maksaa hänen verkkopankkinsa kautta.

Vaikka suurin osa maksuista katetaankin tarjoamalla pankkien laaja kirjo, on otettava huomioon myös ne, joilla ei ole verkkopankkitunnuksia tai jotka haluavat maksaessaan käyttää muita maksutapoja.

Jos verkkokauppa on siinä onnellisessa asemassa, että tilauksia tulee myös ulkomailta, korttimaksutavat on tarjottava.

Korteilla maksavat niin yritykset kuin kuluttajatkin. Entäpä ne tuhannet ulkomaalaiset, jotka majailevat Suomessa joko vaihto-opiskelijoina, yrityksissä vierailevina asiantuntijoina tai turisteina? Tarjoamalla Visan ja Masterin pärjää jo pitkälle, mutta tarpeen mukaan kannattaa myös korttivalikoimaa laajentaa. Korttimaksutavat tarjotessaan mahdollistetaan maksaminen niin pankkikortin kuin luottokortinkin puolelta (debit/credit) ja on asiakkaan oma päätös kummalta puolelta maksun haluaa tehdä, aivan kuten tavallisenkin kaupan kassalla.

Korttimaksamisen yhteydessä vaaditaan usein myös verkkopankkitunnuksilla tunnistautumista tai muuta kortinhaltijan todentamistapaa. Tunnistautumisella varmistetaan se, että korttitiedot ovat oikean kortinhaltijan käsissä. Vaikka todennus kortin tietojen syöttämisen jälkeen saattaa turhauttaa, palvelee se niin itse maksua tekevän asiakkaan turvallisuutta kuin verkkokauppiaan riskiä joutua väärinkäytöksen uhriksi. Korttimaksua helpottamaan olemme luoneet Paytrail-tilin, jota käyttämällä maksu onnistuu helposti ja ennen kaikkea turvallisesti Paytrail-tilille kirjautumisen kautta.

Varsinkin vaatteita tai kalliimpia tuotteita myytäessä on hyvä miettiä myös lasku- ja osamaksupalveluiden tarjoamista. Tällöin maksua ei tarvitse vielä tilauksen yhteydessä suorittaa vaan sen voi tehdä laskupalvelun tarjoaman maksuajan puitteissa.

Lasku- ja osamaksuvaihtoehtoa ei kannata jättää pois, sillä osaa kuluttajista se palvelee parhaiten ja lasku maksutapavaihtoehtona nostaa usein keskiostosta.

Kun maksupalvelu on jätetty osaavan kumppanin huoleksi, virtaavat maksut verkkokauppiaan yhdelle tilille huomaamatta ja sujuvasti ja raportoinnin saa samasta paikasta. Verkkokauppiaalle jää aikaa keskittyä oleelliseen, eli verkkoliiketoimintansa ylläpitämiseen, kasvattamiseen ja kehittämiseen.

Tässä oli tuhti paketti perusasiaa verkkokauppiaaksi aikovalle, mutta jos sinua kiinnostaa tutustua tarkemmin rahaliikenteen pysäkkeihin ja aikatauluihin, näet ne täältä.

Lisää artikkeleita verkkokauppaan liittyen

12 kk verkkokauppaan, siinä ajassa tekee jo talon tai uusia lapsia - osa 1

Avoinmaaseutu.fi – avoimuuden ja pientilallisten puolesta verkossa

4 askelta kohti toimivampaa verkkokaupan arkea (infograafi)

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen