Paytrail

Herätys verkkokauppa: Suomi on täällä, missä asiakkaat?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 11.4.2013

Kirjoitan tätä tekstiä tietokoneella, joka on suunniteltu jenkeissä ja valmistettu Aasiassa. Kaiuttimista kuuluu brittiläistä musiikkia. Ylläni on vaatteet, joista suurin osa on valmistettu jossain muualla kuin Suomessa. Kupissa on Etelä-Amerikasta peräisin olevista pavuista jauhettua kahvia. Pian istun ranskalaiseen autoon ja ajan keskustaan, jonka rakennukset ovat saaneet eurooppalaisia vaikutteita. Otan puhelun Brysseliin ja meilaan Espanjaan. Etsin tietoa hakukoneella, jonka pääkonttori on Kaliforniassa. Vilkaisen Facebookia ja näen statuspäivityksen ystävältäni joka on Thaimaassa.

Suomi on perhanan pieni maa ja täällä on ihan tolkuttoman vähän ihmisiä. Tykkään aika ajoin katsella karttaa tai maapalloa, joka osoittaa pienen pläntin kaukana pohjoisessa - siellä on Suomi. Kaukana sieltä, missä ihmiset ovat.

Vaikka Suomi on kaukana, maailma on lähellä. Koskaan aiemmin ei ole ollut yhtä vaivatonta pitää yhteyttä ympäri maailman, koskaan aiemmin ei ole ollut yhtä hyviä edellytyksiä tehdä bisnestä. Kansainvälistä bisnestä. Enää ei tarvitse perustaa tehdasta tai myyntikonttoria, nyt kansainvälistymistä voi tehdä verkossa. Sillä meillä on sellainen hieno juttu kuin Internet. Eikä siinä ole kyse ihmeellisestä tekniikasta, siinä on kyse siitä että ihmiset ovat verkossa, verkottuneita, tavoitettavissa. Online.

Kuten tuosta alussa luettelemastani pätkästä käy ilmi, olemme ympäröineet itsemme ulkomaisilla hyödykkeillä. Mikä ei ole mikään ihme, sillä suurin osa maailman asukkaista on ulkomaalaisia, eli myöskin suurin osa maailman tavaroista on peräisin ulkomailta. Vaikka täällä kotomaassa valmistammekin hienoja tuotteita tai tuotamme mainioita palveluita, niissä on aina iso vierasmaalainen osuus. Jos näin ei olisi, näyttäisi arkemme kovin eriskummalliselta. Katselepa hetki ympärillesi ja mieti mitkä kaikki esineet ja asiat ovat peräisin Suomen rajojen ulkopuolelta.

Ei tämä ole hyvä tai paha asia. Niin vain maailma toimii.

Mutta koska asuinmaamme, rakas isänmaamme on täällä syrjässä ja vähälukuinen, pitäisi sen tarkoittaa sitä että suurin osa tässä maassa syntyneistä tuotteista tulisi viedä muualle. Sillä siellä ne asiakkaat ovat. Herää siis verkkokauppa: Kansainvälisyys on ja pysyy.

Niinpä kirjoitan tämän tekstin loppuun, tallennan sen pilveen joka sijaitsee jossain päin maailmaa (ei aavistustakaan missä), jaan sen luettavaksi lukijoille verkkopalveluiden kautta jotka pyörivät hajautetusti siellä sun täällä ympäri palloa ja toivon että sitä luetaan Jyväskylässä, Tampereella, Helsingissä, Turengissa, Bangkokissa, Brysselissä ja Lontoossa. Or should I say this in English, perhaps then I could reach a wider audience? Eller på Svenska? по-русски?

Kirjoittajasta

Jani Muhonen - Oletko tosissasi OyJani Muhonen, Oletko tosissasi Oy, on digitalisoitumisen ja muuttumisen evankelista. Toiminut 2000-luvun alusta verkkokaupan sekä -liiketoiminnan kehitys ja johtotehtävissä. Muhosen selkokieliset mutta herättävät puheenvuorot ja kirjoitukset pakottavat kuulijat paikoin epämukavuusalueelle, mutta aina tarkoituksenmukaisesti. Asiat eivät ole joko tai - ne ovat sekä että. Kyse ei ole siitä, mennäänkö verkkoon, vaan siitä että siellä ollaan jo.

Lue myös:

Miika Malinen Happy Anglerin menestyksestä: kaikki lähtee omasta ajattelutavasta

Voiko verkkokauppa käsitellä Pohjoismaita yhtenä markkina- alueena?

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen