Paytrail

Miten uusi Paytrail syntyi?

Heikki Sivonen Kirjoittanut Heikki Sivonen - 24.6.2013

Yrityksen uudelleenbrändäys on kova juttu. Joitain se inspiroi, toisia pelottaa. Tuunataan vähän logoa ja parannellaan nettisivuja. Tehdään mahdollisimman vähän muutoksia, etteivät asiakkaat karkaa.

Entä jos käännetäänkin kaikki ylösalaisin? Erotutaan joka käänteessä. Uudistetaan viestintä, markkinointi, myynti, asiakaspalvelu, tuotanto, kaikki. Pureudutaan syvällisesti liiketoimintaprosesseihin, ja kysytään itseltä kiperiä kysymyksiä.

Reilu puoli vuotta sitten otimme haasteen vastaan ja päätimme muuttaa Suomen Verkkomaksut juurista latvoihin. Tarve uudistukseen oli muhinut jo pitkään, mutta nyt kaikki laitettiin kalenteriin. Ensimmäinen näytönpaikka tulisi olemaan LeWeb -tapahtumassa Lontoossa kesäkuussa 2013.

Uudistusta vetämään pestattiin yksi Suomen parhaista yritysmuotoilijoista, Ville Tolvanen Rome Advisorsista. Hänen johdollaan Suomen Verkkomaksuista tehtäisiin Paytrail.

Villen kanssa on lupa unohtaa minätiedän-asenne. Alussa kukaan ei tiennyt minkä värinen, makuinen ja tuntuinen yritys Paytrail tulisi olemaan – ei Villekään. Asiat tehtiin oikeassa järjestyksessä. Oli mielenkiintoista huomata kuinka workshoppien aikana erilaiset ideat ja visiot ryhmittyivät yhteen. Brändikartta hahmottui uudenlaisella tavalla.

Logon, värin ja kuvamaailman hahmottuminen oli koko projektin kannalta melkoinen käännekohta. Designer Antti Karppinen teki erinomaista työtä suunnitellessaan uutta visuaalista ilmettä. Kokonaisuudesta muodostui onnistunut heijastus rakentamastamme brändivisioista. Antti ja Pekka Nurmi ovat kirjoittaneet logon syntytarinasta mainion blogikirjoituksen. Siinä kuvataan hyvin myös kuvamaailmaa:

Paytrailin kuvamaailma hyödyntää globaalia ostamiseen ja kaupankäyntiin liittyvää kuvastoa värikkäästi, raikkaasti ja humanistisesti. Kuvamaailma kuvastaa ostamiseen liittyvää positiivista tunnekokemusta, mielihyvää ja houkuttelevaa tarjontaa. Paytrail-kuvien visuaalisuus on olemukseltaan kiehtovaa ja oivaltavaa, poiketen edukseen yleisimmin alalla käytetystä kuvastosta.

Osaava ydintiimi, joka koostui pääosin markkinointitiimistämme vahvennettuna Lennulla ja Markuksella ansaitsee erityismaininnan. Opiskelimme ja tutkimme valtavasti. Projektin aikana hiouduimme tehokkaaksi ja luovaksi tiimiksi. Täynnä ideoita ja toteuttamisen iloa. Ylläolevassa kuvassa brändiuudistuksen ydintiimi (vasemmalta lukien) Mari Oksanen, Heikki Sivonen, Suvi Tikkanen ja Jussi Hanki.

Halusimme kasvaa kohti uudenlaista tapaa markkinoida. Tuntui ironiselta, että olimme jo vuosia tehneet verkkobisnestä, mutta silti viestimme laahasi jäljessä. Maailma digitalisoitui, mutta markkinoimme yhä analogista kelloa. Uudistuksen myötä siirryimme korporatiivisesta viestinnästä keskustelevaan ja avoimeen sisältömarkkinointiin. Se on aitoa vuorovaikutusta, jakamista, keskustelua, tunteita ja ilmöitä; asioita, jotka välittävät tarinoita paremmin kuin yksikään mainos. Nyt puhutaan asiakkaiden tarpeista.

Muutos Suomen Verkkomaksuista Paytrailiksi oli huima matka. Jopa yrityksen sisällä sillä oli virkistävä vaikutus, kun henkilöstö pääsi yhdessä muotoilemaan uudenlaista toimintaympäristöä.

Mitä sinä olit mieltä brändiuudistuksestamme? Mitä näet uudessa logossa?

Lue myös:

Suomalainen verkkomaksaminen maailmanvalloitukseen – verkko-ostaminen nostetaan aivan uudelle tasolle

Parempi vaihtoehto PayPalille

Lupaan, että poistamme monimutkaisuuden verkko-ostamisesta

paytrail-icon Verkkokauppaa yli rajojen