Paytrail

Verkkokauppa, huomioi nämä 7 asiaa affiliate-verkkoa valitessasi

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 2.3.2015

Affiliate-markkinointi eli kumppanuusmarkkinointi on tulospohjaisen markkinoinnin muoto, jossa verkkokauppa maksaa kumppanille myyntipalkkion asiakkaista, jotka kumppani tuo verkkokaupan sivuille. Suomalaisen verkkokaupan on yleensä järkevintä aloittaa affiliate-markkinointi jonkin verkon kautta.

Suomessa toimivia affiliate-verkkoja ovat:

Tradedoubler on lopettanut Suomen toimistonsa, mutta heillä on edelleen tarjota suomenkielinen yhteyshenkilö verkkokaupoille ja julkaisijoille. Lisäksi Zanoxilla ja Commission Junctionilla on joitakin Suomeen suunnattuja affiliate-ohjelmia. Tämän seurauksena näiltä kahdelta löytyy myös jonkin verran suomalaisia affiliate-julkaisijoita.

Kerron seuraavassa joitakin asioita, joita kannattaa huomioida ja tarkistaa affiliate-verkkoa valitessa.

1. Julkaisijoiden määrä

Affiliate-ohjelman avaamisesta ei ole mitään hyötyä, ellei heillä ole tarjota julkaisijoita, jotka voivat mainostaa verkkokauppaasi. Affiliate-verkkoa avatessa kannattaakin selvittää kuinka paljon verkolla on suomalaisia julkaisijoita.

2. Julkaisijaprofiili

Pelkkä julkaisijoiden määrä ei kuitenkaan kerro totuutta affiliate-verkon koosta. Merkityksensä on myös julkaisijaprofiililla. Esimerkiksi sähköpostijulkaisijat ja sisustusbloggaajat löytyvät yleensä kovin erilaisista verkoista.

Viime vuosina verkkokaupat ovat olleet kiinnostuneita yhteistyöstä erityisesti blogien kanssa. Perinteisiä bloggaajien suosimia verkkoja ovat olleet Tradedoubler ja Tradetracker. Monilla isommilla blogeilla on julkaisijatili myös Zanoxissa ja Commission Junctionissa.

Sähköpostijulkaisijat taas tavoittaa parhaiten Euroadsin, Tradetrackerin, Smartresponsen ja Netboosterin kautta.

3. Verkon käyttämä teknologia

Kaikkien verkkojen teknologiat eivät ole samanlaisia. Osa verkoista käyttää itse kehittämäänsä teknologiaa, toiset taas pyörivät jonkin kolmannen osapuolen toimittaman teknisen alustan päällä. Joissakin tapauksissa verkon käyttämä teknologinen alusta voi hankaloittaa tai jopa estää tiettyjen julkaisijoiden toiminnan.

4. Verkon hinnoittelumalli

Yleisesti ottaen hinta ei ole ollut Suomessa verkkoja erottava tekijä. Verkoissa löytyy kuitenkin eroja myös hinnoittelumallin suhteen. Osalla verkoista on käytössä aloitusmaksu ja kuukausimaksu. Toiset verkot taas tarjoavat pääsyä verkkoonsa puhtaan tulospohjaisesti.

5. Verkon läpinäkyvyys

Osa verkoista on niin sanottuja blind-verkkoja. Tällaisessa verkossa mainostajat eivät tiedä mitkä julkaisijat liikenteen tuovat. Tässä on sekä hyviä että huonoja puolia. Hyvänä puolena blind-verkossa on, että affiliate-ohjelmaa ei vahingossakaan tule tarkasteltua liian mikrotasolla. Huonona puolena taas on, että yksittäisten julkaisijoiden hallinta on hankalampaa.

6. Kilpailijoiden käyttämät verkot

Affiliate-verkkoa valitessa kannattaa katsoa mitä verkkoa saman toimialan muut yritykset käyttävät. Jos verkkoa käyttää paljon muita saman toimialan yrityksiä, löytyy sieltä todennäköisesti myös omalle verkkokaupalle relevantteja julkaisijoita.

7. Verkon paikallisuus

Tradedoublerilla, Zanoxilla ja Commission Junctionilla ei ole kiinteää toimipistettä Suomessa. Tämä voi joissakin tapauksissa hankaloittaa yhteistyötä verkon kanssa. Tradedoublerilla on sen sijaan tarjota suomenkielinen yhteyshenkilö verkkokaupoille. Zanoxin kanssa kommunikointi onnistuu joko ruotsiksi tai englanniksi.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli apua affiliate-verkon valintaan!

Markus OssiMarkus Ossi, Ostohyvitys.fi

Ostohyvitys.fi on suomalainen cashback-sivusto, jossa on mukana yli 600 suomalaista ja ulkomaista verkkokauppaa. Verkkokaupat maksavat meille tulospohjaisesti heille tuottamastamme myynnistä. Jaamme verkkokaupoilta saamamme komission käyttäjiemme kanssa bonuksen eli ostohyvityksen muodossa.


Lataa opas verkkokaupan kehittämisestä

Ebook3-kansi

Mikäli verkkokaupan kehitys kiinnostaa laajemmin, lataa ja lue ilmainen oppaamme Seuraa, analysoi, kehitä - menestyvän verkkokaupan kehitystyö.

Lataa nyt


Lue myös:

Näin teet Pinterestistä Googlen veroisen kävijälähteen verkkokauppaasi

Kuinka paljon myyvempiä voisivat kauppasi tuotekuvaukset olla?

Tuotekuvien laiminlyönti - tehokas tapa tuhota verkkokauppa

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi