Paytrail

Äänestä verkkokauppa-alan vuoden vaikuttaja 2020!

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 2.2.2021

On aika valita vuoden verkkokauppavaikuttaja, nyt haussa on verkkokauppaa mullistaneen koronavuoden 2020 voimahahmo. Esittelemme 12 henkilöä, joista jokainen omalla panoksellaan vaikuttaa alan kehitykseen.

Äänestyksellä haluamme tuoda esiin kasvoja verkkokauppojen takaa, niitä henkilöitä, jotka omalla työpanoksellaan vievät alaa eteenpäin. Ehdokkaat ovat listalla aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan.

Äänestä, kenellä on ollut isoin vaikutus suomalaiseen verkkokauppakenttään vuonna 2020! Linkin äänestykseen löydät ehdokaslistan alta. Äänestys on auki 14.2.2021 saakka ja voittaja julkistetaan pian sen jälkeen. Äänestäneiden kesken arvomme VR-lasit (Oculus Quest 2), joilla sinäkin pääset kurkistamaan tulevaisuuteen. Lue arvonnan säännöt. 

1. Pekka Juntunen - MyCashflow
2. Juhani Järvensivu - Fiksuruoka
3. Antti Järvinen- Jimm’s PC-Store
4. Antti Korhonen - Liveto
5. Markku Korkiakoski - Vilkas
6. Josefiina Lahti - Feelia
7. Eero Martela - Columbia Road
8. Matias Pietilä - Qvik
9. Antti Rajala - Kesko
10. Mikko Rosén - Kaalimato
11. Teemu Tolonen - Woolman
12. Henrik Viitala - SB Ecommerce Group

Pekka Juntunen

Pekka JuntunenPekka Juntusella on pitkä kokemus verkkokaupasta ja hän on toiminut Pulse247 Oy:n osakkaana sekä hallituksen jäsenenä vuodesta 2007 lähtien. Pekka on ollut lanseeraamassa MyCashflow-verkkokauppapalvelua ja vastaa päivätyössään yrityksen liiketoiminnasta ja kumppanuuksista. MyCashflow on kotimainen SaaS- palvelu, jonka avulla tuhannet verkkokaupat pyörittävät verkkoliiketoimintaansa.

Pekka on verkkokaupan puolesta puhujana myös Suomen Uusyrityskeskukset ry:ssä ja toimii neuvonantajana Shipit-palvelun taustalla, joka on kasvanut muutamassa vuodessa kotimaisten verkkokauppojen suosituimmaksi logistiikkapalveluksi. Missiona on auttaa yrityksiä myymään enemmän, tekemällä verkkokaupasta helpompaa.

Juhani Järvensivu

Juhani JärvensivuJuhani Järvensivu aloitti Fiksuruoka.fi:n toimitusjohtajana ja yhtenä yrityksen perustajista keväällä 2017 suoraan koulun penkiltä. Tuotantotalouden opinnot Aalto-yliopistossa jäivät tuolloin taka-alalle ja siitä lähtien täysi fokus on ollut firman rakentamisessa. 2017 keväällä yhtiön varasto oli vielä perustajan Richard Lindroosin autotallissa ja ensimmäisen noin vuoden ajan Juhani oli yrityksen ainoa täysipäiväinen työntekijä. Tuolloin hän teki lähes kaikkea itse: toimittajasuhteiden rakentamista, ostoa, digimainontaa, logistiikkakumppaneiden kilpailutusta ja rahoituksen hankintaa. Sittemmin tiimiin on löydetty huippu-osaajat jokaiselle osa-alueelle ja Juhani vaikuttaakin nykyään enemmän taustalla mahdollistaen tiimin tekemistä ja onnistumisia.

Fiksuruoka.fi on yksi Suomen nopeiten kasvavista verkkokaupoista sekä kuluttajabrändeistä. Yritys on kasvanut neljässä vuodessa nollasta noin 12 miljoonan euron liikevaihtoon (v. 2020). Yhtiö työllistää nykyään yli 20 rautaista ammattilaista ja sillä on satoja tuhansia asiakkaita sekä noin 300 tavarantoimittajaa. Hävikkiä Fiksuruoka.fi -verkkokaupan ansiosta on vähennetty yhteensä jo noin 4 miljoonaa kiloa.

Fiksuruoka.fi on teknologia- ja verkkokauppayritys, joka vähentää Suomen ruokahävikkiä myymällä elintarvikkeiden sekä käyttötavaran poistoeriä suurilla alennuksilla verkkokaupassa www.fiksuruoka.fi. Fiksuruoka.fi tarjoaa kuluttajille edullisen sekä ekologisen tavan ostaa tuotteita ja samalla auttaa toimittajia (valmistajat, maahantuojat ja tukkuketjut) vähentämään hävikkiä koko elintarvikkeiden ja päivittäistavaran toimitusketjussa. Datan ja analytiikan hyödyntäminen ostossa, hinnoittelussa, digitaalisessa markkinoinnissa sekä verkkokaupan ja asiakaskokemuksen kehittämisessä on Fiksuruoka.fi:n ydinosaamista.

Antti Järvinen

Antti JärvinenAntti Järvinen on viimeisen kymmenen vuotta toiminut Jimm’s PC-Storen toimitusjohtajana, jota ennen kahdeksan vuotta yrityksen muissa tehtävissä. Kuluneen 18 vuoden aikana Antille on muodostunut kattava läpileikkaus koko verkkokauppa-alan kehityksestä niin teknisen kuin asiakasymmärryksen osa-alueilta samalla kun yritys on kasvanut yli 60 henkilöä työllistäväksi verkkokaupaksi. Antti toimii mielellään sparrauskumppanina muille verkkokauppiaille ja mielellään ottaa myös sparrausta vastaan.

Jimm’s PC-Store Oy lukeutuu suomalaisen verkkokaupan pioneereihin pitkällä historiallaan. Jimm’sin asiakaskuntaa ovat tietotekniikan harrastajat, sekä kuluttajanomaisesti toimivat yritykset. Yrityksellä on myös aktiivinen rooli nousevassa e-Urheilu -trendissä, jossa usean suomalaisen pelitiimin jäsenten pöydältä löytyy nimenomaan Jimm’sin valmistama pelikone. Yritys panostaa erittäin kilpailulla markkina-alueella asiakasymmärrykseen verkkokaupassa ja tarjoaakin ainoana suomalaisena alan toimijana 24/7-asiakaspalvelua oman henkilöstön voimin. Jimm’s viettää 20-vuotissynttäreitään keväällä 2021.

Antti Korhonen

Antti KorhonenAntti Korhonen on Liveton perustaja ja toimitusjohtaja. Liveto on kansainvälisesti operoiva tapahtumien kasvualusta, joka tarjoaa modulaarisesti ammattimaisia työkaluja virtuaali, hybridi ja fyysisten tapahtumien tarpeisiin. Antin vahvuuksiin kuuluu yli 18 vuoden kokemus tapahtumateollisuudesta sekä kyky tehdä modernia alustatalouskehitystä.

Liveton menestystarinan keskiössä on ollut tapahtumien monetisointi, eli kyky kaupallistaa ja luoda tapahtumille tuntuvasti parempaa ennakkomyyntiä. Liveton lanseeraama termi "tapahtumamyynti" sisältää kaikki tuoteartikkelit, mitä tapahtuman ympärillä voi ennakkoon varata, myydä ja tarjota. Liveton vahva API-talous on yhdistänyt tapahtumajärjestäjiä ja kumppaneita aivan uudella tavalla, mikä on lisännyt palvelun kysyntää tuntuvasti.

Liveto muun muassa mahdollisti Suomessa ensimmäisenä option myydä julkisen liikenteen bussilippuja urheilutapahtuman lipunmyynnin yhteydessä. Liveton alusta on generoinut kymmeniä miljoonia euroja myyntiä useiden eri tapahtumavertikaalien järjestäjille. Kotimainen kasvuyhtiö Liveto jatkaa kansainvälisten toimijoiden haastamista mantrallaan tulla maailman parhaaksi tapahtumien kasvualustaksi.

Markku Korkiakoski

Markku KorkiakoskiMarkku Korkiakoski on digitaalisen kaupankäynnin asiantuntijapalveluita ja monipuolisia verkkokaupparatkaisuja tarjoavan Vilkas Groupin toimitusjohtaja. Vilkkaan lukuisaan verkkokauppayhteisöön kuuluu jo yli 2000 verkkokauppiasta! Korkiakoski on intohimoinen kotimaisen verkkokaupan puolestapuhuja ja vuodesta 2006 asti neljästi vuodessa julkaistun verkkokauppaindeksin tulkki ja luottoanalyytikko.

Korkiakoski on palvellut kotimaisia pieniä ja keskisuuria yrityksiä verkkokauppapalveluillaan väsymättömästi jo yli 23 vuoden ajan, ja vuonna 2020 koronapandemian uhatessa kotimaista kauppaa Korkiakosken toimet auttoivat yli 500 kivijalkakauppiasta verkkoon. Tämän lisäksi Korkiakoski ideoi ja perusti Pelastaan kauppa -portaalin, jonka tarkoituksena on koota kaikki kotimaiset verkkokaupat saman katon alle ja saattaa kuluttajat kotimaisen kaupan pariin.

Tämä kotimaisen kaupan tukipilari on vaikuttanut myös Euroopan unionin tasolla Amazonin rantautumiseen Pohjoismaihin vaatimalla Amazonille samat pelisäännöt muiden Euroopan unionin sisällä toimivien verkkokauppojen kanssa. Korkiakoskella on syvällistä ymmärrystä verkkokauppa-alasta myös omakohtaisten kokemusten kautta, sillä hän on itsekin verkkokauppias; esimerkiksi Automaalit.net on yksi Korkiakosken verkkokaupoista.

Josefiina Lahti

Josefiina LahtiJosefiina Lahti vastaa Feelia Ruokakaupan kehityksestä. Nuoresta urastaan huolimatta Lahti on ehtinyt saada paljon aikaan ruoan verkkokaupan parissa, muun muassa tuomalla ruoan verkkokauppaa koko kansan saataville. Lahden mukaan jokaisella on oikeus arjen helppouteen, ja nyt valmista ja edullista kotiruokaa voikin tilata kotiovelle aivan koko Suomen alueella.

Feelia Ruokakaupan missio on helpottaa ja monipuolistaa kaikkien suomalaisten arkiruokailua, elämäntilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta. Valmiit kotiruoka-annokset toimitetaan kotiovelle kaikkialla Suomessa ja hinnat ovat edullisia. Lanseerattuaan uuden verkkokauppansa helmikuussa 2020, Feelia Ruokakauppa kasvoi räjähdysmäiseesti yhdeksi Suomen suurimmista ruoan verkkokaupoista. Miljoonan toimitetun kotiruoka-annoksen raja saavutettiin jo yhdeksässä kuukaudessa.

Feelia Ruokakaupan kotiruokakonsepti haastaa ruoan verkkokaupan markkinaa. Lahden mukaan kotiruoan verkko-ostaminen on nopeasti kasvava trendi. Kuluttajat arvostavat sujuvaa arkea ja tavallista kotiruokaa, jota on aina valmiina muutamassa minuutissa. Yleisesti verkkoliiketoiminnan kehityksessä Lahti pitää tärkeinä teemoina visionäärisyyttä ja rohkeutta muuttaa markkinaa, sekä ostamisen esteiden poistamista ja hyvää asiakaskokemusta.

Eero Martela

Eero MartelaColumbia Road on viiden vuoden aikana ottanut vahvan roolin Suomen verkkokaupan edistäjänä ja ajatusjohtajana. Yrityksen yli sata konsulttia auttaa päivittäin kymmeniä suomalaisia ja ruotsalaisia yrityksiä konkreettisesti kehittämään digitaalista myyntiä teknisesti, asiakaskokemuksellisesti, markkinoinnillisesti ja kaupallisesti. Asiakkaiden kirjo on laaja sisältäen suurimpia suomalaisia kansainvälisesti toimivia yrityksiä sekä pienempiä paikallisempia menestyjä niin B2C kuin B2B -aloilta.

Eero Martela on viime vuosien aikana edistänyt digitaalisen kasvutekemisen ilosanomaa kymmenillä growth hacking -kursseilla avoimelle yleisölle sekä suurten suomalaisten yritysten johdoille. Vuoden 2020 aikana Martelaa lainattiin useissa suomalaisissa medioissa Helsingin Sanomista ja Tietoviikosta Maaseudun Tulevaisuuteen ja Markkinointi & Mainontaan. Eniten huomiota saanut kokonaisuus pohjautui hänen toimittamaan tutkimukseen siitä, miten myynti tulee muuttumaan ja digitalisoitumaan koronan myötä.

Martelan, ja Columbia Roadin, kantavan teeman mukaan verkkomyynnissä onnistumiseen ei riitä pelkkä verkkokauppa, vaan koko toimintatapaa on samalla mukautettava uusiin liiketoiminnan realiteetteihin. Suomen liiketoiminnan johtajan roolissa Martelalla on merkittävä rooli suomalaisen verkkokaupan menestymisen edellytysten rakentamisessa.

Matias Pietilä

Matias PietiläMatias Pietilä on digipalveluyhtiö Qvikin suunnittelujohtaja. Hän on kunnostautunut verkkokaupan kentällä erityisesti julistamalla helpomman maksamisen ja tunnistautumisen ilosanomaa. Matias on perehtynyt PSD2-maksupalveludirektiivin mahdollisuuksiin ja ollut kysytty kommentaattori niin mediassa kuin seminaareissa, kun on haluttu ymmärtää maksamisen murroksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia kuluttajan kannalta.

Asiakastyössä Matias on tuonut käyttäjänäkökulmaa maksuratkaisujen ja kanta-asiakaspalveluiden uudistusprojekteihin. Lisäksi hän on tiimeineen auttanut monia monia maksupalvelutoimijoita kehittämään käyttäjäkokemustaan paremmaksi.

Suunnittelijana Matias tiimeineen on ollut myös uudistamassa erityisesti matkailualan verkkokauppoja. Tallinkin mobiilikanavien uudistus on ollut yksi Matiaksen rakkaimmista asiakasprojekteista. Uudistus kahdeksankertaisti ensimmäisen kahden vuoden aikana Tallinkin mobiilikanavan myynnin, ja mobiilista tuli nopeasti kaikkein pidetyin tapa ostaa lippuja. Toinen näkyvä uudistusprojekti, jossa Matiaksella on ollut sormensa pelissä on VR:n palkittu lippuautomaattiuudistus.

Antti Rajala 

Antti RajalaAntti Rajala vastaa K-ryhmässä päivittäistavarakaupan digitaalisten palveluiden ja ruoan verkkokaupan kokonaisuudesta. K-Ruoka.fi -verkkokauppa ja K-Ruoka-mobiilisovellus kuuluvat Suomen suurimpiin kuluttajapalveluihin, joissa vieraillaan noin kolme miljoonaa kertaa viikossa.

Antti on työskennellyt ruoan verkkokaupan ja digipalveluiden kehittämisen parissa 2010 vuodesta lähtien ja ollut merkittävässä roolissa tuomassa ketteriä ja asiakaslähtöisiä kehitystapoja sekä nykyaikaisia teknologiaratkaisuja K-ryhmään.

Nämä korostuivat vuonna 2020, joka oli poikkeuksellista aikaa myös ruoan verkkokaupassa: koronapandemiaan liittyvät rajoitukset toivat räjähdysmäisen kysynnän kasvun. Keväällä kysyntä oli parhaimmillaan kymmenkertainen aiempaan vuoteen verrattuna ja epidemian uudelleenkiihtyminen näkyi vastaavasti myös syksyllä. Asiakkaiden palvelutason varmistaminen vaati nopeaa reagointia ja palvelun skaalausta.

Tästä syystä muun muassa verkkokaupan palveluita avattiin kevään aikana noin 250 K-ruokakauppaan ympäri Suomen ja riskiryhmille rakennettiin nopeassa aikataulussa neuvontapalvelu auttamaan tilausten tekemisessä. Ketterä reagointi tuotti tulosta: asiakastyytyväisyys kehittyi myös poikkeustilanteessa (verkkokaupan NPS yli 80) ja K-ryhmä nousi ruoan verkkokaupan markkinajohtajaksi Suomessa.

Mikko Rosén

Mikko RosénMikko Rosén on Kaalimato.com:in toimitusjohtaja sekä markkinointivastaava joka myy nautintoa suomalaisiin koteihin. Hän on markkinoinnin ammattilainen joka aloitti markkinointiuransa vuonna 2005. Nykyisessä yrityksessä Mikko on työskennellyt vuodesta 2013 lähtien, päävastuualueena Kaalimato.com:in markkinointi. Hänen intohimonsa on konversio-optimointi ja verkkokaupan jatkuva kehittäminen analytiikan avulla, erilaisilla luovilla markkinointitoimenpiteillä liikenteen generointi verkkokauppaan sekä varsinainen myynti ja markkinointi verkkokaupassa itsessään.

Rosénin mukaan verkkokaupan jatkuva kehittäminen ja konversio-optimointi muun muassa A/B-testauksien avulla on monilla toimijoilla vielä alkutekijöissään, ja valitettavasti ei ole myöskään monilla osana yritysstrategiaa.

Vuosi 2020 osoitti, että toimivat ja nopeasti reagoivat verkkokaupat selviytyivät haastavasta vuodesta erinomaisin arvosanoin. Kaalimato.com on kasvanut olemassaolonsa aikana vuosittain, mutta viime vuoden kasvukäyrä oli poikkeuksellisen suuri. Osaltaan tähän vaikutti Covid-19 ja sen myötä lisääntynyt aika kotona, mutta myöskin tehokas ja onnistunut markkinointi sekä verkkokaupan kehitys.

Teemu Tolonen

Teemu TolonenTeemu Tolonen on ​Woolman​ Oy:n osakas ja verkkokauppias itsekin. Woolmanista on kasvatettu kolmessa vuodessa EU-alueen suurin Shopify-toimija, jolla on suomen lisäksi toimistot Tukholmassa ja Amsterdamissa. Asiakkaina on yli 250 brändiä ja henkilöstöä on jo lähes 70. Teknologiatalot tekevät erinomaista koodia ja suunnittelutoimistot luovat tyylikästä designia. Teemu ja Woolman tekevät verkkokauppoja, jotka myyvät​.

Teemulla on erityinen kyky kehittää verkkokaupan bisneskonsepteja, ja lisäksi vahva ymmärrys liiketoiminnasta ja myynnistä. Suurimpia asiakkaita kansainvälisesti ovat Teemun salkusta löytyvät H&M, Bosch ja Orkla. Verkkokauppaosaamista on myös viety USA:n, verkkokaupan kehtoon. Suomalaisista brändeistä Woolmanin asiakkaina ovat muun muassa Gugguu, Kalevala Koru ja Ruohonjuuri.

Teemun ja Woolmanin intohimo verkkokauppaan näkyy monipuolisesti; Woolman on Suomen suurimman kasvukilpailun, KasvuOpenin kumppani ja tuomariston jäsen jo kolmatta vuotta. Business Finlandin operoiman, ​Experience Commerce Finland -ohjelman ​yritysten sparraaminen on myös tärkeää ja kasvattaa näkemystä.

Teemu nauttii kasvutarinoiden luomisesta sekä uusien brändien viemisestä verkkoon. Vapaa-aika kuluu kalastuksen ja metsästyksen parissa, sekä samaan aihepiirin liittyvän verkkokaupan ​Spey Brothersin ​kasvattamisessa. Rakkaus kalastukseen on myös innoittanut kahden alan tietokirjan kirjoittamiseen ja julkaisemiseen.

Henrik Viitala

Henrik ViitalaHenrik Viitala perusti ensimmäisen verkkokaupan opiskelukavereiden ja lapsuudenystävien kanssa 9 vuotta sitten. Tällä hetkellä hän on yrittäjänä ystäviensä kanssa yli kymmenessä eri verkkokaupassa niin Suomessa kuin ulkomaillakin (www.sbecommerce.fi). Kauppojen liikevaihto oli noin 20 miljoonaa vuonna 2020.

Henrik tekee työtä markkinoinnin parissa. Tämän lisäksi hän seuraa aktiivisesti alaa ulkomailla ja etsii parannuksia kauppoihin. Intohimoisesti tehokkaasta markkinoinnista kiinnostunut Henrik pyrkii pyörittämään Suomen parasta Google-markkinointia.

”Ensin myimme kalastusperukkeita huuto.net sivustolla, jonka jälkeen huomasimme että perukkeet käyvät hyvin kaupaksi ja aloimme lisäämään muita tuotteita myyntiin. Vuonna 2012 perustimme ensimmäiset tuotteet omaan verkkokauppaan.” Henrik kertaa yrittäjyyden ensimmäistä vuotta. Viime vuonna Henrik panosti koronankin kannalta ajankohtaiseen gorillasports.fi-verkkokauppaansa, joka löi kasvuluvuissa ennätykset uusiksi.

 

Äänestys

Äänestä vuoden verkkokauppavaikuttajaa ›› Äänestys on suljettu.

Hall of Fame

Vuoden verkkokauppavaikuttajat aiemmilta vuosilta:

2019 - Anna Salmi, Stockmann

2018 - Valtteri Lindholm, Varusteleka

2017 - Leevi Parsama, verkkokaupan moniottelija

paytrail-icon Yleinen