Paytrail

Armstrong One opettelee ymmärtämään asiakastasi

Jarkko Leinonen Kirjoittanut Jarkko Leinonen - 28.8.2018

armstrong-one-tekoaly-verkkokauppa-paytrail

Suomalaisen Houston Analyticsin ja tanskalaisen Agillicin yhteistyössä kehittämä, tekoälyyn perustuva markkinoinnin automaatiojärjestelmä Armstrong One tarjoaa verkkokauppiaalle mm. älykkään tuotesuosittelutoiminnon sekä noin 30 erilaista asiakasdialogimoduulia, joilla tuotetaan asiakaskohtaisesti personoitua sähköposti- ja bannerimainontaa.

Armstrong One on jatkuvasti uutta oppiva markkinoija

Pilvipohjainen palvelu analysoi käyttäjien liikkeitä ja mieltymyksiä sekä verkkokaupassa että muualla netissä, ja rakentaa sen perusteella kohdennettuja dialogeja asiakkaan kanssa. Järjestelmä voi esimerkiksi muistuttaa asiakasta ostoskoriin unohtuneista tuotteista tai lähettää asiakkaille personoituja uutiskirjeitä.

Algoritmi oppii pikku hiljaa paremmaksi ja paremmaksi markkinoijaksi. Se esimerkiksi testailee erilaisia lähetysaikoja selvittääkseen, mihin aikaan asiakkaat ovat vastaanottavaisimmillaan sen viesteille. Keräämänsä tiedon perusteella se kalibroi toimintaansa pikku hiljaa kohti optimaalista.

Tekoäly on aina ihmistä parempi segmentoija

Armstrong One pystyy myös tunnistamaan verkkokaupan asiakaskunnasta erilaisia profiileja. Sellaisia voivat olla esimerkiksi merkkitietoiset, ekologisuutta arvostavat tai tarjoushaukat.

”Ei ole olemassa keskimääräistä kuluttajaa. Saman ikäiset ihmiset, joilla on sama varallisuustaso ja perherakenne saattavat erota kulutuskäyttäytymisessä toisistaan täysin”, muistuttaa suomalaisen Houston Analyticsin Suomen maajohtaja Tommi Havukainen.

Sisällöntuottaja kirjoittaa kullekin kohderyhmälle sopivia viestejä ja kone päättää, mitä viestejä ja tuotteita kenellekin tarjoillaan ja milloin.

”Verkkokauppiaan on tunnistettava asiakkaansa käyttäytymismalleja ja hyödynnettävä tietoa markkinoinnin ja tuotevalikoiman. Siinä hommassa tekoäly, jota esimerkiksi Armstrong One hyödyntää, voittaa ihmisen joka kerta”, Havukainen summaa.

Missä tekoäly auttaa verkkokauppiasta tulevaisuudessa?

Havukaisella on takanaan pitkä ura kaupankäynnin digitalisoinnin parissa. Millaisia ongelmia tekoäly voisi hänen mielestään tulevaisuudessa ratkaista verkkokauppiaan puolesta?

”Ohjelmallisen ostamisen ja markkinointiautomaation tekeminen ovat verkkokaupoissa edelleen voimakkaasti erillään. Ohjelmallisella ostamisella syötetään verkkokauppaan liikennettä, mutta kohdentaminen on ennen tekoälyn hyödyntämistä katkennut siihen. Nyt tieto voidaan hyödyntää automaattisesti kohdentamisen optimoinnissa.”

Markkinointi- ja ostoputkien yhdistäminen on verkkokaupan seuraava haaste

”Ostopäätöksen jo tehneelle asiakkaalle on turhaa tarjota enää samaa tuotetta. Mainostaja maksaa turhasta näytöstä, ja kuluttajasta tällainen mainonta tuntuu spämmäämiseltä”, Havukainen kuvailee.

Pahimmassa tapauksessa käyttäjälle mainostetaan jo ostettua tuotetta aiempaa edullisempaan hintaan, joka saa asiakkaan katumaan ostopäätöstään. Myös markkinoinnin tuotto-panossuhdetta (ROMI) on hankala laskea, jos markkinoinnista ei ole suoraa yhteyttä ostotoimintoon.

”Jos markkinoinnin automaation sekä ohjelmallisen ostamisen järjestelmät keskustelisivat keskenään, tekoäly pystyisi jäljittämään transaktiot asiakkaan koko ostopolun ajalta. Tätä ei kuitenkaan vielä moni tee”, Havukainen harmittelee.

Haluatko lukea lisää tekoälyn hyödyntämisestä verkkokaupassa?

Olemme julkaisseet oppaan, jossa huippuasiantuntijat Tommi Havukainen (Houston Analytics), Jarno Kartela (Fourkind), Miika Malinen (Woolman), Antti Merilehto (Finch Finland) ja Juha Saarinen (Netrauta ja Taloon.com) auttavat sinua tekoälyn hyödyntämisessä verkkokaupassasi!

Lue Tekoäly verkkokaupassa -opas!

Lue opas

Muita artikkeleita aiheesta

Verkkokauppias! Ota ensiaskeleet tekoälyn <>hyödyntämiseen

Mitä seuraavaksi? Ulkoista UX tekoälylle

Netrauta.fi ja Taloon.com optimoivat myyntiä ja hallinnointia tekoälyn avulla

paytrail-icon tekoäly verkkokaupassa