Paytrail

Verkkokauppias! Ota ensiaskeleet tekoälyn hyödyntämiseen

Jarkko Leinonen Kirjoittanut Jarkko Leinonen - 21.8.2018

Verkkokauppias-ota-tekoaly-kayttoosi

Tekoäly on noussut kahden viime vuoden aikana kaikkien tietoisuuteen ja sen hyödyntämisestä on pikku hiljaa tulossa arkipäivää. Verkkokaupankäynti on täynnä rutiineja ja toistuvia tehtäviä, joita automatisoimalla verkkokauppa pystyisi tehostamaan toimintaansa valtavasti.

Vähittäiskaupoille verkkokaupparatkaisuja tarjoavan Woolmanin perustaja ja CCO Miika Malinen tuntee sekä suomalaisen että kansainvälisen verkkokauppakentän läpikotaisin. Hän on Musti & Mirrin entinen digijohtaja sekä partneri ja ollut mukana kehittämässä eri vähittäiskauppaketjujen verkkoliiketoimintaa.

Malinen kannustaa vahvasti niin pieniä kuin suuriakin verkkokauppoja hyödyntämään tekoälyyn pohjautuvia ratkaisuja verkkokaupan pyörittämisessä, tehokkuuden ja parempien tuloksien aikaan saamiseksi. Esimerkiksi Shopify -verkkokauppa-alustan lisäpalvelut Kit ja Flow ovat helppoja ja edullisia tapoja aloittaa oman verkkokaupan robotisointi.

Tekoäly madaltaa kaupankäynnin aloittamista

"Tekoälyä hyödyntävillä sovelluksilla pystyy oikaisemaan aika monta polkua verrattuna siihen, että olisi aloittanut viisi vuotta sitten," Miika Malinen huomauttaa. Enää pienestä aloittavan verkkokauppiaan ei tarvitse masentua siitä, että olisi niin paljon opiskeltavaa.

"Kollegani Teemun kauppiastarina käy hyvin esimerkistä. Hän on kolmen pienen lapsen työssäkäyvä isä, joka ryhtyi pyörittämään kalastustarvikkeiden verkkokauppaa iltapuhteinaan. Hän perehtyi verkkokaupan pyörittämiseen Kitin avulla, vastailemalla Kitin tekstiviestillä esittämiin kysymyksiin. Näin hänellä meni vain noin tunti viikossa verkkokaupan menestyksekkääseen markkinointiin," Malinen kuvailee innostuneesti.

Kit: Kauppias oppii tekemisen lomassa

Shopify -verkkokauppa-alustan "virtuaalinen työntekijä" Kit yhdistää monia eri markkinoinnin työkaluja. Se ohjaa niitä kaikkia kauppiaan puolesta siten, että ne toimivat saumattomasti yhteen.

Se opastaa ja opettaa aloittelevaa verkkokauppiasta ehdottamalla toimenpiteitä. "Tekoäly tarjoaa ikään kuin oppimispolun uudelle kauppiaalle," tiivistää Miika Malinen. Kit osaa esimerkiksi yhdistää 5 tähden käyttäjäarvostelun mainontaan sekä luoda aiheesta automaattisesti Instagram-mainoksen.

Kauppiaan ei tarvitse siis alussa opiskella esim. Facebookin bisnestyökaluja. Kun hän aloittaa verkkokaupan pitämisen Kitin ohjauksessa, hän oppii toimintaa seuraamalla ymmärtämään verkkokaupan markkinoinnin lainalaisuuksia.

"Facebookin bisnestyökalu saattaa vaikuttaa vaikeasti lähestyttävältä, kun sitä ensi kertaa ihmettelee. Kun Kit näyttää kuinka homma hoituu, kiinnostus herää ja toiminnot tulevat tutuiksi. Kaupan kasvaessa työkalussa pystyy tekemään itse jo syvällisempiä asioita," Malinen selittää.

Flow helpottaa kauppiaan työkuormaa automatisoimalla rutiineita

Flow on puolestaan Shopify -verkkokauppa-alustan lisäelementti, jonka avulla kauppias voi automatisoida verkkokauppansa pyörittämiseen liittyviä rutiinitoimenpiteitä, jotka muuten pitäisi hoitaa manuaalisesti.

Prosessien työvirtojen automatisointi onnistuu Flow'n avulla helposti. Sen avulla voi esimerkiksi automatisoida tuotteiden ja asiakkaiden kategorisointia tai piilottaa vähiin käyneitä tuotteita verkkokaupasta siihen saakka, kunnes varastoa saadaan täydennettyä.

Flow siis helpottaa kauppiaan työkuormaa automatisoimalla rutiineita.

Myös isompien verkkokauppatoimijoiden kannattaa kokeilla rohkeasti

Woolmanin Miika Malisella on itsellään kokemusta suomalaisessa mittakaavassa suurista verkkokaupoista, sekä kauppiaana että kehittäjänä. Ehkäpä juuri siksi hän kannustaa myös isompia ja toimintaansa jo hyvän aikaa sitten vakiinnuttaneita verkkokauppoja hyödyntämään tekoälyä prosessiensa automatisoinnissa.

"Pienelle, aloittelevalle verkkokauppiaalle tekoälyn käyttöönotto ei ole temppu eikä mikään. Nollasta aloittaessa riski on pienempi. Isommilla toimijoilla on kynnys luottaa tekoälyyn, vaikka siitä olisi heille potentiaalisesti aivan valtavasti hyötyä. Verkkokauppiaat, olkaa rohkeita!", Malinen kannustaa.

Lue Tekoäly verkkokaupassa -opas!

Lue opas

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi