Paytrail

Netrauta.fi ja Taloon.com optimoivat myyntiä ja hallinnointia tekoälyn avulla

Ville Karjalainen Kirjoittanut Ville Karjalainen - 8.6.2018

Verkkokaupat tuottavat valtavat määrät hyödyllistä dataa, jota ei millään pystyttäisi valjastamaan käyttöön ihmisvoimin. Netrauta.fi ja Taloon.com ovat hyödyntäneet tekoälyä hakusanamainonnan automatisointiin ja analysointiin. Tuloksena on paitsi parempaa myyntiä, myös helppotajuisempia mittareita ja parempaa johtamista.

Netrauta.fi ja Taloon.comin tekoälyprojekti käynnistyi alun perin tarpeesta optimoida ja tehostaa verkkokaupan hallinnointia. Suomen suurimpiin lukeutuvat kodin ja rakentamisen verkkokaupat keräävät jatkuvasti valtavia määriä tietoa tuotteista ja web- analytiikasta. Yrityksessä kuitenkin huomattiin, että tietomassat valuivat hukkaan: datan sisältämään kehitystietoon ei ehditty reagoimaan millään lailla.

Tämän haasteen sai ratkaistavakseen Juha Saarinen, Netraudan ja Taloon.comin Head of Traffic & Analytics. Saarinen tiimeineen päätyi rakentamaan tekoälyratkaisun, joka analysoi tuotteista ja web- analytiikasta syntyvää dataa.

”Datan automaattisella hyödyntämisellä ja automatisoinnilla haluttiin nopeuttaa ja vapauttaa aikaa muille, vielä tärkeimmille tehtäville,” tiivistää Saarinen projektin taustoja.

Tekoäly ohjaa asiakasta ostamaan

Netrauta.fi ja Taloon.com käyttävät nyt tekoälyä arjessaan markkinointitoimenpiteiden automatisointiin ja optimointiin datan pohjalta.

”Tekoälyn todennäköisyyslaskelmien avulla kehitetään esimerkiksi tuotelistauksia, verkkokaupan hakutuloksia, sähköpostimarkkinoinnin sisältöjä ja hakusanamainontaa paremmin asiakkaiden tiedontarpeita ja kiinnostuksia vastaavaksi.”

Tekoälyn optimoima markkinointi kuljettaa asiakasta kohti oikeaa valintaa ja ostopäätöstä sopivien markkinointisisältöjen ja suositteluiden avulla. Se tulkitsee asiakkaiden käytöstä ja mieltymyksiä, ja valitsee sen perusteella heille sopivia markkinoinnin sisältöjä.

Roberta on väsymätön sisäänheittäjä

Isoin kokonaisuus ratkaisussa on Saarisen mukaan hakusanamainonnan automatisointi.

”Tekoäly käy 24/7 kauppaa meidän oman liiketoimintalogiikan mukaisesti, ja tuottaa loppukäyttäjille todella hyödyllistä analytiikkadataa päätöksenteon tueksi. Tätä ei valmiissa työkaluissa olisi tarjolla. Kutsumme tätä automaatiota ja "tiimiläistä" Robertaksi,” kertoo Saarinen.

”Roberta” siis generoi verkkokauppaan lisää laadukasta liikennettä, ja auttaa asiakasta löytämään ja ostamaan hänelle sopivia tuotteita. Lisäksi se oppii jatkuvasti lisää verkkokauppojen asiakkaista, heidän toiveistaan ja todennäköisyyksistä.

Parempi fokus, parempi myynti, parempi asiakaskokemus

Millaista konkreettista hyötyä Robertasta sitten on tähän mennessä ollut verkkokauppojen liiketoiminnalle?

”Paremmasta mainonnasta ja tuotetiedosta syntyy luonnollisesti enemmän kauppaa ja parempi asiakaskokemus,” Saarinen kertoo.

Hänen mukaansa suurin muutos aiempaan verrattuna on kuitenkin se, että ihmisten tekeminen on muuttunut strategisemmalle tasolle, ja muun organisaation on nyt helpompi kommunikoida liikennetiimin kanssa.

”Esimerkiksi hakusanamainonnan tekijät pystyvät käyttämään enemmän aikaa strategisempien asioiden parissa. Samoin tuotehallinnasta vastaavat henkilöt pystyvät keskittymään tuotetiedon rikastamiseen, sen sijaan että heidän aikansa menisi kävijätiedon analyysiin ja tulkintaan.”

Muuta sisältöä aiheesta tekoäly verkkokaupassa

Uusi opas: Tekoäly verkkokaupassa

Katso tallenne Jarno Kartelan pitämästä todella kiinnostavasta ja asiantuntevasta webinaarista "Tekoäly verkkokaupassa"

Mitä seuraavaksi? Ulkoista UX tekoälylle

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi