Paytrail

Black Friday lähestyy – maksimoi voitot Meta- ja Google-mainonnalla

– vieraskynä

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 13.11.2023

Black Friday on verkkokauppojen kovinta myyntiaikaa. Tästä kertoo esimerkiksi Paytrailin Verkkokauppa Suomessa 2023 -raportti, jonka mukaan viime vuoden kolme suosituinta ostopäivää osui juurikin Black Fridaylle, saman viikon sunnuntaille sekä niitä seuraavalle Cyber Mondaylle.

Black Friday on loistava uusasiakashankinnan hetki verkkokaupoille. Kasvu tehdään uusien asiakkaiden avulla, joten nyt kannattaa iskeä kuumaan markkinaan.

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa Black Friday lähestyy! -artikkelisarjaa. Tässä sarjassa kerromme vuosien ajalta kerättyjä hyväksi todettuja taktiikoita ja oppeja liittyen verkkokaupan markkinointiin.

Tämän artikkelin teemana on Meta- (eli Facebook ja Instagram) ja Google-mainonta. Jos sinua kiinnostaa, miten saat kaiken tuoton irti tämän vuoden myynnin kultakaudesta, jatka lukemista!

 

Ennen mitään muuta – näiden kolmen merkitystä ei voi vähätellä:

 1. Varmista, ettei maksukortin limiitti ei tule vastaan ja mainonta pysähdy kesken päivän. Lisää tilille vaikka toinen maksukortti siltä varalta, että toinen menee lukkoon.

 2. Tarkasta, että mainostileillä päiväbudjetti ei tule vastaan ja pysäytä mainontaa.

 3. Varaa Metan puolella myös toinen mainostili mahdollisen bugin / tilin lukittumisen vuoksi.

Noniin, nyt itse asiaan!

 

Miksi Google ja Meta ovat tärkeimpiä alustoja?

Google ja Meta ovat genressään vahvoja toimijoita, jotka tarjoavat hyvät mittauskokonaisuudet ja yleisöattribuutit ilmaiseksi käyttöön. Näihin alustoihin keskittyvät myös isot rahamassat edelleen. Keskimäärin verkkokaupat käyttävät noin 90 % digimarkkinoinnin mediabudjetistaan näihin kahteen kanavaan.

 

Näin tehtiin yli miljoonan euron myynti Metassa

Tällä kampanjastrategialla teimme yli miljoonan euron myynnin Black Weekin aikana yhdelle asiakkaistamme. Tulokset ovat tietysti riippuvaisia monesta tekijästä. Yksikään yritys tai brändi ei ole samanlainen, joten tulokset vaihtelevat suuresti. Joka tapauksessa tässä on hyvä yleisstrategia Black Fridayn Meta-mainontaan.

 

1. Luo tavoitteet ja aseta budjetti sen mukaisesti

Yrityksen tavoitteet määrittävät budjetin kampanjoille. Tavoitteita voi olla monia, mutta yleensä tavoitteet rakentuvat esimerkiksi:

 • liikevaihto- ja tuottotavoitteesta
 • ROAS-tavoitteesta (Return on Ad Spend)
 • uusasiakashankintatavoitteesta
 • palaavien asiakkaiden tavoitemäärästä sekä
 • uusien uutiskirjetilaajien tavoitteesta. 
Tavoitteiden ja aikaisemman datan pohjalta voidaan määrittää tarvittava budjetti.

 

2. Luo Black Friday -kampanjalle graafinen ilme

Monesti yksinkertainen on kaunista, ja tämä pätee myös Black Friday -mainoksiin. Kun tuot mainoksessa tarjouksen selkeästi esiin, pääset jo todella pitkälle.

Simppeli kuva, jossa tarjous on isosti keskellä, on helppo vaihtoehto. Myös lifestyle-henkiset kuvat tai videot toimivat usein Black Fridayn aikoihin normaalia paremmin, koska ihmiset aktiivisesti etsivät tarjoustuotteita.

Myös tuotekatalogimainos on loistava vaihtoehto, varsinkin jos alehinnat näkyvät siinä. Katalogissa kannattaa myös hyödyntää kehyksiä, joilla voit myös korostaa Black Friday -teemaa.

 

3. Kerää uusia uutiskirjeen tilaajia

Aloita uusien tilaajien kerääminen ainakin pari viikkoa ennen Black Fridayta. Aseta tilaajamäärälle tavoite ja määritä budjetti sen pohjalta. Katso aikaisemmasta datasta, kuinka moni uutiskirjetilaaja muuttuu asiakkaaksi: voit tämän pohjalta tehdä hypoteesin siitä, kuinka moni uusi tilaaja konvertoituu asiakkaaksi tällä kertaa.

Lisäksi voit tehdä ennusteen uusien uutiskirjetilaajien tuomasta liikevaihdosta laskemalla, millä suhteella tilaaja muuttuu asiakkaaksi ja paljonko uusi asiakas keskimäärin tuo liikevaihtoa.

Muista poissulkea nykyiset uutiskirjetilaajat kampanjasta, jolla kerätään uusia tilaajia.

 

4. Laita kampanjat käyntiin heti, kun tarjoukset julkaistu

Luo ainakin kampanja sekä kylmälle yleisölle (uudet asiakkaat) että lämpimälle yleisölle (vanhat asiakkaat). Myös uudelleenmarkkinointikampanjan luominen on erittäin suositeltavaa.

Hyvä nyrkkisääntö on, että noin 50–60 % budjetista menee kylmälle yleisölle ja 20–40 % lämpimälle yleisölle. Kylmällä ja lämpimällä yleisöllä voi olla eri ROAS-tavoitteet, joten aseta tavoite-ROAS sen mukaisesti. Kylmässä yleisössä voi testata eri kohdeyleisöjä sekä myös hyvin laajaa kohdennusta.

 

5. Ole hereillä koko kampanjan ajan

Black Friday on hyvin intensiivinen rykäisy, jonka aikana pitää olla hereillä. Dataa kannattaa seurata aktiivisesti ja tehdä muutoksia sen pohjalta. Jos ROAS näyttää todella hyvältä, budjettia voi skaalata. Jos taas jotkut kampanjat, mainosryhmät tai mainokset eivät näytä tuottavan, ota sellaiset pois päältä.

 

6. Tee kampanjan jälkeen analyysi

Kampanjan jälkeen on hyvä käydä läpi, mikä toimi ja mikä ei, ja ottaa opit talteen jatkoa varten.

Mieti esimerkiksi:

 • Mitkä kampanjat, mainokset, tuotteet, tarjoukset ja kohdennukset toimivat parhaiten?
 • Mikä oli kokonaistuotto?
 • Erosiko palautuksien määrä normaalista?
 • Erosivatko Black Fridayn aikaan hankitut uudet asiakkaat aikaisemmista?

 

Google-mainonnan Black Friday -pelikirja

Seuraavaksi Googlen pariin. Google on Metaan liittyen paljon teknisempi alusta, jossa voi tehdä erilaista hienosäätöä. Olemme nostaneet tähän tärkeimpiä Black Friday -pelikirjan taktiikoita.

 

1. Käytä Tarjous-laajennusta

Tarjous -laajennuksen avulla voit korostaa tarjouksia hakukampanjoissa. Tämä on todella nopea toimenpide: jos et ehdi tehdä muuta, tee ainakin tämä. Tarjous-laajennus auttaa myös mainostasi erottumaan kilpailijoiden mainoksista, mikä on kiva bonus.

 

2. Korosta Black Friday -tarjouksia mainoksissa

Tarjousten nostaminen mainosten otsikoihin ja kuvauksiin on toinen yksinkertainen, mutta tärkeä toimenpide. Otsikot olisi hyvä pitää simppeleinä, ja inspiraatiota kannattaa hakea viime vuoden voittoisista mainoksista.

Jos sinulla on vain vähän aikaa, voit muokata vain toista otsikkoa. Parhaan tuloksen kuitenkin saat, jos kirjoitat mahdollisimman spesifit tuotekohtaiset otsikot – ainakin tärkeimmille tuotteille.

 

3. Nosta budjetteja merkittävästi

Black Fridayna monien termien hakuvolyymit kasvavat merkittävästi. Esimerkiksi Samsung Oled -hakumäärät yli tuplaantuivat viime vuonna marraskuun aikaan. Tämä tarkoittaa, että saatava myyntipotentiaali kasvaa.

Jos haluat maksimoida myynnit Black Fridayna, budjettien nostaminen merkittävästi on suositeltavaa. Black Fridayn aikaan myös klikkihinnat nousevat, koska kilpailijat nostavat omia budjettejaan, mikä hinaa myös klikkihintoja ylemmäs.

 

4. Tarkista ja optimoi Shopping-syöte

Shopping on tällä hetkellä lähes jokaisen verkkokaupan tuottavin mainosmuoto Googlessa. On siis tärkeää, että sekin on pelikunnossa Black Fridayna. Kaikista tärkeintä on tietysti, että ale-hinnat tulevat tuotesyötteelle oikein.

Tuotesyöte kannattaa muutenkin käydä nyt extratarkasti läpi. Tsekkaa ainakin, onko tuotteita hylättynä ja korjaa tarvittavat puutteet, jos niitä löytyy. Myös syötteen optimointi (erityisesti otsikot, kuvat ja arvostelut) olisi hyvä tehdä, vaikka sitä kannattaa toki tehdä koko vuoden ympäri.

 

5. Huomioi kausivaihtelu

Black Fridayna konversioprosentit nousevat merkittävästi, mikä vaikuttaa Googlen algoritmin toimintaan. Seasonal Adjustment -toiminnon avulla voit kertoa algoritmille, että tiettynä aikajaksona odotat konversioprosentin nousevan (tai laskevan) merkittävästi. Tämän avulla algoritmi pystyy optimoimaan hintatarjousta paremmin.

 

6. Muita huomionarvoisia toimenpiteitä:

 • Lisää Sitelink-laajennukset parhaimpiin tarjouksiin.
 • Korota tuotteen varastosaldoa mainoksissa Ad Customizerin avulla.
 • Laajenna hakutermistrategiaa termeihin, jotka normaalisti eivät ole tarpeeksi tuottavia. Black Fridayna ne voivatkin olla tuottavia.
 • Erota tarjoustuotteet omaksi Shopping-kampanjaksi, myös mahdollisesti hakukampanjoissa.
 • Lisää aikalaskuri mainosten otsikoihin näyttämään, milloin tarjous päättyy.
 • Tehosta uudelleenmarkkinointia Displayssa (ja Youtubessa).
 • Laske Black Fridayn jälkeen bidauksia. Erityisesti uudelleenmarkkinoinnin kulu voi karata käsistä kävijäruuhkan jälkeen.

 

Opit talteen ja kohti seuraavaa vuotta

Black Friday on verkkokauppiaan olympialaiset tai vuoden oppien näyttökoe. Kun tämän vuoden kampanjointi on ohi, on aika reflektoida. Jokainen ensi vuonna tekemäsi kampanja on tämän ja edellisten vuosien Black Fridaysta opetellun korjaamista ja uuden omaksumista. Seuraavana vuonna jälleen uusi oppiarsenaali esiin ja seuraava kierros alkaa.

Hyviä myyntejä ja ostohousut jalkaan!

➡️ Lue myös: Näin hyödynnät uutiskirjettä Black Friday -markkinoinnissa

olli-1

Kirjoittaja: Olli Ropponen & Slogan-tiimi

“Verkkokaupat sekä erityisesti digitaalinen asiakashankinta ovat lähellä sydäntäni. Olen tehnyt Meta-mainontaa jo 12 vuotta sekä perustanut ensimmäisen oman verkkokaupan jo vuonna 2011.” 

- Olli Ropponen, digimarkkinointitoimisto Sloganin perustaja.

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi