Paytrail

Kaikkikanavainen myynti ja sen 4 elintärkeää elementtiä

Lennu Keinänen Kirjoittanut Lennu Keinänen - 23.9.2014

Kaupan alan unelma on jo pitkään ollut kaikkien kanavien yhdistäminen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Sellaiseksi, jossa jokainen kuluttaja tuntee olevansa yksilönä tärkeä ja kokemuksesta muodostuu aidosti henkilökohtainen. Elementit kaikkikanavaiseen myyntiin alkavat olla olemassa. Alla sen 4 elintärkeää elementtiä.

1. Tarpeen tunnistaminen ja ostohalun herättäminen

Suurimmalla osalla kuluttajista tarve hankinnalle ja ostohalu herää arjen touhuissa tai eri medioita seuratessa. Ehkäpä TV:stä tulee mainos, joka sattuu kolahtamaan ostohermoon ja kiinnostus hankintaan herää. Luonnollinen seuraava steppi on kaivaa puhelin taskusta tai padi sohvapöydältä ja tsekata mistäs tämän tuotteen sattuisi halvimmalla saamaan. Kävijä vierailee paikallisen liikkeen sivuilla ja tutustuu tuotteen hintaan, saatavuuteen ja pitää näkemästään. 

Muutamia esimerkkejä palveluista:

2. Ostajan tunnistaminen liikkeseen saavuttaessa

Potentiaalinen ostaja saapuu seuraavana päivänä liikkeeseen puhelimensa kanssa. Kivijalkaliikkeessä käytössä oleva iBeacon-järjestelmä havaitsee, että sivustolla aiemmin sivuilla vieraillut kuluttaja on saapunut liikkeeseen ja myyjä saa tästä tiedon välittömästi padiinsa. Hän näkee käytössään olevasta sovelluksesta suoraan mitä tuotteita kyseinen asiakas on verkossa käynyt katselemassa ja voi tarjota suoraan kyseistä tuotetta oikeassa koossa.

Myyjä näkee samasta järjestelmästä myös mitä kyseinen käyttäjä on aiemmin ostanut, missä koossa, kuinka aktiivien käyttäjä on ja osaa siten heti suositella sopivia muita vaihtoehtoja lisämyynnin saamiseksi.

Esimerkkejä palveluista:

3. Kassavierailu ja maksaminen

Shoppailu on monien mielestä mukavaa, mutta maksaminen on yleensä se pakollinen paha. Onneksi nykyteknologia tarjoaa useita vaihtoehtoja tuskan pienentämiseen. Onnistuneen kaupantekoehdotuksen päätteeksi myyjä yksinkertaisesti näppää kuvan tuotteen viivakoodista, vahvistaa kuluttajan sähköpostiosoitteen (tämäkin oli tiedossa jo etukäteen) ja painaa Maksa-nappia, jolloin kuluttajan puhelimeen tulee kertakäyttöinen PIN koodi jonka myyjä näpyttää myyjä-ohjelmaansa.

Myyjä sai järjestelmäänsä välittömästi tiedon maksun onnistumisesta, myyjän CRM järjestelmään päivittyi kuluttajan ajantasaiset osoitetiedot ja maksu tapahtui kulissien takana lompakkoon tai maksupäätteeseen koskematta - 30 sekunnin sisällä ostopäätöksen syntymisestä.

Esimerkkejä palveluista:

  • Paytrail - maksaminen taustalla ja osoitetietojen hallinta
  • Fiverun - myyjän tietojärjestelmä

4. Jälkimarkkinointi ja asiakaspalvelu

Kuitin kuluttaja sai luonnollisesti sähköpostiinsa verkkokaupan alennuskoodin kera ja ostotapahtuma takuutietoineen tallennettiin Paytrail-tilille.

Koska kaupassa on käytössä yhteinen tietojärjestelmä sekä verkkokauppaan että kivijalkaliikkeeseen, verkkokaupan markkinointi osaa myös suositella kuluttajalle sopivia tuotteita.

Kuluttajan ostokäyttäytymistä voidaan aktivoida ja ohjata esimerkiksi alennuskuponkien, uutuustuotteiden jne avulla. Verkkokaupassa käytössä oleva chat-palvelu antaa kuluttajalle kätevän kanavan kysyä vaikka palautuksiin tai tuotevinkkeihin liittyvissä asioissa.

Esimerkkejä palveluista:

  • Finnchat - reaaliaikainen chat-asiakaspalvelu

Ytimessä täydellinen tietojärjestelmä kaupalle

Jotta edellä kuvattu kaikkikanavaisuus olisi mahdollinen, pitäisi kaupalla olla pitkälle viety järjestelmä jolla kaikkia tämän toteuttamiseen tarvittavia tietovirtoja voitaisiin hallita ja esittää myyjälle käyttökelpoisessa muodossa.

Tällainen yksittäinen tietojärjestelmä olisi uskomattoman monimutkainen varastonhallintoineen, kassakoneineen ja markkinointiautomaatioineen, joten ainoastaan kaikista suurimmilla toimijoilla lienee sellaisen kehittämiseen varaa - jos heilläkään. Muille vastaavaa toiminnallisuutta voidaan tuoda verkkokaupan automaation avulla siten, että tarvittava tieto voidaan siirtää eri kanavien välillä mahdollisimman saumattomasti ja reaaliajassa.

Verkkokaupan automaatiopalveluja:

  • Flashnode - verkkokaupan tietovirtojen automatisointi SaaS palveluna
  • Mulesoft - järjestelmien integraatioalusta

Monikanavaisuus on jo kuluttajan arkipäivää

ebook-kansi-monikanavaisuusKuluttajat liikkuvat sulavasti kaupan eri kanavien välillä: hakevat tietoa verkosta,
 jakavat tuotearvosteluja sosiaalisessa mediassa ja keskustelevat asiakaspalvelijan kanssa
 chatissa, myymälässä ja tapahtumissa.

Asiakkuus voikin syntyä kanavariippumattomasti missä vaan. Tämä aiheuttaa uudenlaisia haasteita. Näiden haasteiden taklaamisen tueksi teimme asiantuntijoiden kanssa oppaan Monikanavaisuus - kuinka se rakennetaan. Lataa opas ja lue lisää!

Lataa nyt

Lue myös:

5 syytä miksi mobiili tulee huomioida verkkokaupassa

Tuskan kautta syntyi ajatus: mitä jos verkossa ostaminen olisikin helpompaa?

Verkkokaupan automatisointi vapauttaa aikaa markkinointiin

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi