Paytrail

Kuinka voisit myydä verkossa asiantuntemustasi?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 15.2.2017
”No, mutta eihän asiantuntija voi itseään mainostaa! On huono asiantuntija, jos JOUTUU itseään mainostamaan.”

Tämä lause soi aina vaan päässäni. Sen kuulin perustaessani nykyistä yritystäni, jossa kirjaimellisesti myyn itseäni. Siis omaa osaamistani. Olen jo vuosia pistänyt naamani ja osaamiseni esille, ja tehnyt näin kauppaa.

Koska kysyntää alkoi tulla enkä ehtinyt enää kaikkialle, aloin miettiä, kuinka voisin kloonata itseni. Koska en ole biologi enkä fyysikko, päädyin keksimään helpomman ratkaisun. Pistin itseni erilaisissa formaateissa myyntiin verkkoon.

Siispä perustin ensimmäisten joukossa asiantuntijaverkkokaupan. Ensimmäiset kokeilut tein ilmaisilla välineillä, mutta pikkuhiljaa siirryin järeämpiin aseisiin ja kehitystä tehdään tietysti nytkin. Valmista ei tule koskaan, joten pääasia on, että alkaa tehdä, kokeilla ja yrittää.

Lue opas siitä, kuinka käynnistät verkkoliiketoiminnan alusta asti  asiakaslähtöisesti!

Tuotteistaminen – eli mitä sinulta voi ostaa?

Verkkokaupassa on se hyvä puoli, että säästät aikaa ja vaivaa monessa kohdassa. Toki sinun täytyy tuotteistaa itsesi ja osaamisesi kunnolla.

Verkkokaupassa asioiden pitää olla niin selkeästi esillä, että asiakkaan ei tarvitse kysellä sinulta yhtään mitään, vaan kaupastasi osataan ostaa kysymättä enempää.

Verkkokaupassa voit myydä näppärästi omaa aikaasi esimerkiksi ajanvarauskalenterista. Yhtä hyvin voit myydä vaikkapa luentopaketteja, kunhan vain paketoit osaamisesi ostettavaan muotoon. Kannattaa myöskin myydä osaamista videoiden muodossa: kursseja, koulutuksia, ohjeita, neuvoja. Tai tee oppaita ja pistä myyntiin. Älä yritä miellyttää kaikkia, vaan valitse segmentti ja pidä tyylisi.

Huolehdi myös, että hinnat on selkeästi esillä. Tämä vaatii monelta asiantuntijalta oppimista ja rohkeutta: miten uskaltaa laittaa hinnat esiin, kun kilpailijat näkee? - So what?

Anna asiakkaittesi tutustua sinuun ja osaamiseesi

Jos ajattelit, että sitten asiakkaat ei tilaa sinua paikan päälle kouluttamaan tai konsultoimaan, jos teet edullisempia verkkokursseja, erehdyt. Perehdy vaikkapa Jari Parantaisen ”huumekauppiaan polkuun”, ja tiedät, että näillä edullisimmilla tai jopa ilmaisilla tuotteilla koukutetaan asiakas. Ensin hän lukee blogejasi, sitten tilaa maksuttomia webinaarejasi, sen jälkeen ehkä edullisemman koulutuksesi, sitten vähän kalliimman ja lopulta ostaa sinulta henkilökohtaista neuvontaa. Koukuta siis asiakkaasi.

Ne jotka etsivät vain ilmaista, eivät kuitenkaan ostaisi sinulta. Ne jotka tykkäävät tyylistäsi ostavat, kunhan ovat ensin päässeet tutustumaan sinuun ja osaamiseesi. 

Mitä enemmän näytät osaamistasi maksutta, sitä enemmän teet kauppaa. Asiantuntijaa kun ostetaan saman pöydän ääreen, jotta voitaisiin rupatella asioista yrityskohtaisesti.
Tuotteiden rinnalle tarvitaan sitä pelättyä markkinointia ja  brändäämistä.  Blogeja, vlogeja, artikkeleita, juttuja, verkottumista ja somettamista. Näkymistä! Miten ihmeessä kukaan osaisi haluta ostaa sinulta mitään, jos et pistä itseäsi ja tuotteitasi esille ja pidä ääntä?

Mitä ottaa huomioon asiantuntijaverkkokaupassa?

  1. Tee lyhyet videoesittelyt henkilöistä: osaamisen lisäksi naamat esiin!
  2. Kirjoita blogeja ja artikkeleita.
  3. Linkitä referenssit tuotteisiin.
  4. Tee erilaisia kategorioita oston helpottamiseksi.
  5. Tuotteista hyvin ja myy asiantuntemustasi eri muodoissa: myy omaa aikaasi, kursseja, oppaita yms.
  6. Tee myös maksuttomia ladattavia materiaaleja, näin keräät liidejä.
  7. Anna maistiaisia osaamisesta, esimerkiksi ilmaisia koulutusvideoita.
  8. Tee ostaminen helpoksi.
  9. Tarjoa yhteydenottomahdollisuuksia niin monessa paikassa kuin mahdollista. Perusratkaisujen lisäksi yksinkertainen chat ikkuna on järkiratkaisu. Pyydä asiakkaita jättämään yhteystietonsa, jos et voi heti vastata.
  10. Mahdollista jakaminen sosiaalisen median kanavissa.
  11. Pyydä testiryhmää testaamaan säännöllisesti, että kaikki toimii.
  12. Päivitä kauppasi ja lisäosat heti – tämänkin palvelun voi ostaa ulkopuoliselta.
  13. Älä yritä tehdä kaikkea itse. Käsillä tehdään leipää ja rahalla tehdään rahaa!
  14. Muista aktiivinen markkinointi.
  15. Usko itseesi ja osaamiseesi: kokeile rohkeasti!

Lopuksi muistutan, että mahdollista asiakkaallesi myös turvallinen ja monipuolinen maksaminen verkkokaupassasi. Jokainen helpottava ele auttaa asiakastasi tekemään ostopäätöksen.

Ja sitten vain osaaminen myyntiin!

Kirjoittaja:

sannajylanki_kasvot_2016.jpegSanna Jylänki on pienyrittäjien sparraaja, digi- ja somekonkari, ja Redesan Oy: n yrittäjä.  Sanna on erikoistunut erityisesti yksinyrittäjien arkeen ja on äärimmäisen innostunut kokeilemaan uusia ja erilaisia asioita ennakkoluulottomasti. Tutustu Redesanin blogeihin ja verkkokauppaan.

Lue opas asiakaslähtöisen verkkoliiketoiminnan suunnittelusta

Lue Henri Nyströmin, Ollis Leppäsen sekä Ulla Svenskin parhaat neuvot siihen, miten verkkokauppiaana vältät tyypillisimmät sudenkuopat ja pystyt suunnittelemaan liiketoimintaasi alusta saakka asiakaslähtöisesti.

New Call-to-action

Lue myös:

Asiakasarvon määrittelystä apua verkkoliiketoiminnan asemointiin

Verkkokaupan trendit 2017

Lue opas siitä, kuinka luot ylivertaisen asiakaskokemuksen verkkokauppaasi!

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi