Paytrail

Kuka on verkkokauppa-alan vaikuttaja 2021?

Viidettä kertaa järjestettävä kilpailu sai uuden mallin

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 8.12.2021

On aika etsiä Vuoden verkkokauppavaikuttaja 2021. Jo viidettä kertaa järjestettävä äänestys on uudistunut ja tuomaristo on nostanut 11 raudankovaa verkkokaupan ammattilaista ansaitusti parrasvaloihin.

Kaikki ehdokkaat ovat tehneet upeaa työtä verkkokaupan parissa, mutta kuka heistä saa sinun tunnustuksesi vuoden verkkokauppavaikuttajana? Osallistu äänestykseen! 

Kilpailun järjestävät ensimmäistä kertaa yhteistyössä Business Finlandin alainen Experience Commerce -ohjelma sekä Paytrail. Kilpailulla on myös tuomaristo, joka on esivalinnut ehdokkaat listalle. Tarkemmat tiedot tuomariston toiminnasta löydät tämän postauksen lopusta. 

Tuomariston kokoonpano 2021:
Leevi Parsama / Experience Commerce Finland -ohjelma
Mari Kiviniemi / Kaupan liitto
Mikko Rosén / Kentonec (Vaikuttaja 2020 - Kaalimato)
Anna Salmi / Posti (Vaikuttaja 2019 - Stockmann)

Vuoden 2021 ehdokaslista

1. Dermoshop / Suvi Markko
2. Discmania / Jussi Meresmaa
3. Fazer / Johanna Widomski
4. Finnish Design Shop / Teemu Kiiski
5. Gugguu / Anne Valli
6. Marimekko / Kari Härkönen
7. Reima / Heikki Lempinen
8. Tampereen yliopisto / Hannu Saarijärvi
9. Verkkokauppa.com / Panu Porkka
10. Videoly / Nora Huovila
11. Vähänkäytetty / Ossi Salo 

Kuka heistä saa sinun tunnustuksesi vuoden 2021 verkkokauppavaikuttajana? Osallistu äänestykseen! Yleisöäänestys on avoinna 8.12.-31.12.2021.

Äänestäneiden kesken arvomme VR-lasit (Oculus Quest 2), joilla pääset kurkistamaan pitkälle tulevaisuuteen. Lue arvonnan säännöt.

Dermoshop / Suvi Markko

Vaikuttaja-2021-Suvi-MarkkoSuvi Markko on työskennellyt Dermoshopin toimitus­johtajana reilut kolme vuotta ja sitä ennen markkinoinnin ja myynnin parissa eri tehtävissä. Suvin mukaan parasta verkkokauppiaan työssä on vapaus kehittää ja keksiä, aktiiviset asiakkaat jotka kannustavat Dermoshopia ja koko verkkokauppa-alaa aina yhä parempiin suorituksiin, sekä tietysti mahtava työyhteisö, jota dermojengiksikin kutsutaan.

Markon mukaan Dermoshopin strategian kovin ydin on omistaa oma brändi ja oma kanava: niillä työkaluilla voi rakentaa asiakkaille parhaan kokemuksen niin kaupassa kuin lopulta kotona tuotteiden parissa.

Tuomariston kommentti: 
Perheyritys Korsnäsistä, joka haastaa valtavia kosmetiikkajättejä vuodesta toiseen omilla tuotteillaan erittäin kannattavasti. Vahvaa brändityötä, joka näkyy muun muassa erinomaisena asiakaskokemuksena uudistuneessa verkkokaupassa. Kuluneena vuonna investoivat pelottomasti myös ensimmäiseen omaan tehtaaseen.

Discmania / Jussi Meresmaa

Vaikuttaja-2021-Jussi-MeresmaaJussi Meresmaa perusti ensimmäisen verkkokauppansa jo vuonna 2003. Siitä saakka verkkokauppa on kuulunut olennaisena osana yhtiön kasvuun. Vuonna 2014 Meresmaa laajensi verkkokauppansa frisbeegolfin päämarkkina-alueelle Yhdysvaltoihin ja siitä lähtien toiminta on ollut globaalia. Verkkokaupan kasvu on ollut huimaa, ja vuonna 2021 saavutettiin ensimmäinen miljoonan euron myyntipäivä.

Discmanian myynti nojautuu vahvasti sisältö- ja vaikuttajamarkkinointiin, ja viimeisenä lisäyksenä tuotejulkistuksia on tehty livelähetyksinä.
Verkkokauppiaana Jussi on ”itseoppinut” mainosmies, jonka intohimona on asiakaskokemus ja sen kehittäminen. Jussi uskoo ylivertaiseen asiakaspalveluun ja merkityksen luomiseen: "Me myymme sydämentykytyksiä!"

Tuomariston kommentti: 
Rakentanut omin käsin uuden frisbeegolf-brändin, joka on varsin lyhyessä ajassa saavuttanut merkittävän aseman lajin harrastajien keskuudessa. Digitaalinen kauppa perustuu esimerkilliseen sisältöstrategiaan, jonka johdosta yhtiö myi viime vuonna tuotteita jo yli 20 miljoonalla eurolla eri puolille maailmaa.

Fazer / Johanna Widomski

Vaikuttaja-2021-Johanna-WidomskiJohanna Widomski on ollut perustamassa ja kasvattamassa verkkokauppaa eri kokoluokan bränditaloissa (Finlayson, Familon, Vallila & Fazer) jo yli vuosikymmenen ajan. Verkkokauppiaanakin pitkään toiminut Johanna vastaa nykyään Fazerilla digimarkkinoinnista ja suorasta verkkokaupasta. Johannan erikoisalaa on uuden Direct-to-Consumer-liiketoiminnan rakentaminen ja sen tuoman digitransformaation ajaminen vaativissakin ympäristöissä.

Ketterä kehittäminen, tiedolla johtaminen ja rohkeus disruptoida olemassa olevaa ovat hänen toimintansa kulmakiviä. Johannan intohimo verkkokauppaan näkyy hänen yrittäjähenkisessä asenteessaan ja periksiantamattomuudessaan, jolla hän on luotsannut yrityksiä ja tiimejään kohti uutta, digitaalista tulevaisuutta.

Tuomariston kommentti: 
Suomen arvostetuin brändi, joka on tuotu digitaaliseen maailmaan uudenlaisella verkkokauppakonseptilla, joka ei ole ristiriidassa muun myynnin kanssa. Murtanut esimerkillään barrikadeja isojen yritysten verkkokaupan konseptoinnissa ja johtamisessa.

Finnish Design Shop / Teemu Kiiski

Vaikuttaja-2021-Teemu-KiiskiTeemu Kiiski on ollut yrittäjäuransa alusta alkaen nimenomaan verkkokauppias. Kun Kiiski perusti vuonna 2004 Finnish Design Shopin, ajatuksena oli viedä suomalaista muotoilua maailmalle juuri verkkokaupan välityksellä. Kaikki rakennettiin täysin nollasta ja kauppaa alettiin käydä verkossa heti kansainvälisesti, ja nyt yritys työllistää yli 150 henkeä liikevaihdon lähentyessä tänä vuonna 60 miljoonaa euroa.

Teemun tavoitteena on ollut luoda vahva ja osaava organisaatio, joka mahdollistaa seuraavienkin vuosien menestyksen. Liikevaihto on kasvanut 17 vuotta keskimäärin yli 40 % vuosivauhdilla ja Kiiski uskoo, että kasvu voi jatkua samaa vauhtia myös tulevaisuudessa. Esimerkillään Kiiski haluaa kannustaa muitakin näkemään, että Suomesta voi tehdä verkkokauppaa kaikkialle maailmaan ja haastaa kansainväliset toimijat menestyksekkäästi.

Tuomariston kommentti:
Suomen kärkiesimerkki siitä, miten verkkokauppaa tehdään kaikkialle maailmaan. Kasvaa joka vuosi kymmenien prosenttien vauhdilla ja valtaosa menestyksestä tulee maailmalta. Yritys investoi juuri ensimmäisenä suomalaisena verkkokauppana innovatiiviseen, robotiikkaan perustuvaan varastoautomaatioon.

Gugguu / Anne Valli

Vaikuttaja-2021-Anne-ValliAnne Valli on Gugguu Oy:n yksi alkuperäisistä omistajista, operatiivinen johtaja, joka on alusta alkaen, vuodesta 2013 lähtien, vastannut Gugguu.com-verkkokaupasta ja kansainvälistymisestä. Gugguu-brändi on syntynyt intohimosta ja vahvasta visiosta, ilman minkäänlaista koulutusta ja kokemusta alalta, mikä on vaatinut rohkeutta ja uskoa itseensä.

Annen työnkuva on hyvin laaja ja hän uskoo siihen, että tekemällä oppii. Intohimona on tehdä merkityksellistä työtä Gugguu-brändin ja -yhteisön eteen timanttisen tiimin kanssa, jatkuvasti kehittäen ja kehittyen.

Tuomariston kommentti: 
Kilpailee kovassa sarjassa, lasten vaatteissa, jossa Gugguu on menestynyt erinomaisesti. Ovat onnistuneet luomaan brändin ja verkkokaupan ympärille aktiivisen yhteisön, jota he osallistavat liiketoimintaansa monin eri keinoin.

Marimekko / Kari Härkönen

Vaikuttaja-2021-Kari-HarkonenKari Härkönen on pitkän linjan verkkokauppias, jolla on kokemusta digitaalisista palveluista, niin konsultointi-, etailer-, mediatalo- kuin brändipuolelta. Viimeiset kuusi vuotta hän on kehittänyt tiiminsä kanssa Marimekon digitaalista liiketoimintaa. Tekemisen ohjenuorana on ollut datapohjainen päätöksenteko ja asioiden kattava mittaaminen.

Tulokset ratkaisevat, mutta yhtä tärkeää on se, miten ne saavutetaan – hyvä tiimihenki ja se, että tekeminen on hauskaa ovat ensiarvoisen tärkeitä. Selkeät päämäärät ja vastuualueet sekä valtuutus tehdä itsenäisiä päätöksiä ovat olleet tekijöitä tiimin menestyksen taustalla. Myös yhteistyökumppaneilla yhdenvertaisina jäseninä osana tiimiä on tärkeä rooli tuloksien saavuttamisessa.

Tuomariston kommentti: 
Rakentanut Marimekon verkkokaupan kiinteäksi osaksi yrityksen monikanavaista asiakaskokemusta. Systemaattista kehitystyötä jo vuosien ajan, minkä johdosta yritys oli kyvykäs selviytymään koronan iskusta kivijalkamyymälöihin aivan erinomaisin tuloksin.

Reima / Heikki Lempinen

Vaikuttaja-2021-Heikki-LempinenHeikki Lempinen on toiminut pian vuosi­kymmenen ajan monipuolisissa tehtävissä verkkokaupan parissa Suomessa ja kansainvälisesti. Viimeiset neljä vuotta Reiman palveluksessa Euroopan toiminnasta vastaavana johtajana ja Chief Digital Business Officerina vastuullaan Reiman globaali verkkokauppa, mukaanlukien verkkokauppatoiminnan käynnistäminen Yhdysvalloissa, Japanissa ja Amazonissa. Aiemmin Heikki työskenteli verkkokauppajohtajana Sanoma-konsernissa ja sitä ennen Zalandolla Berliinissä.

Ennen verkkokauppiasuraa Heikki toimi tietojärjestelmätieteen tutkijana Aalto-yliopistossa, josta väitteli 2013 ja jossa edelleen vierailee luennoimassa. Päivätyön ohella Heikki toimii B2B-verkkokauppayhtiö Cronvallin hallituksessa ja vaikuttaa toimialayhteisössä, viimeksi muun muassa puhujana Experience Commerce -ohjelman Venäjän verkkokauppaa käsittelevässä seminaarissa keväällä 2021.

Tuomariston kommentti: 
Luonut monikanavaisen, kansainvälisen verkkokaupan kanavastrategian, jonka tuloksena lähes 60 % Reiman koko liikevaihdosta tulee digitaalisista kanavista. Tästä puolet tulee omista verkkokaupoista sekä markkinapaikoista ja puolet jälleenmyyjien verkkokaupoista.

Tampereen yliopisto / Hannu Saarijärvi

Vaikuttaja-2021-Hannu-SaarijarviHannu Saarijärvi on markkinoinnin professori Tampereen yliopistossa. Hän väitteli kauppatieteen tohtoriksi 2011 asiakastiedon kaksisuuntaisesta käytöstä kaupan alalla. Tutkimus- ja opetustoiminnassaan hän on keskittynyt asiakaskokemuksen, asiakasarvon ja asiakastiedon sekä kaupan transformaation teemoihin.

Kansainvälisen tieteellisen julkaisutoiminnan ohella hän on julkaissut vuonna 2020 kirjan Strategiana asiakaskokemus (Docendo), jossa asiakaskokemukseen liittyvää viimeaikaista tutkimustietoa jalostetaan käytännön liiketoiminnan johtamiseen. Hannu Saarijärvi on esitelmöinyt asiakaslähtöisyydestä ja asiakaskokemuksesta lukuisissa kaupan alan seminaareissa ja koulutustilaisuuksissa, ja pyrkinyt toiminnallaan rakentamaan siltaa suomalaisen verkkokauppakentän ja yliopistojen välillä.

Tuomariston kommentti:
Tärkeä taustavaikuttaja suomalaisen verkkokauppaosaamisen kehittäjänä. Mukana perustamassa viiden yliopiston ja Kaupan liiton yhteistä digitaalisen kaupan opintokokonaisuutta, mukana Business Finlandin verkkokauppaohjelman ohjausryhmissä sekä kirjoittanut alalle tärkeän kirjan: Strategiana asiakaskokemus.

Verkkokauppa.com / Panu Porkka

Vaikuttaja-2021-Panu-PorkkaVerkko­kauppa.com on pyrkinyt olemaan aina askeleen edellä muita kehityksen ja innovoinnin avulla – syntynyt verkkoon vuonna 1992. Kiehtova kaupan ala on vienyt Panu Porkan mennessään: ennen Verkkokauppa.comia Porkka on työskennellyt Suomalaisen kirjakaupan toimitusjohtajana, Tokmannin myyntijohtajana sekä Lidlin palveluksessa eri johtotehtävissä Suomessa, Saksassa ja Sveitsissä.

44-vuotiaan Panun perheeseen kuuluvat vaimo ja kaksi alle kouluikäistä lasta. Lasten kanssa puuhastelu pitää mielen virkeänä, ja vapaalla Panun löytää myös mökkeilyn, golfin ja intohimon, eli tenniksen ääreltä. Intohimoisia ovat myös verkkisläiset, ja ilman heitä Verkkis ei voisi mitenkään olla Suomen suosituin verkkokauppa – yhdessä heimona he jatkavat yhtiön vahvaa kasvua ja haluavat tuottaa ikimuistoisia kokemuksia asiakkailleen tulevinakin vuosina.

Tuomariston kommentti:
Suomalaisen verkkokaupan edelläkävijä ja lippulaiva. Uudistanut ja modernisoinut yrityksen asiakaskokemusta sekä monikanavaisen asioinnin eri toimintoja.

Videoly / Nora Huovila

Vaikuttaja-2021-Nora-HuovilaNora Huovila on Videolyn perustaja ja toimitusjohtaja. Videolyn missiona on tehdä tuotevideoiden hyödyntäminen verkkokaupoille mahdollisimman helpoksi. Videolyn ratkaisu löytää ja yhdistää automaattisesti parhaat tuotevideot suoraan verkkokauppiaan tuotesivuille.

Noran intohimona on rakentaa maailman paras verkkokauppa-alan yritys, jossa teknologinen osaaminen ja edelläkävijyys yhdistyy inhimillisiin arvoihin ja kukoistavaan tiimiin.

Tuomariston kommentti:
Videoiden merkitys verkkokaupassa on kasvanut viime vuosina todella paljon. Nora on tiiminsä kanssa rakentanut kansainvälisellä mittarillakin arvioituna ainutlaatuisen järjestelmän tuotevideoiden automaattiseen hyödyntämiseen verkkokaupoissa. Tuotteen vaikutus asiakkaiden myynnin kehitykseen on kiistaton. Samalla hän on onnistunut luomaan yhtiöönsä vertaansa vailla olevan positiivisen yrityskulttuurin, joka näkyy hymyinä ihmisten kasvoilla ja ilona arjen tekemisessä.

Vähänkäytetty / Ossi Salo 

Vaikuttaja-2021-Ossi-SaloOssi Salo on Suomen suosituimman ja valikoimaltaan suurimman nettikirppu­torin Vähän­käytetty.fi:n perustaja ja toimitus­johtaja. Ossi on intohimoinen verkkokauppias, jonka erityisosaaminen on verkkokaupan logistiikassa, datalla johtamisessa ja asiakasymmärryksessä. Ossi on toivottu ja tykätty puhuja eri tilaisuuksissa, hän innostaa sekä opettaa omalla tarinallaan inspiroivasti ja aidon avoimesti.

Vähänkäytetty on Ossin johdolla digitalisoinut perinteisen kirpputorin ja virittänyt sen valtakunnan rajat ylittävään muotoon. Palvelun kautta on kiertänyt vuodesta 2014 lähtien jo noin 4 miljoonaa tuotetta säästäen valtavan määrän luonnonvaroja. Ainutlaatuinen alustatalouden liiketoimintamalli työllistää välillisesti jo yli 400 henkilöä kiertotalouden parissa.

Tuomariston kommentti:
Vastuullisuus ja kiertotalous ovat trendejä, joista on puhuttu pitkään, mutta jonka vain harvat ovat osanneet kääntää liiketoiminnaksi. Yrityksen uusi malli, jonka taustalta löytyy muun muassa joukkotyöllistämiskonsepti, on kääntänyt koko käytettyjen vaatteiden digitaalisen markkinan kovaan kasvuun.

Äänestys

Äänestä vuoden verkkokauppavaikuttajaa ›› Äänestys on suljettu.

Tuomaristo

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Business Finlandin alainen Experience Commerce -ohjelma sekä Paytrail. Ehdokkaat listalle esivalitsee nelihenkinen tuomaristo, jossa on mukana Experience Commercen ja Kaupan liiton edustajat, sekä vaihtuvina tuomareina viimeisimpien vuosien voittajat. Tuomaristo koostaa ja hyväksyy ehdokaslistan.

Yleisöäänestys on avoinna 8.12.-31.12.2021. Äänestyksen päätyttyä tuomaristo käy kokouksessa läpi yleisöäänestyksen tulokset ja tarkastaa ettei äänestys ole vilpillinen (ääniä ei ole esimerkiksi annettu koneellisesti tuloksia vääristäen). Tuomaristo vahvistaa lopputuloksen, joka julkistetaan alkuvuonna 2022. 

Tuomaristo:
Leevi Parsama / Experience Commerce Finland -ohjelma
Mari Kiviniemi / Kaupan liitto
Mikko Rosén / Kentonec (Vaikuttaja 2020 - Kaalimato)
Anna Salmi / Posti (Vaikuttaja 2019 - Stockmann)

 

Hall of Fame

Vuoden verkkokauppavaikuttajat aiemmilta vuosilta:

2020 - Mikko Rosén, Kaalimato
2019 - Anna Salmi, Stockmann
2018 - Valtteri Lindholm, Varusteleka
2017 - Leevi Parsama, verkkokaupan moniottelija

 

paytrail-icon Yleinen