Paytrail

Kuluttaja 3.0 on täällä - miten verkkokauppiaan tulee reagoida?

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 21.10.2015

paytrail-kuluttaja3_0-on-taalla-miten-verkkokauppiaan-tulee-reagoida

Luin kirjan Who Moved My Cheese (Spencer Johnson) muutama vuosi sitten, kun kouluratsastajalegenda Kyra Kyrklund suositteli sitä Hevosmessuilla kaikille, jotka haluavat pysyä aallonharjalla muuttuvassa maailmassa. En muista tarkalleen, miten kirja liittyi kouluratsastukseen, mutta se liittyy tiukasti menossa olevaan kuluttajien ostokäyttäytymisen muutokseen.

Kirjan pääsanoma oli, että muutostilanteissa pärjääminen on pitkälti omissa käsissämme ja tärkein pärjäämiseen vaikuttava tekijä on asenne.

Muutos on pysyvää ja menestys vaatii vanhaan takertumisen sijaan jatkuvaa hereillä oloa ja toimintaa.

Kuluttaja 3.0 on hyper-connected

Kuten työpaikan kahvitunnilla voi helposti havaita, kuluttajilla on usein riippuvuussuhde paitsi kofeiiniin, myös kännykkäänsä tai padiinsa eikä se läppärikään kaukana ole.

Eikä tässä vielä kaikki: Kuluttajat kytkevät itsensä laitteisiinsa varsin monipuolisesti. Sykevyöt, gps:t ja autot ovat usein kiinni laitteissa erilaisin sovelluksin. Näissä sovelluksissa ja monella muullakin tavalla kuluttaja jakaa auliisti tietoa itsestään ja kiinnostuksen kohteistaan. Hän on hyper-connected.

Kuluttaja 3.0 haluaa nauttia asioista ilman omistamisen taakkaa

Tämä samainen kuluttaja 3.0 on myös omaksunut sharing economyn ajatuksen. Hän arvostaa yhä enemmän sitä, että tuotteiden ja palveluiden arvosta päästään nauttimaan ilman, että tavaraa tai asiaa omistetaan itse.

Kauppiaan niskavillat voivat tämän asian kohdalla nousta pahastikin pystyyn, sillä perinteiseen vähittäiskauppaan tällä on eittämättä isohkoja seuraamuksia.

Kuluttaja 3.0 vie kärsimättömyyden uudelle tasolle

Eikä edellä listatuissa vielä kaikki. Kuluttaja 3.0 haluaa välitöntä tyydytystä asioihin. Hän on kärsimätön isolla K:lla. Toimitusaikojen odotetaan olevan hyvin lyhyet, sivujen valoa nopeammat ja tiedonkulun reaaliaikaista. Myös tuotteeseen tai palveluun liittyvän tiedon tulee löytyä heti - joka kanavasta.

Esimerkiksi Uber on onnistunut ottamaan tämän huomioon rakentamalla palvelunsa niin, että se tarjoaa välittömästi tiedon, miloin auto on tulossa, mikä auto ja kuka kuljettaja, sekä tietoa kuljettajan aikaisemmista arvostuksesta. Näin kuluttaja 3.0 jaksaa odottaa auton saapumista, johon siihenkään ei tosin kauaa joudu aikaansa haaskaamaan.

Mitä tämä tarkoittaa kauppiaalle?

Tuollainen hyper-connected kuluttaja, kuluttaja 3.0 on liukas kuin saippua: hyvin vaativa kauppiaan näkökulmasta. Jos palvelusi alkaa vähän tympiä, kuluttaja 3.0 luiskahtaa kilpailijasi luo helposti.

Kuluttaja 3.0:n olemassaolon tiedostaminen ei riitä, eikä paheksuminen kannata. Energia on parasta laittaa  oman palvelun kehittämiseen kuluttaja 3.0:a palvelevaksi. Tilanne on haastava, mutta ei mahdoton.

Lennu Keinänen, joka kiertää jatkuvasti maailmaa meidän firman "juuston" perässä, piti kuluttaja 3.0:n kesyttämiseen liittyen mainion webinaarin, jossa hän antoi arvokkaita vinkkejä kauppiaille ja kaikille verkossa liiketoimintaa pyörittäville. Webinaaritallenne on kuunneltavissasi vaikka heti.

Kuuntele webinaaritallenne

 

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi