Paytrail

Lokalisaatiotarve sisämarkkinoilla yhä suurempaa - verkkokauppaa mm. Savon murteella

Mikko Olavi Uusikuu Kirjoittanut Mikko Olavi Uusikuu - 1.4.2017

Jokainen kansainvälistä verkkokauppaa menestyksekkäästi tekevä tietää, miten tärkeää on verkkokaupan huolellinen lokalisointi. Pelkkä englanninkielinen versio riittää kyllä palvelemaan ulkomaalaisia, kunhan he ovat kauppaan löytäneet, mutta hakutuloksissa sillä ei englanninkielisten maiden ulkopuolella saada näkyvyyttä. Viimeisimpien tutkimusten mukaan sama problematiikka koskee myös sisämarkkinoita. Lokalisaatiolta vaaditaan yhä enemmän.

Lokalisaatio vietävä uudelle tasolle

"Suomen sisällä on vahvoja murrealueita ja lukeminen on vähentynyt radikaalisti. Näistä syistä puhekieli siirtyy aste asteelta vahvemmin myös kirjoitettuun kieleen. Ilmiö on sama myös muissa Pohjoismaissa", Peter Korhonen, suomen kielen professori kertoo.

Koska trendi on hyvin voimakas, se aiheuttaa ongelmia hakukonenäkyvyyteen niille verkkokaupoille, joiden sisällöt ovat pelkästään kirjakielellä. Lokalisaatio onkin vietävä aivan uudelle tasolle. "Jo nyt savolainen tekee hakunsa hyvin erilaisin sanoin ja ilmaisuin, kuin vaikkapa etelä-pohjanmaalainen. Ensimmäisen hakulauseke voi olla esimerkiksi 'misteehän mahtasin löytee semmosen pyyhkeen syvämmenkuvalla', kun taas jälkimmäinen hakee lausekkeella 'mistähä mä löytääsin sen ristuksen komian syränhantuukin'."

Hakukoneoptimoinnin lisäksi on tärkeää lokalisoida myös asiakaspalvelu. Peter konkretisoi ongelman vakavuutta: "Mietipä tilannetta, jossa porilainen kuluttaja yrittää selvittää ongelmaansa savolaisen asiakaspalveluhenkilön kanssa. Siinä ei kumpikaan ymmärrä toistaan ja asiakaskokemus kärsii." Ilmiö on vasta alkumetreillä, mutta verkkokauppiaiden on tärkeää valmistautua uusiin lokalisaatiotarpeisiin.

Maksamisen lokalisaatio julkaisemista vaille valmis

Myös maksamismieltymykset poikkeavat rajusti alueittain Suomen sisällä. Eri maiden eroista ollaan jo paremmin tietoisia, mutta ei esimerkiksi siitä, että Savossa 75 % maksuista tehdään Kätteistä-mobiilisovelluksen kautta. Kyseistä palvelua ei kuitenkaan juurikaan tunneta muualla Suomessa. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla kuluttajat suosivat Yhtäccii-osamaksupalvelua, joka mahdollistaa hankinnat silloinkin, kun #rahaaeiole. Alla lokalisoidut maksusivut, joista näet tarkat muutokset. Sivut tullaan julkaisemaan ensi viikolla.

Savo 

Klikkaa kuvaa suurempaa versiota varten.

Lokalisoitu-Maksusivu-Savo.png

Pohjanmaa

Klikkaa kuvaa suurempaa versiota varten.

Lokalisoitu-Maksusivu-Pohojanmaa.png

 Huom! Mikäli artikkeli herättää kysymyksiä, tarkistathan sen julkaisupäivän :)