Paytrail

Miten verkkokaupan kasvupolku löytyy?

Suvi Tikkanen Kirjoittanut Suvi Tikkanen - 17.4.2019

”Yrityksissä ymmärretään, että verkkokaupan avulla on mahdollista tehdä kasvua, mutta monelta puuttuu ajatus siitä miten”, projektipäällikkö Oona Ikonen kasvumarkkinointiin erikoistuneesta Aava & Bangista sanoo.

Oona toimii myös Kasvu Openin Verkkokaupan Kasvupolun fasilitaattorina. Kasvupolku on suunnattu nimenomaan auttamaan pk-yrityksiä löytämään oman tapansa kasvaa verkon kautta.

”Pk-yritysten kasvun haasteet ovat paljolti myynnin ja markkinoinnin puolella. Meidän tekemän tutkimuksen perusteella 34 prosenttia kaikista Kasvu Openiin hakeneista kokee tarvitsevansa eniten apua niillä alueilla”, Oona kertoo.

Nämä haasteet käyvät hyvin yhteen verkkokaupan kehittämisen kanssa. Monella yrityksellä kun kasvupotentiaalin tavoitteleminen juuttuu juuri digitaalisiin pullonkauloihin.

Markkinoinnin ja myynnin digitalisoituminen haasteina - samoin resurssien kohdentaminen

Oona on seurannut pk-yritysten kasvuponnisteluja Kasvu Openin projektipäällikön postilla runsaan kahden vuoden ajan. Hänen näkemyksensä on, että markkinoinnin ja myynnin digitalisoituminen ovat asioita, jotka yrityksissä nähdään mahdollisuutena, mutta jotka aiheuttavat myös päänvaivaa.

”Monestihan tämän kokoluokan yrityksissä toimitusjohtaja saattaa vastata sekä myynnistä että markkinoinnista. Ja vaikka ymmärretään että resurssien uudistamiseen olisi tarvetta, ei oikein hahmoteta sitä, mihin toimenpiteisiin aikaa ja rahaa konkreettisesti pitäisi osoittaa”, hän havainnollistaa haasteita.

”Ja tietenkin verkkokauppa tuo toimialasta riippuen ihan erilaisia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen.”

Täsmälleen tämän kaltaisten kysymysten ratkomiseen Kasvu Open on tarkoitettu. Se on pk-yrityksille suunnattu sparrausohjelma ja kilpailu, joka jaetaan vuosittain alueellisiin ja temaattisiin ohjelmiin. Niihin mukaan valitut yritykset saavat monipuolista sparrausta alan huippuosaamista edustavilta kumppaneilta. Verkkokaupan Kasvupolulla nämä ovat Posti, Oscar Software ja Paytrail.

Verkkokaupan kasvupolulle valtava määrä hakijoita

Verkkokauppa on tänä vuonna mukana ensimmäistä kertaa omana ohjelmanaan. Omalle kokonaisuudelle on myös ollut ilmeisen kova tilaus: hakijoita oli huomattavasti enemmän kuin Kasvupoluille keskimäärin.

”Hyvin kiinnostavasta Kasvupolusta puhutaan. Selvästi ollaan löydetty aihe, joka mietityttää yrityksissä ja johon halutaan apuja.”

Kasvuhakuisuudessa on tapahtunut kehitystä

”Kyllä tänä päivänä ymmärretään, että suomalainen yritys voi kasvaa kotimarkkinoilla ja että voidaan miettiä epäröimättä myös kansainvälistymisnäkökulmaa. Yrityksen kasvua ja uudistumista uskalletaan ajatella entistä rohkeammin”, Oona Ikonen sanoo.

”Kasvu Openin visio on tehdä suomalaisista maailman paras kasvuyrityskansa. Me halutaan innostaa ja auttaa suomalaisia yrityksiä kasvun tekemiseen.”

Kasvu Openin verkkokaupan kasvupolulle 2019 valitut yritykset

Verkkokaupan kasvupolulle valittiin tänä vuonna seuraavat yritykset:

Chia de Gracia Oy, Choice Finland Oy ja G Beauty Lab Oy Helsingistä, Aniverse Oy ja Saurum Osakeyhtiö Kuopiosta, KOTO Designmarket Jyväskylästä, Taitonetti Oy ja Pro Nutrition Finland Oy Oulusta, Decora House Oy Ylöjärveltä, Carccu Sastamalasta, Hevari Oy Heinolasta, Juomatarviketukku Lappo Oy Piikkiöstä, Preeco Trading Oy Lahdesta, Suomen Tukkumyynti Oy Tampereelta ja Oy Diabet Ab Maskusta. 

Haluatko sinäkin kasvattaa yritystäsi?

Jos et tänä vuonna mahtunut Verkkokaupan kasvupolulle, mutta haluat silti kasvaa, suosittelemme sinua lukemaan oppaan Liiketoiminnan kasvu ja kansainvälistyminen, johon olemme keränneet vinkkejä Jani Aaltoselta (Aaltonen & Yrjölä Sales Communications Oy, Viljami Lehtiseltä (Roger Studio, Halla Halla), Ossi Jääskeläiseltä (Grillikauppa.com) ja Mikko Eerolalta (Apollo Industries).

Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi