Paytrail

Miten suomalaiset maksavat verkossa 2021?

Henri Hakala Kirjoittanut Henri Hakala - 18.2.2021

Puhuimme Johannes Kumpukosken kanssa 17.2.2021 järjestetyssä webinaarissa siitä, miten suomalaiset kuluttajat maksavat verkossa 2021. Kirjoitan tässä koosteen aiheesta.

Verkkomaksamisen alahan on muuttunut hämmentävän hitaasti kaikesta hypetyksestä huolimatta. Vasta aivan viime vuosina sitä on kohdannut isompi muutos, mutta siitä tuonnenpana!

Mitä maksutapoja suomalaiset suosivat juuri nyt

  1. Verkkopankki 80%
  2. MobilePay 10%
  3. Kortit 7%
  4. Lasku- ja osamaksu 3%

Verkkopankkipainikkeet

Kuten näistä luvuista näkee, verkkopankki on edelleen se mitä suomalaiset asiakkaat enimmäkseen käyttävät - mobiililompakkojen ympärillä käydystä hypetyksestä huolimatta . 80% maksuista verkossa menee yhä verkkopankin kautta.

Verkkopankkimaksu on kuluttajien silmissä yksinkertainen, tuttu ja turvallinen maksutapa, koska siinä on oma tuttu pankki mukana.

MobilePay

Verkkopankkien osuus on parin vuoden ajan laskenut selkeästi. Samaan aikaan MobilePay on ottanut yhä isompaa osuutta verkkomaksuista. Kasvu on epätavallisen voimakasta verkkomaksamisen alalla ja MobilePay onkin onnistunut  konkretisoimaan vuosikausia kestäneen hypetyksen mobiililompakkojen ympärillä.

Korttimaksaminen

Korttimaksaminen mielletään erityisen turvallisena maksutapana. Erityisen tärkeä se on matkailussa – mikäli matka peruuntuu, kortilla maksettaessa rahojen takaisin saamisessa on parempi turva. Sovellusten sisällä korttimaksaminen on suhteessa suositumpaa kuin perinteisessä verkkokaupassa.

Nyt kun vahva tunnistautuminen on tullut korttimaksamiseen, se on aiheuttanut hiukan kitkaa myös aplikaatioiden sisällä maksamiseen. Olisikin kiinnostavaa nähdä miten paljon muilla maksutavoilla maksettaisiin, jos niitä integroitaisiin sovelluksiin saataville samalla tavalla, kuin ne useimmiten ovat verkkokaupan puolella.

Lasku- ja osamaksu

Laskulla maksettaessa kuluttaja kokee turvallisuutta sitä kautta, että hän saa tuotteen ensin ja sitten vasta tulee maksun aika. Tämä pätee myös osamaksuun. Keskiostos laskulla ja osamaksulla on aika paljon suurempi kuin muilla. Nämä maksutavat mahdollistavatkin usein isomman hankinnan rahoittamisen.

Kysyimme myös webinaariin osallistujilta mitä maksutapoja he suosivat verkossa. Kuvasta näet vastuksen. Koska kyseessä on edelläkävijäryhmä, tulos näyttänee viitteitä siitä mihin suuntaan olemme matkalla maksamisen suhteen.

milla-maksutavalla-maksat-verkkokaupassa-mieluiten

MobilePay:n suosio poikkeuksellisen kovassa nosteessa

Miksi juuri MobilePay on onnistunut ottamaan merkittävän paikan suomalaisten kuluttajien ostokäytöksessä? Tarjollahan on myös muita mobiililompakoita, kuten Pivo, Siirto, ApplePay ja GooglePay.

  1. Hyvä levittäytymisstrategia kuluttajien käyttöön ja siksi myös verkkokauppoihin.
  2. Kun sovellukseen on lisätty maksukortti, sen käyttö on erittäin helppoa.
  3. MobilePay:lla maksaminen on puolta nopeampaa, kuin toiseksi nopeimmalla maksutavalla, eli verkkopankeilla.
  4. Maksutapa toimii kaikkien pankkien asiakkaille.
  5. MobilePay ei ole laiteriippuvainen.

Teimme webinaariin osallistujille kyselyn siitä, mitä mobiililompakkoja he käyttävät ja kuvasta näette tuloksen. Myös siellä MobilePay oli selkeä voittaja.

Minkä-mobiililompakon-olet-ottanut-kayttoon-puhelimellasi-copy

Minkälainen maksuprosessi on hyvä?

Kuluttajat haluavat nopeutta ja helppoutta sekä turvallisuutta. Nämä asiat ratkaisevat. On tärkeää huomioida se miten kuluttajat haluavat maksaa sillä paras kauppa on toteutunut kauppa. Ja kaupan toteutumiseen vaikuttaa paljon myös maksutapavalikoima ja se, miten maksutavat on esitetty sekä kaupassa, että maksuflow:ssa.

Noin 20% ostoskorin hylkäämisistä voi selittyä maksutapojen puuttumisella tai maksuprosessin monimutkaisuudella (lähde Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportti).

Jotta varmistat ettei kauppa jää kesken maksuihin liittyvistä syistä, huomioi seuraavat asiat:

  1. Tarjolla on kaikki olennaiset maksutavat.
  2. Jokainen käytössä oleva maksutapa on esitetty muuallakin kuin kassalla. Ne voi esittää logoina esimerkiksi footterissa tai muualla verkkokaupassa, mutta olennaista on, että kuluttaja näkee ne ennen kuin hän etenee kassalle.
  3. Maksutapojen logot ovat selkeitä.
  4. Asiakas saa helposti valita haluamansa maksutavan ilman, että häntä yritetään voimakkaasti ohjailla. Mikäli kuluttajalle yritetään työntää syystä tai toisesta jotain maksutapaa, jota hän ei halua käyttää, on riskinä ettei hän löydä tai osaa vaihtaa haluamaansa maksutapaa, ja jättää ostoksen kesken.
  5. Maksutavat esitetään mobiililaitteessa pienelle näytölle sopivalla tavalla, esimerkiksi pudotusvalikkona.

Kun nämä asiat on huomioitu ja kassa on rakennettu järkevästi, vähenee maksutapoihin liittyvä ostosten keskeyttäminen huomattavasti!

Lue Verkkokaupan trendit 2021

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne