Paytrail

MobilePay ylivoimaisesti nopein maksutapa - katso vertailu

Jussi Kari Kirjoittanut Jussi Kari - 21.12.2020

Tiedostavatko kuluttajat ja kauppiaat mikä maksutapa on nopein? Ohjaako nopeus tai maksujen onnistumisprosentti maksutavan valintaa?

Vertailimme yleisimpiä Suomessa tarjolla olevien maksutapojen nopeuksia ja onnistumisprosentteja. Vertailun kohteina ovat pankkimaksaminen, korttimaksaminen, laskulla maksaminen ja mobiilimaksamista edustava MobilePay. Tutkimme myös sitä, ovatko nopeus ja onnistumisprosentti mahdollisesti yhteydessä maksutapojen suosioon.

Analyysi perustuu 13-19.12.2020 välisenä aikana järjestelmäämme kertyneeseen dataan, sekä kolmen vuoden ajalta kerättyyn dataan maksutapojen kehityksestä.

Mikä maksutapa on nopein verkko-ostoksilla?

Tutkimme maksun suorittamisen kestoa ja konversiota siitä hetkestä, kun kuluttaja valitsee maksutavan, siihen kun maksu on suoritettu. Tutkimme siis ostoprosessissa puhtaasti tiettyyn maksutapaan kuluvaa aikaa ilman muuta ajankäyttöä ostoprosessissa - kuten maksutavan valintaan kuluvaa aikaa.

Kaikkien maksutapojen yhteenlaskettu painotettu mediaani maksamisen kestolle on noin 62 sekuntia. Jo pitkään vakaasti suosiotaan kasvattanut Mobilepay eroaakin tässä edukseen kaikista muista maksutavoista mediaanin ollessa reilu 30 sekuntia, eli noin puolet tästä.

Pankkimaksamisen mediaani on noin 60 sekuntia ja laskun noin 90 sekuntia. Kortilla maksaminen on hitainta mediaanin ollessa noin 100 sekuntia. 

Verkkomaksutapojen-nopeus-vertailu-mobilepay-pankit-lasku-korttimaksut

Maksutapojen onnistumisprosenteissa pieniä eroja

Maksupalvelumme keskimääräinen konversio maksutasolla on noin 85%. Kokonaiskonversiossa huomioidaan vain maksun lopputulos - eli onnistuiko maksun suorittaminen.

Seuraavassa on tarkasteltu konversiota maksuyritysten näkökulmasta. Yhteen maksuun voi siis liittyä useita maksuyrityksiä eri maksutavoilla. Yksi maksu voidaan laskea konversiota alentavaksi maksutavalle, jolla sen suorittaminen epäonnistui, vaikka saman maksun suorittaminen lopulta onnistuu toisella maksutavalla.

Paras onnistumisprosentti on pankeilla. Pankkimaksujen onnistumisprosentti on noin 85%. MobilePay:n yli 80% ja kortin aika tasan 80%. Ainoastaan lasku jää huonoimmille sijoille reilun 50% onnistumisprosentillaan. Laskun alempaa onnistumisprosenttia selittänevät negatiiviset luottopäätökset.

 
Verkkomaksutapojen-onnistumisprosentti-vertailu-mobilepay-pankit-lasku-korttimaksut

MobilePay:n kasvu voimakasta

Kun tarkastelemme maksutapojen suosioon liittyviä trendejä viimeisen kolmen vuoden ajalta, on selvää, että MobilePay on kovin kasvaja ja kovassa suosiossa olevat verkkopankkimaksut ovat hienoisessa laskussa.

Vaikka suorat pankkipainikkeiden kautta tehtävät maksut ovat hienoisessa laskussa, niin luotollisten ja luotottomien maksujen suhde ei liene muuttunut merkittävästi. Mobilepay:n taustalla oleva kortti on luototon debit-puoli n. 80%:lla kuluttajista. Suorien pankkipainikkeiden osuuden lasku ei siis kerro kuitenkaan siitä, että suomalaiset olisivat kolmen vuoden aikajaksolla siirtyneet käyttämään enemmän luotollisia maksutapoja. Edelleen halutaan maksaa suoraan tililtä, mutta se tehdään helpomman kautta.

maksutapojen käyttöosuudet verkkokaupoissa suomessa paytrail

 

Onko maksutavan nopeus ja maksamisen onnistuminen linjassa suosion kasvuun?

Suosituin maksutapa Suomessa on edelleen verkkopankkimaksaminen, mikä sekin kehittyy koko ajan helpommaksi. Pankkimaksaminen on aineistomme mukaan toiseksi nopein tapa maksaa ja sen onnistumisprosentti on kaikista verrokeista korkein.

Voimakkaimmin kasvava maksutapa viimeisen kolmen vuoden aikana on ollut MobilePay. Se on myös ylivoimaisesti nopein verkkomaksutapa ja sitä käytettäessä maksut onnistuvat hyvällä prosentilla. Korrelaatio kaikkien kolmen tekijän välillä on selvä.

Koska kasvu kohdistuu nimenomaan MobilePay:hin, voitaisiin ajatella, että maksamisen onnistumista hyvällä tasolla edellytetään, ja maksamisen nopeutta arvostetaan. Kasvaako nopeimpien maksutapojen suosio entisestään hitaampien kustannuksella? Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla.

Lue myös:

Opas verkkomaksupalvelun valintaan

Raportti Verkkokaupan trendit 2021

Lue Verkkokaupan trendit 2021

 

paytrail-icon Verkkokaupan maksuliikenne