Paytrail

Miten verkkokauppa pysyy pinnalla?

Pekka Majaniemi Kirjoittanut Pekka Majaniemi - 5.10.2015

Nethit-kuinka-verkkokauppa-pysyy-pinnalla-webinaaritallenne

Mistä verkkokaupan liikevaihto koostuu, ja mitkä kaikki tekijät siihen vaikuttavat? Nethitin myyntijohtaja Jani Lehtimäki tarjosi Verkkokauppa-Akatemian webinaarissa tuhdin tietopaketin verkkokaupan talouspuolesta: kuinka kauppa kannattaa, miten tulovirtoja voi ennakoida ja mistä kaupan perustamisessa kannattaa lähteä liikkeelle.

Lehtimäen mukaan kauppiaat satsaavat usein todella paljon fyysiseen myymälään, mutta verkkoliiketoimintaan sama ei välttämättä päde. Verkkokauppaa lähdetään helposti vain kokeilemaan, mikä ei tuo toivottua tulosta.

Webinaarissa tarkasteltiin verkkokaupan kustannusten ja tulojen muodostumista muun muassa investointilaskurin kautta. Voit ladata Nethitin laskurin käyttöösi alhaalla olevan linkin kautta.

Laskurilla voit arvioida miten muun muassa seuraavat tekijät vaikuttavat kannattavuuteen: järjestelmä- ja markkinointikustannukset, keskiostos, kateprosentti, toimituskulut sekä ostoprosentti. Edellisten osa-alueiden kautta voit arvioida esimerkiksi verkkokaupan potentiaalista myyntikatetta, kustannuksia, liikevaihtoa ja voittoa.

Puolen prosenttiyksikön kasvu verkkokaupan ostoprosentissa voi tarkoittaa kauppiaan päässä tuntuvaa eroa euromääräisessä voitossa. Alemmalla ostoprosentilla voi tulla vajaat pari tonnia tappiota, kun taas puolen prosenttiyksikön paremmalla konversiolla voittoa tulee jo useita satasia.

Miten lähetyskulut kannattaa ottaa huomioon? Veloitetaanko postituksen kaikki kulut asiakkaalta vai ottaako kauppias osan kustannuksista itselleen? Nethitin laskurin kautta voit laskea kulurakennetta myös postituksen hinnan osalta, ja miettiä kuinka paljon se voisi vaikuttaa myyntiin. Jos ilmainen postitus lisää tilauksia merkittävästi, voi olla järkevää ottaa postituksen kustannukset yrityksen kontolle.

Lehtimäen mukaan kannattaa tehdä kokeiluja ja etsiä sopivin vaihtoehto. Kuukausi kauppaa maksuttomalla postituksella ja kuukausi kulujen laskutuksella, kummasta jää enemmän viivan alle? Nopeat kokeilut auttavat löytämään juuri sinun kaupallesi toimivimman ratkaisun.

Lataa webinaarin tallenne ja Nethitin investointilaskuri Excel-muodossa käyttöösi:

Katso tallenne

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi