Paytrail

Näin saat suomalaisen asioimaan kotimaisessa verkkokaupassa - 4 vinkkiä

Ville Karjalainen Kirjoittanut Ville Karjalainen - 16.10.2018

Syyskuussa julkaisemastamme Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportista löytyy paljon mielenkiintoista tietoa siitä, mitä, miten ja miksi suomalaiset ostavat verkosta.

Tässä artikkelissa halusin nostaa esille muutamia asioita, joita suomalaiset kuluttajat joko arvostavat tai eivät arvosta verkko-ostamisessa. Näiden seikkojen pohjalta heitänkin vinkkejä siitä, miten suomalaiset kuluttajat saadaan ohjattua asioimaan kotimaisissa verkkokaupoissa. Näitä teemoja käsittelin myös puheenvuorossani Tulevaisuuden kauppa 2018 -tapahtumassa viime viikolla.

Alkuun sanottakoon, että raporttimme mukaan verkkokauppa kasvaa Suomessa edelleen kohisten. Vuoden 2018 liikevaihdon arvioidaan saavuttavan jopa 12 miljardia euroa. Se on 18 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017.

Kilpailu verkkokaupan asiakkaista on kovaa. Vastassa on paitsi isoja verkkokauppajättejä myös tavarantoimittajia, joiden tuotteita ei juuri saa muualta kuin verkosta. Kun kuluttajat ostavat enenevissä määrin verkosta, on ymmärrettävää olla huolissaan siitä, valuvatko rahat ulkomaisten toimijoiden kassoihin.

Kotimaisilla verkkokaupoilla on kuitenkin selkeitä kilpailuetuja, joita ehdottomasti kannattaa korostaa niin tuotteiden markkinoinnissa kuin itse verkkokaupassa.

Kotimaisuus kunniaan

Suomalaisia verkkokauppiaita varmasti ilahduttaa tieto siitä, että 24 prosenttia tutkimukseen vastanneista suomalaisista haluaa tukea kotimaisia verkkokauppoja. Senioreiden ikäryhmässä tämä luku on jopa 37 prosenttia.

Seuraavaksi kerronkin, miten suomalaiset verkkokaupat voivat edesauttaa sitä, että suomalaisten eurot kulutetaan kotimaisessa kaupassa.

1. Helpota asiakkaasi arkea

Suomalainen kuluttaja tekee ostoksia verkossa tehdäkseen omasta arjestaan helpompaa. Raporttimme mukaan kätevyys ja saatavuus ovat nykyään hintaa tärkeämpiä syitä tehdä ostoksia verkossa.

Esimerkiksi lapsiperheissä aika on hyvin kortilla, joten jos tunnin kestävän kauppareissun sijaan perheenäiti tai -isä pääseekin harrastamaan liikuntaa, on tilaisuuteen helppo tarttua. Lapsiperheet ovatkin tutkimuksemme mukaan muita kuluttajaryhmiä innokkaampia tekemään ruokaostoksensa verkossa.

Verkkokaupan onkin tärkeää osata myydä paitsi itse tuotetta, myös mielikuvaa siitä, miten oma arki helpottuu kyseisen ostoksen avulla.

Tässä suomalaisten kauppiaiden etuna on se, että me ymmärrämme suomalaisten mielenmaisemaa ja arkitodellisuutta paremmin kuin kukaan muu. Pystymme siis myymään sellaisilla mielikuvilla ja kielellä, jotka todella puhuttelevat suomalaisia.

2. Poista ostamiseen liittyvät epävarmuustekijät

On myös täysin totta, että suomalaiset tekevät paljon verkko-ostoksia ulkomailta. Raporttimme mukaan 54 prosenttia suomalaisista on ostanut verkosta ulkomaisilta sivustoilta. Vaateostoksia verkossa tekevistä kuluttajista puolestaan noin 60 prosenttia asioivat ulkomaisissa verkkokaupoissa.

Hinta on raporttimme mukaan ensisijaisin syy, mikä ajaa kuluttajan ostamaan tuotteita ulkomaisilta toimijoilta. Ulkomailta ostamiseen liittyy kuitenkin vielä paljon epävarmuustekijöitä.

Jopa 37 prosenttia suomalaisista ei osta ulkomailta sen takia, etteivät he ole varmoja omista oikeuksistaan. 31 prosenttia ei osta ulkomailta, sillä tuotteiden palauttaminen saattaa olla vaikeaa ja 28 prosenttia suomalaisista on huolissaan ulkomailta ostamiseen liittyvistä tulli- ja arvonlisäveroasioista.

Mikäli siis suomalainen verkkokauppa häviää ulkomaiselle hintakilpailussa, on kotimaisen toimijan ainakin mahdollista poistaa kaikki turhat epävarmuustekijät ostamiseen liittyen. Esimerkiksi tuoda selkeästi esille miten tuotteen palautusprosessi toimii, millainen takuu tuotteilla on, mikä tuotteen toimitusaika on sekä mikä tuotteen kokonaishinta oikeasti on toimituksineen päivineen.

3. Älä unohda suomenkielisen palvelun merkitystä

Suomalaiset puhuvat sujuvasti englantia. Siitä huolimatta asioiden tai mahdollisten ongelmatilanteiden hoitaminen omalla kotimaisella kielellä on ehdottomasti helpompaa.

Joka neljäs suomalainen jättää ulkomaiset verkko-ostokset tekemättä ihan vain siitä syystä, että he haluavat suomenkielistä palvelua.

Suomalaisen verkkokaupan kannattaakin panostaa suomenkieliseen asiakaspalveluun, tarjota sitä useissa eri kanavissa ja tuoda sitä isosti esille omassa verkkokaupassa.

Myös suomenkielisellä sisällöllä on merkitystä, sillä myös sisällöt palvelevat verkkokaupan asiakasta mitä suuressa määrin.

4. Tee maksamisesta turvallista ja helppoa

Verkkoliiketoiminnalle on aina ollut tyypillistä, että se muuttuu ja kehittyy vauhdilla. Vaatimukset esimerkiksi verkkokauppa-alustojen toiminnallisuuksien suhteen muuttuvat alati. Tekoälyn, ääniohjauksen ja virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen ovat tällä hetkellä kuumia trendejä verkkokauppa-alalla.

On kuitenkin yksi asia, joka on pysynyt muuttumattomana jo pitkään. Verkkopankki on edelleen käytetyin maksutapa suomalaisten verkko-ostoksilla.

Raportimme mukaan jopa 70 prosenttia suomalaisista on maksanut -verkko-ostoksensa omassa verkkopankissaan.

Tämä ei luonnollisestikaan tarkoita sitä, etteikö mieltymykset maksutapojenkin suhteen voisi muuttua ajan kanssa. Tämä muutos on kuitenkin tapahtunut muuta kehitystä huomattavasti hitaammin, sillä ihmiset ovat aina varsin tarkkoja, kun kyse on heidän rahoistaan. Tästä syystä maksutapana suositaan sitä, mikä koetaan tutuksi ja turvalliseksi.

Mobiiliostaminen tulee varmasti vaikuttamaan kuluttajien maksutottumuksiin tulevien vuosien aikana. Siinäkin kilpailussa tulee voittamaan ne maksutavat, jotka kuluttajat kokevat paitsi helpoiksi, myös luotettaviksi.

Tarjoa siis suomalaisille kuluttajille ne maksutavat, joita he suosivat eniten. Meidän tehtävämme maksupalveluntarjoajana on pitää suomalaiset verkkokauppiaat tietoisena siitä, miten maksutottumukset muuttuvat ja mitä maksutapoja suomalaisille kuluttajille tulisi tarjota.

Hae lisää ideoita verkkokauppasi kehitystyöhön

Tässä artikkelissa on nostettu vain pieni osa raporttimme tiedoista. Saat lisää ideoita verkkokauppasi kehittämiseen Verkkokauppa Suomessa 2018 -raportistamme. Saat vahvan suositukseni materiaalin lataamiselle ja lukemiselle!

Lataa raportti

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi