Paytrail

Sivutoiminen verkkokauppa – miten se onnistuu?

Ville Karjalainen Kirjoittanut Ville Karjalainen - 28.8.2019

Paljonko maailmassa on verkkokauppoja tai -kauppiaita? Typerä kysymys, tietenkin – ja mahdoton vastata.

Pelkästään Shopify-alustalla toimii yli 80 000 verkkokauppaa. Osa on tietysti kaikkien tuntemia jättikorporaatioita tai muuten isojen yritysten kauppoja, mutta joukossa on väistämättä valtava määrä myös niitä, jotka ovat keksineet idean, perustaneet oman toimen ohessa kaupan ja toivovat sen jonain päivänä nousevan siivilleen.

Sellaisia kuin minä ja kaverini.

Me, verkkokaupan ja -markkinoinnin parissa ”oikeissa töissämme” työskentelevät osa-aikayrittäjät, olemme oppineet yhtä ja toista siitä, mikä erottaa kasvavat ja nuupahtavat verkkokaupat toisistaan.

Mielekäs tekeminen tuottaa tuloksia

Perustimme kolmen ystäväni kanssa yrityksen kaksi vuotta sitten, mutta vielä silloin emme tienneet, mikä varsinainen tuotteemme olisi. Olimme reissanneet yhdessä ja tulimme niin hyvin juttuun, että halusimme tehdä jotain, mikä yhdistäisi porukkaamme myös arjessa. Yhteisiä tekijöitä olivat matkat, tietynlainen arvomaailma ja ehkä myös yhteinen käsitys siitä, mitä tarkoittaa laatuaika. Siten löysimme tuotteemme: seikkailijan tyyliä ja maailmankatsomusta henkivät kellot.

Rohje Watchesin verkkokauppa avattiin vajaa vuosi sitten.

Tavoitteemme ovat samat kuin uskoakseni useimmilla muilla sivutoimisesti verkkokauppaa pyörittävillä: tehdä mielekästä, omaa juttua hyvässä porukassa ja kasvattaa toimintaa maltillisesti siihen suuntaan, että se voisi jonain päivänä olla enemmän kuin kannattava harrastus.

Olen joskus kuullut sanottavan, ettei ystävien kanssa pitäisi perustaa firmaa. Olen vankasti eri mieltä!

Neljällä ihmisellä on neljä tapaa katsoa asioita, ja erimielisyyksiä on ollut. Niin pitääkin. Kriittinen keskustelu kehittää. Vielä ei ole sellaista haastetta kohdattu, ettei olisi keskustelemalla löydetty yhteistä suuntaa. Ja mikä parasta, tulee vietettyä sitä kuuluisaa laatuaikaa hyvien kavereiden kanssa.

Verkkokauppa ei ole koskaan valmis

Yleinen harhaluulo on, että verkkokauppa on valmis, kun sivut on saatu pystyyn, tuotteet kuvineen paikoilleen ja maksupainikkeet toimimaan. Tämä ei tietenkään pidä paikkaansa. Kuten kivijalkamyymälään, pitää asiakkaat saada sisään myös verkkokauppaan.

Käytännössä se tarkoittaa itselle sopivaa ja ahkeraa markkinointia, niin sosiaalisen median hallintaa kuin vanhaa kunnon jalkatyötä.

Vaikka verkkokaupan liikevaihdolle ei tavoiteltaisi ekspontentiaalista kasvua, osoittaa käytäntö, että toiminnan on mentävä tasaisesti eteenpäin yrittäjän mielenkiinnon säilymiseksi.

Rohjeen kohdalla me olemme aloittaneet maltillisesti: alkuvaiheessa myynnissä on kaksi kellomallia, ja uusia ryhdytään tuottamaan sitten, kun niiden myynti ylittää etukäteen määritellyn rajan. Toiveena on, että tämä toteutuisi ensimmäisen vuoden aikana. Tällaiset, selkeät numeraaliset tavoitteet auttavat hallitsemaan myös intoa, joka alkuvaiheessa tahtoo välillä väistämättä karata laukalle.

Sivutoiminen verkkokauppa – kolme vinkkiä

Tiedän monen haaveilevan omasta verkkokaupasta, mutta unelman tiellä on jatkuvasti kaikenlaisia syitä. Sitku-maailmassa toimii tuhansia menestyviä verkkokauppoja pelkästään Suomesta!

Miten toiminnassa pääsee vauhtiin?

  1. Ota kaveri mukaan. Ainakin oman kokemukseni mukaan toiminta kaatuisi yksinään puurtaessa nopeasti omaan mahdottomuuteensa. Aikaa ei yksinkertaisesti olisi päivätyön ohella tarpeeksi. Kun on valmiiksi samalla aaltopituudella, ei luottamusta tarvitse rakentaa erikseen. Ideaalitilanteessa porukasta löytyisi vähän erilaista osaamista.
  2. Ala tehdä. Oli mukana sitten porukka tai aloitit yksin, vie ideasi jotenkin käytäntöön. Se on nykypäivänä niin helppoa. Jos tuote on olemassa, ei itse kaupan perustaminen vie päivää kauempaa. Suunnittelua ja ideointia se tietenkin vaatii, mutta kannattaa tehdä mieluummin kuin jahkailla. Järki on kuitenkin syytä pitää mukana, etenkin taloudellisessa mielessä.
  3. Edistä asioita. Yritystoiminta on rakennusvaiheessaan kumulatiivista: kun uusi päivä alkaa, sitä rakennetaan aina edellisen päälle. Tärkeää on koko aika miettiä sitä miten löytää askelia toiminnan kasvattamiseen. On tärkeää huomioida se, että ihmiset pystyisivät samastumaan firman tarinaan. Ole rehellinen ulospäin.

Miten aloittaa?

Tietopankistamme löydät laadukkaita oppaita ja työkirjoja niin verkkokauppayrittäjän alkumetreille, kuin jo kokeneille kehäketuille, jotka haluavat kehittää toimintaansa.

Tietopankkiin

paytrail-icon Verkkokaupan perustaminen