Paytrail

Some-webinaarin kooste: käytännön vinkit ja Q&A

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 25.4.2016

Boostaa-myyntiasi-sosiaalisen-median-avulla.jpg

Järjestimme 14.4.2016 webinaarin aiheesta: Sosiaalinen media - boostaa verkkokauppasi myyntiä sosiaalisen median avulla. Osa webinaarin kysymyksistä jäi käsittelemättä rajallisen ajan vuoksi, voit lukea alta Riku Luukkosen vastaukset. Tsekkaa alta myös webinaarin tallenne.

Minkälaiset sosiaalisen median sisällöt ovat teidän osaltanne toteutuneet parhaiten ja miksi?

Visuaalisesti näyttävät sisällöt ovat Coston somen kivijalka, ja ne tavoittavat laajan yleisön ja tuottavat hyvin engagementtia. Myös puolestapuhujien ja media-artikkeleiden nostot saavat usein herätettyä hyvin keskustelua. Formaateista video on ylivoimasin; jos engagementin määrä on sama esim. video ja kuva-postauksessa, video tavoittaa huomattavasti enemmän yleisöä.  

Onko Costo brändännyt someen vain tuotteen/tuotteet vai onko menty henkilöt edellä eli kuinka paljon taustajengiin henkilöityy?

Brändäys on tehty vahvasti tuote edellä. Henkilöt on tuotu esiin lähinnä medioille annettujen haastatteluiden kautta.  

Miten erottua esim. juhlapyhien aikaan somessa omilla postauksillaan? Oletteko havainneet jonkin erityisen toimivaksi?

Pyrimme luomaan brändin visuaalisuuden kautta erottuvia päivityksiä, jotka hyödyntävät ajankohtaa mutta erottuvat kuitenkin Costo-sisällöksi. Aitous on myös tässä avainasemassa, keep it real!

Millainen on hyvä videopostaus?

Videon tulee vangita katsojan mielenkiinto heti ensimmäisestä sekunnista, eli ei rakenneta tarinaa esim. 30 sek ja tuoda sitten yllättävä ratkaisu, kuten esim. TV-mainonnassa. Netissä katsojat lähtevät hyvin nopeasti pois. Läpi videon on hyvä pitää tiukka ote ja draivi yllä. Musiikin rooli on todella suuri, mutta on myös hyvä muistaa, että osa katsojista katsoo videon mutena. Videolla tulee olla myös pääviestit tekstimuotoisina.

Millaisen siivun some markkinointi muodostaa Costolla koko markkinoinnista? 

Mediabudjetti on allokoitu lähes kokonaan someen. Coston markkinoinnin kivijalkana on vahva presenssi tapahtumissa ja messuilla, ja panostamme paljon myös kollaboraatioihin, mm. Kyrö Distillery, Billebeino, Johanna Gullichen ja monet muut.  

Meinaatteko jalkauttaa uusia kanavia esim. Periscopea osaksi markkinointia?

Kyllä me pidetään silmät auki uusille mahdollisuuksille, mutta vielä ei olla lähdetty Periscopeen Coston brändillä. Henk.koht tilien kautta olemme kyllä testanneet Periscopea tapahtumissa ja vaikuttaa potentiaaliselta. Meidän pitää vielä plänätä, onko uuden kanavan ylläpitoon tarvittavia resursseja irrotettavissa, mitä sisältöjä tuottaisimme, ja mikä kanavan potentiaalinen lisäarvo voisi olla.  

Somessa lähes kaikkien segmentti taitaa olla nuoret naiset 18-24/25-35vee. Kumpi strategia fiksumpi - esittää asiat (ja kisat) heitä ajatellen vai pyrkiä väkisin saavuttaa myös muita segmenttejä? Onko somessa mahdollista saavuttaa muuta kohdeyleisöä? :D

Kyllä meilläkin on muiden brändien kautta kokemusta myös muista yleisöistä, toki nuoret ovat somessa vielä tällä hetkellä jossain määrin yliedustettuina; some on aika hyvä megafoni ja keskustelukanava oman kohderyhmän kohtaamiseen.  

Monta henkilöä teillä on töissä? Yhden naisen yrityksessä meinaa suunnittelu jäädä toissijaiseksi somettamisen takia. Kun kuitenkin se on pienelle yritykselle erittäin hyvä kanava melkeinpä maksuttomaan markkinointiin.

Costolla on harkkarit mukaan lukien noin 10 henkeä töissä. Some ei saa olla rasite omalle ydinosaamiselle; some antaa mahdollisuuden laajemman yleisön tavoittamiseen ilman mediakustannuksia, mutta resursseja se toki vaatii. Yhden hengen yrityksessä kannattaa tehdä itselle selkeä pläni ja aikataulutus mitä noudattaa. Esim. olisi hyvä listata seuraavan kuukauden merkittäviä uutisia, tapahtumia, uusia tuotteita, alet yms. ja tämän listan mukaan on hyvä tehdä some-päivityksiä ilman että täytyy joka kerta miettiä aihe alusta asti.

Aspa näkökulmasta some-tilit voi tsekata esim. joka aamu ja ilta ennen kotiin lähtöä. Jos tilejä käy koko ajan tarkkailemassa, se voi viedä liikaa resursseja. Ilmoitukset sähköpostiin on myös käteviä, jos niitä yhtäkkiä alkaa satelemaan paljon, on syytä mennä tutkimaan mistä aiheesta keskustelua on herännyt enemmän ja osallistua ohjaamaan keskustelua oikeille raiteille. Somessa pitää aina muistaa kohteliaisuus, ja kaikki näsäviisaus yms. on hyvä jättää pois erityisesti negatiivisen palautteen yhteydessä. Arvostava kiittäminen kommentista on oiva tapa huomioida, ja usein tämä riittää hyvin palautteen antajalle. Myös positiiviset kommentit on hyvä huomioida, ihmiset kokevat itsensä arvostetuiksi jos heille vastataan.

Mutta on tosiaan hyvä tehdä vastaaminen ja dialogin käyminen keskitetysti jos resurssit eivät ainna myöden reaaliaikaiselle vastaamiselle.

Teettekö Facessa ulkomaille postauksia?

Kyllä Coston pääkieli FB:ssä on englanti, ja meillä on faneja esim. Japanissa, USA:ssa, Etelä-Koreassa ja Saksassa.

Miten testaatte kohderyhmillä?

Kohderyhmiä testataan erityisesti maksetun some-mainonnan kautta. Olemme testanneet miten hyvin tavoitamme ja saamme luotua konversioita pienellä budjetilla eri kohderyhmien keskuudessa (demografia, intressit, aiempi käyttäytyminen). 

Mitä mittareita seuraatte eniten ja millä aikavälillä?

Tärkeimpiä mittareitamme on tietysti myynti, myös ostoprosessin muut vaiheet ja liikenne verkkosivuille, päivitysten tavoittavuus ja engagement. Myynti on se lopullinen goal, mutta tarvitsemme välitavoitteita jotka antavat osviittaa miten onnistumme .

Terveiset Lapista ja Levin Alppitaloilta! Meillä "plakkarissa" 11 000 tykkääjää Facessa ja nyt ollaan starttailemassa IGn käyttöä - onko teillä IGlle oma suunnitelma josta teette tietyt nostot FBhen vai onko molemmille kanaville oma suunnitelma?

Kiitos ja terveiset takaisin! Hyödynnämme osittain samoja sisältöjä sekä FB:ssä että IG:ssä; IG on meillä vielä aktiivisempi ja hehe toki vielä visuaalisempi. Tuotteemme, kuten myös teillä on hyvin elämyksellinen ja visuaalinen eli Insta on todella hyvä kohdeyleisön tavoittamiseen. Instassa on myös hyvä osallistaa kohdeyleisö keskusteluun ja sisällön tuotantoon. Valitsette vain oman hashtagin jonka otatte haltuun ja kannaustatte esim. pienillä palkinmnoilla jengiä tuottamaan sisältöä, esim. #elämyslevillä tai jokin vastaava. Jos haluat, voisit heittää mailia luukkonen.riku@gmail.com, niin voisimme viritellä jonkin kivan kamppiksen!

Onko teillä jotakin tavotteita liittyen someen ja jos on, millä mittareilla?

Tärkeimpiä mittareitamme on tietysti myynti, myös ostoprosessin muut vaiheet ja liikenne verkkosivuille, päivitysten tavoittavuus ja engagement. Myynti on se lopullinen goal, mutta tarvitsemme välitavoitteita jotka antavat osviittaa miten onnistumme .  

Miten tämä kaikki generoituu verkkokaupan myynniksi ja todellisiksi euroiksi?

Pidämme nyrkkisääntönä, että vain joka 4. postaus olisi myynnillinen. Eli kolme neljästä tarjoavat inspiraatiota, uutisia, ajankohtaisuuksia costolle tärkeistä ja kohderyhmää kiinnostavista teemoista. Väliin on sitten hyvä laittaa myös myyntiä aktivoivia päivityksiä. Esim. ystävänpäivänä halusimme antaa tarjouskoodin, joka oli vain rajallisen ajan voimassa.  

Mitä % pidät Facebookissa hyvänä konversiotasona?

Tämä riippu niin paljon puhutaan orgaanisesta tai maksullisesta näkyvyydestä, omasta tavoitteesta ja muusta että suoria lukuja on hyvin haastava kertoa :)

Mikä on vinkkinne aloittelevalle some-markkinoijalle? Eli mitkä on ne ydinalueet mihin kannattaa keskittyä, jos tietotaito ei riitä aivan kaikkeen.

Alussa on hyvä miettiä, mikä tai mitkä kanavat ovat oman kohderyhmän kannalta tärkeimpiä. Sitten kannattaa miettiä mitä somelta haluaa, esim.: aspa, näkyvyys, dialogi, myynti. Eli asettaa hieman tavoitteita itselle mihin pyritään! Kannattaa myös valita mittarit mitä seuraa huolella (ks. kysymys yllä missä meidän tavoitteita).

Sitten on hyvä muistaa olla rohkea! Eli kokeilla eri sisältöjä, ottaa kantaa positiivisessa sä'vyssä, käydä dialogia. Jos negatiivista palautetta tulee, siihen tulee suhtautua rauhallisesti, ja oppia siitä. Usein voimakkaan negatiivisen huutelijan saa hiljennettyä jos vain kiittää kauniisti ja toivottaa hyvät päivät. Jos taas tulee asiatonta niin ne saa piilotettua. Lisäksi on hyvä listata asioita etukäteen mistä haluaa viestiä somessa, ettei tarvitse joka kerta miettiä alusta asti mistä mä nyt postaisin.

Kumpi parempi, Googlen videomainonta vai Facebookin videomainonta?

CPV on pyörinyt hyvin samalla tasolla, meidän tapauksessa olemme saaneet vähän enemmän konversioita FB:stä. Mutta kumpi on parempi kanava teille, riippuu kohderyhmästä. Suosittelisin testaamaan pienellä budjetilla ja allokoimaan paremmin konvertoivaan.  

Entä Google+ miten siiihen suhtaudutte?

Se on jäänyt muiden somejen varjoon ja sen käyttö tuntuu olevan aika marginaalista. Mutta sen vaikutukset SEO:n voivat olla merkittäviä. Mutta emme vielä ole lähteneet rakentamaan presenssiä sinne.  

Nähdäänkö tulevaisuudessa Costo Vloggausta?

Hyvä idea; en lupaa mitään mutta olis kova!  

Mikä on teillä ollu paras päivä tai kellonaika Facemainonnalle?

Sesongit yms. vaikuttavat toki paljon, mutta kyllä meilläkin verkkokauppojen yleiset ti ja to klo 18 jälkeen on näyttäneet toimivat hyvin.

Mitä muita markkinointikanavia käytätte?

Messut, tapahtumat, media ja PR ja kollaboraatiot ovat somen lisäksi olleet aktiivisimpia kanaviamme.

Katso webinaaritallenne  

Jäikö kyseinen webinaari näkemättä tai haluatko palata siinä annettuihin esimerkkeihin? Katso tästä webinaarin tallenne!

Katso tallenne

Muuta luettavaa verkkokaupan markkinointiin liittyen

Muunna verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

Verkkokaupan hakukoneoptimoinnin tärkeimmät prinsiipit -opas

101 tapaa tehdä videomarkkinointia verkkokaupassa - katso esimerkit

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi