Paytrail

Taloushallinto, verkkokaupan tukitoiminto – vai menestystekija?

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 10.10.2017

verkkokaupan-kirjanpito-paytrail.jpg

Taloushallinto mielletään yrittäjäpiireissä yllättävän usein vielä pakolliseksi pahaksi yhteiskunnan lainsäätäjän ja verottajan taholta, eikä sen arvoa osana yrityksen menestystarinaa aina tunnisteta. Vain kannattava liiketoiminta pitää yrityksen pyörät pyörimässä ja tuottaa omistajilleen voittoa henkilökohtaisen elintason ylläpitämiseen. Mutta miksi niin harva yrittäjä mieltää taloushallinnon yhdeksi menestymisen avaintekijäksi? Mielestäni se usein johtuu siitä, että yrityksen taloushallinto pakkotoimintona jää kehityksen ulkopuolelle, jopa viime vuosituhannelle.

Digitaalisuus on perusasia verkkokaupan taloushallinnossa - manuaalinen työ pois

Useimmissa foorumeissa on jo ymmärretty, että teitpä yrittäjänä mitä tahansa ja myyt tuotteitasi millä väylällä vaan, on asiakaslähtöisyys nykyaikaisen toimijan taikasana. Tähän perustuu myös taloushallinnon rooli yrityksen menestystekijänä. Jos emme palveluiden tuottajana osaa kohdistaa jokaiselle asiakkaallemme juuri hänen tarvitsemaansa palvelua, olemme samalla viivalla pelkkää digitalisoitua taloushallintopalvelua tarjoavien tahojen kanssa. Digitaalisuus on avainasemassa taloushallinnon tehokkuudesta ja reaaliaikaisuudesta keskusteltaessa, mutta se on perusasia ja vasta asiakkaan tunteminen luo pohjan antoisaan yhteistyöhön ja asiakkaan auttamiseen.

Aivan samoin on verkkokauppatoiminnoissakin – en minäkään osta tuotetta ellen tiedä mitä saan ja milloin. Ellet siis vielä ole vaatinut tilitoimistoltasi ajantasaista ja sähköistä taloushallintoa, sen aika on nyt. Tai toisin päin – ellei nykyinen yhteistyökumppanisi kykene tarjoamaan sinulle ohjelmakokonaisuutta, joka keskustelee verkkokauppasi kanssa, niin kilpailuta palvelu!

Jos jo toimit verkkokauppiaana, on itsestään selvää, että verkkokauppa-alustan ja taloushallinto-ohjelmien pitää keskustella keskenään. Ja jos olet vasta perustamassa verkkokauppaa, niin valitse alusta, joka jo keskustelee jonkun taloushallintopalikan kanssa suoraan. Manuaalinen tallennus pitää poistaa virheriskien vuoksi ja kirjanpidon raportointi BI-työkaluineen on oikeasti osa tämän päivän taloushallinnon jatkojalostamista.

Tulostavoitepohjainen kannattavuuden arviointi oleellinen osa verkkokaupan taloushallintoa

Aivan samoin kuin verkkokaupat pystyvät analysoimaan asiakasprofiilia ja ostokäyttäytymistä, tuottaa kirjanpito tulostavoitepohjaista arviointia tuotteen tai tuoteryhmän kannattavuudesta kokonaiskulut huomioiden. Osaavalla yhteistyökumppanilla on valtavan suuri merkitys yrityksen tulevaisuuden turvaajana ja se tietotaito kannattaa ottaa käyttöön ja oman menestymisen pohjaksi.

Verkkokaupassakin pitää muistaa kannattava liiketoiminta ja kohdistaa siihen sen kaikki aiheuttamat kustannukset, jotta voidaan oikeasti seurata toiminnon kannattavuutta. Turhan moni on aloittanut verkkokaupan, kun se onnistuu nykyään helposti ja puoli-ilmaiseksi, ja todennut hetken päästä erehtyneensä. Kukaan ei vaan tullut kertoneeksi yrittäjälle, että verkkokaupan myötä saatu lisämyynti aiheuttaa mahdollisesti myös henkilöstö-, varastointi-, markkinointi-, logistiikka- ja itc- kustannuksia puhumattakaan ajan käytön resursseista. Näitä uusia kuluja ei markkinoiden sanelemalle tuotteen myyntihinnalle ole osattu tai voitu jyvittää, mikä sitten näkyy liikevaihdon kasvusta huolimatta tuloksen heikentymisenä.

Silloin kannattaa miettiä oliko verkkokaupan perustamiselle oikeasti edellytyksiä, jos yrittäjä ei etukäteen laatinut tai laadituttanut suunnitelmia ja laskelmia verkkokaupan tuomista hyödyistä ja haitoista ydinliiketoiminnalle.

Kaikkea voi mitata ja sitä saat mitä mittaat, on vanha, mutta toimiva totuus.

Näitä asioita valotan lisää yhteisessä webinaarisamme Paytrailin kanssa keskiviikkona 19.10.2017 klo 10.00. Tervetuloa kuulolle! Aiheesta on nyt julkaistu myös opas, Verkkokaupan kirjanpito - pakollisesta pahasta verkkokaupan pulssimittariksi!

Lue lisää webinaarista!

Verkkokaupan-kirjanpito-kuntoon-Lea-Sinivaara.pngKirjoittaja:

Lea Sinivaara, Palvelupäällikkö, TietoAkseli Oy

Mietityttääkö verkkokaupan kirjanpito?

Jos tuntuu, että verkkokaupan kirjanpito aiheuttaa päänvaivaa, kannattaa tutustua oppaaseemme Verkkokaupan kirjanpito - pakollisesta pahasta verkkokaupan pulssimittariksi. Lue opas!

New Call-to-action

paytrail-icon Verkkokaupan hallinta