Paytrail

Tekoäly verkkokaupassa: 5 vinkkiä hyödyntämiseen

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 27.2.2024

Verkkokaupan trendit 2024 -raporttimme sen osoitti: tekoäly on tehnyt läpimurtonsa verkkokauppoihin! Verkkokauppias voi kohtuullisen helposti tehostaa toimintaansa tekoälyn avulla – mutta samalla tulee välttää yleisimmät sudenkuopat.

 

Paranna sisältöjen laatua ja verkkokaupan tehokkuutta

Tekoäly voi tarjota verkkokaupoille lukemattomia etuja esimerkiksi sisällöntuotannossa. Sokeasti tekoälysovellusten varaan ei kannata heittäytyä, sillä pahimmillaan lopputulos voi olla tylsä ja muovinen tai jopa virheellinen.

Jokaisen verkkokauppiaan kannattaa etsiä omalle liiketoiminnalle soveltuvimmat tavat hyödyntää tekoälyä. Isoja linjoja, kuten liiketoiminnan kehitystä tai asiakaskokemusta ei pidä jättää tekoälylle, vaan antaa sen hoidettavaksi tehtäviä, jotka on helppo automatisoida. Parhaimmillaan tekoälyn hyödyntäminen vapauttaa aikaa tärkeälle ajatustyölle.

Tässä joitakin esimerkkejä ja tekoälyn käyttövinkkejä verkkokauppiaalle.

 

1. Personoidut tuotesuositukset

Tekoälyä voi hyödyntää verkkosivustolla personoidun asiakas- ja ostokokemuksen luomisessa. Se voi analysoida asiakkaan käytöstä, kuten ostohistoriaa ja selauskäyttäytymistä, ja tarjota niiden avulla räätälöityjä tuotesuosituksia. Tämä tekee ostokokemuksesta henkilökohtaisemman, ja henkilökohtaiset tuotesuositukset puolestaan voivat johtaa parempaan konversioon. Tekoäly pystyy myös oppimaan ja päivittämään suosituksiaan jatkuvasti asiakaskäyttäytymisen perusteella.

 

2. Sisällöntuotannon automatisointi

Tekoälystä saa oivan apurin sisällöntuotantoon – kunhan ei tyydy ensimmäiseen ehdotukseen ja muistaa tarkastaa tekoälyn luomukset. Parhaimmillaan sen avulla voi tuottaa tehokkaasti sisältöä verkkokaupan tuotteista ja palveluista, kuten luoda tuotekuvauksia, blogi- ja somepostauksia tai erilaisia oppaita.

Tekoälyn paras työkaveri on edelleen ihminen, sillä tekoälyn sudenkuoppana voi olla virheellinen tai liian yleisluontoinen sisältö, joka ei tunnu aidolta tai istu brändiisi. Kaiken sisällön tulisi aina ilmentää yritystäsi ilmeeltään ja äänensävyltään, sillä omaleimaisuus on keinosi erottua kilpailijoistasi.

➡️ Lue myös: Näin erotut kilpailijoista verkossa

 

3. Hakukoneoptimointi

Jos asiakaskuntasi aloittaa ostoprosessinsa etsimällä tuotteita hakukoneista, on hakukonenäkyvyys kauppasi elinehto. Myös hakukoneoptimoinnissa voi valjastaa avukseen tekoälyn.

Tekoäly voi auttaa tunnistamaan avainsanoja sekä optimoimaan ja tuottamaan lisää sisältöjä paremman näkyvyyden saavuttamiseksi. Se analysoi hakukonetuloksia ja trendejä, ja voi niiden avulla auttaa verkkokauppaa parantamaan sijoitustaan hakutuloksissa. Muista myös, että asiakkaasi saattavat hakea tuotesuosituksia tekoälysovelluksilta!

”On kiinnostava nähdä, kuinka paljon ihmiset alkavat hyödyntää tekoälyä shoppailuapurina. Nyt jo tehdään hakuja tyyliin 'etsi tuote tähän tarkoitukseen'. Jos ennen etsittiin Amazonista, nyt käytetään tekoälyä." – Antti Törrönen

 

4. Asiakaspalvelun tehostaminen

Ihmiseltä ihmiselle toteutettu asiakaspalvelu ei todellakaan ole kuollut – mutta sen kuormaa voi helpottaa ulkoistamalla yksinkertaisimmat tehtävät tekoälylle esimerkiksi chatbottien avulla.

Botit voivat auttaa asiakkaita yleisimmissä ja yksinkertaisimmissa kysymyksissä: ne voivat tarjota reaaliaikaista apua, vastata kysymyksiin ja ohjata asiakkaita oikeille ohje- tai tuotesivuille. Näin asiakaspalvelutiimin kuormitus vähenee, ja heidän aikansa säästyy haastavampien tilanteiden hoitamiseen sekä asiakaspalvelun prosessien kehittämiseen.

➡️ Lue myös: Verkkokaupan asiakaspalvelu on kilpailuetu

 

5. Sisällön analysointi ja optimointi

Tekoälyä voi hyödyntää paitsi sisällöntuotantoon, myös olemassa olevan sisällön optimointiin. Tekoäly voi analysoida sisältöjen suoriutumista ja osoittaa, mikä toimii ja mikä ei. Samalla se voi ehdottaa muutoksia sisältöihin ja markkinointistrategioihin parempien tulosten saavuttamiseksi – ja kilpaillulla verkkokauppakentällä jatkuva optimointi onkin liiketoiminnalle elintärkeää.

Verkkokauppa kehittyy jatkuvasti. Pysyäkseen kilpailussa mukana kauppiaan kannattaa ottaa uudet trendit haltuunsa sekä kokeilla ja soveltaa niitä rohkeasti omassa kaupassaan. Lue lisää tekoälyvinkkejä Verkkokaupan trendit 2024 -raportista!

Verkkokaupan trendit 2024

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi