Paytrail

Tik Tok ei vielä tulvi mainoksia – ja siksi se onkin loistava markkinointipaikka verkkokaupoille

Mari Oksanen Kirjoittanut Mari Oksanen - 11.10.2021

Toisin kuin muun muassa Facebook ja Instagram, ei somesovellus Tik Tok ole täynnä kaupallista sisältöä. Siksi yritysten kannattaakin hyödyntää sen mahdollisuudet ja olla mukana luomassa uutta.

Moni on törmännyt Tik Tokiin esimerkiksi eläin- ja tanssivideoiden tai muiden nopeatempoisten videoiden kautta. Mutta tänä päivänä Tik Tok on paljon enemmän, kuin pelkkä huvittelukanava, huomauttaa Kaisa Aarnio, Tuloksen sometiimin vetäjä.

Tik Tok sopii monenlaisille yrityksille

Tulos on yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka avasi Suomessa mainostilin Tik Tok -palvelussa. Tulos toteuttaakin asiakkaidensa mainontaa sosiaalisessa mediassa, kuten Tik Tokissa.

Kuinka verkkokauppa voi hyötyä Tik Tokin käytöstä markkinoinnissaKaisan mukaan Tik Tok sopii lähes kaikille yrityksille. Palvelu sopii erityisesti kuluttajabrändeille, jotka myyvät joko fyysisiä tuotteita tai palveluja. Ja vielä erityisemmin niille, joiden asiakkaita ovat 18–35-vuotiaat, jotka ovat Tik Tokia aktiivisimmin käyttävä ikäryhmä.

Mutta Tik Tokia käyttävät tilastojen mukaan nyt jo 50-vuotiaat, ja iäkkäämpien kuluttajien ryhmä kasvaa vauhdilla.

”Tik Tok ei ole enää ainoastaan hassuttelu ja tanssivideopalvelu”, Kaisa sanoo.

Vahvuus piilee algoritmissä

Tik Tokin vahvuus on sen algoritmissä, joka poimii nopeasti sen, minkälaisista asioista käyttäjä on kiinnostunut. Kaikilla Tik Tokin käyttäjillä on erilainen fiidi, eli niin sanottu virta, kenenkään fiidi ei ole samanlainen.

Tik Tok on yksi harvoja sosiaalisen median sovelluksia, joka ei tulvi mainoksia, ainakaan vielä. Aarnio huomauttaa, että tämä on sen kiistaton etu.

”Tik Tokissa mainostilaa on, ja jos sitä saa, siihen kiinnitetään huomiota eri tavoin kuin muissa somesovelluksissa, jotka ovat mainoksia täynnä.”

Tästä syystä Tik Tok onkin nouseva kanava mainostajille. Tik Tok myös kehittää mainosalustaa ja erilaisia mainosmuotoja tehokkaasti. Kaisa kehottaakin verkkokauppoja aloittamaan Tik Tokin käytön, jos konversiopohjainen mainonta kiinnostaa.

”Jos Tik Tok esimerkiksi verkkokauppaa kiinnostaa, kannattaa ensin pohtia, mitkä oman yrityksen resurssit ovat. Onko yrityksellä voimavaroja toteuttaa orgaanista sisältöä ja perustaa oma Tik Tok tili? Millaista sen tuottama sisältö voisi olla? Mikä on oman liiketoiminnan ja oman markkinoinnin tavoite, ja voiko näitä toteuttaa Tik Tokin avulla? Mitä kohderyhmiä yritys haluaa tavoittaa ja millaisia sisältöjä näille kohderyhmille halutaan tarjota?

Oleellista on, että yrityksellä on Tik Tok -sisällöistä vastaava henkilö. Tik Tokia täytyy hoitaa ja suunnitella, kuten muitakin somesisältöjä. Kaisa kehottaa pohtimaan ja kirjaamaan Tik Tok -sisältöjä esimerkiksi markkinointikalenteriin. Tik Tokissa trendit elävät jatkuvasti, mutta perusteemoja kannattaa suunnitella etukäteen.

Tik Tok ei rajaa yritysten näkyvyyttä

Aarnio huomauttaa, että orgaanisen – eli maksuttoman – näkyvyyden mahdollisuus Tik Tokissa on erinomainen muihin sosiaalisen median kanaviin verrattuna. Esimerkiksi Facebook ja Instagram ovat rajanneet yritysten näkyvyyttä alustoillaan, Tik Tok toistaiseksi puolestaan ei.

Tik Tokissa kannattaa aloitaa hashtageillä. Kaisa suosittelee perehtymään kohderyhmään kuuluvien käyttämiin hashtageihin ja siihen, millaista sisältöä he kuluttavat. Sen perusteella yritys voi alkaa pohtia omia mahdollisia Tik Tok -sisältöjään.

”Näiden avulla voi löytää trendaavia musiikkikappaleita, haasteita ja trendejä ylipäätään.”

Mainostamiseen kaksi eri tapaa

Yritys voi mainostaa maksullisesti Tik Tokissa kahdella eri tavalla: ne, joilla on suuri budjetti, voivat hankkia Tik Tokin account managerin, joka räätälöi heille sopivan kampanjan hashtag-haasteista brändättyihin ”linsseihin”. Edullisempi vaihtoehto ovat tarjouskauppaan perustuvat mainokset, joiden hinta määräytyy klikkauksen, katselukertojen tai 1000 käyttäjän tavoitettavuuden mukaan.

Jos tarjouskauppa toteutuu, yritys saa mainoksensa Tik Tokin päävirtaan. Myös itse manuaalisesti toteutettava tarjouskauppakampanja vaatii joitakin satoja euroja, mutta Tik Tok tavoittaa yleisönsä hyvin, ja palvelu ohittaa latauskerroissa tällä hetkellä muun muassa Instagramin ja Sanpchatin.

Perehdy Tik Tokin tyyliin

Tik Tokin videosisällöillä on oma tyylinsä; sinne eivät sovi esimerkiksi perusvideot taikka perinteisen tv-mainnonnan spotit. Tik Tokin videoiden tyyli on nopeatempoinen; leikkaukset ovat ripeitä ja videot sisältävät usein kuvan ja äänen lisäksi tekstielementtejä ja erilaisia hymiöitä.

Tik Tokissa mainostaakseen yrityksen ei tarvitse kuitenkaan välttämättä luoda omaa Tik Tok -profiiliaan. Mutta Kaisa suosittelee, että Tik Tokissa mainoksen luodakseen yrityksen kannattaa luoda niin sanotun perinteisen mainoksen sijaan kiinnostavaa sisältöä, joka sopii Tik Tokin tyyliin.

”Toisin sanoen: ei tuoteta mainosta, vaan Tik Tok video, joka on jotain tiettyä palvelua tai tuotetta myyvä, mutta Tik Tokin tavalla. Geneeriset spotit toimivat heikommin, kuin videot, joissa on esimerkiksi vaikuttaja mukana. Erityisen hyvin toimivat videot, joissa on sellainen henkilö, joka olisi luonteva Tik Tok -kanavaan.”

Kaisa painottaa, että Tik Tok -videoissa ei saa olla ainuttakaan tylsää sekuntia. ”Muuten kuluttaja siirtyy eteenpäin. Tämä kannattaa pitää mielessä.”

Pidempiä videosisältöjä

Tik Tokissa voi kuitenkin toteuttaa jopa 15 sekuntin mainosvideoita, joihin sisältöä on mahdollista rakentaa. Orgaaniset videot voivat olla jopa minuutin pituisia. Aarnion mukaan Tik Tokia käyttävät katsovatkin pidempiä videoita kuin esimerkiksi Facebookin tai Instagramin mainosvideot.

Yksi Tik Tokin erityispiirteistä muihin somesovelluksiin verrattuna on se, että Tik Tokissa ääni on aina läsnä. Tämä kannattaa huomioida videoita suunnitellessa. Videolla kannattaa siis olla joko musiikkia taikka henkilö, joka puhuu ja kertoo esimerkiksi palvelusta tai tuotteesta.

”Tik Tokissa tehdään paljon tutoriaaleja ja ohjevideoita, joita vaikuttajat usein toteuttavat. Koska mainostajia ei ole runsaasti, yritysten mainoksiin kiinnitetään kanavassa eri tavalla huomiota”.

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi