Paytrail

Verkkokaupan kansainvälinen logistiikka

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 4.12.2018

verkkokaupan-kansainvalinen-logistiikka

Kansainvälinen logistiikka aiheuttaa usein aloittaville verkkokaupoille harmaita hiuksia. Se mielletään vaikeaksi toteuttaa ja toisaalta aloittavan verkkokaupan neuvotteluasema kansainvälisesti toimivien rahtyhtiöiden kanssa ei aina parhaimmillaan ennen vakiintunutta volyymiä.

Kuljetusmuodot kansainvälisissä toimituksissa

Kun verkkokauppa suunnittelee kansainvälisten toimitusten aloittamista on hyvä selkeyttää muutama perusasia. Kansainvälisiä toimituksia tarkasteltaessa voidaan kuljetusmuodot jakaa kahteen:

 • Postijärjestelmä. Postijärjestelmä on globaali paikallisten postilaitosten yhteisjärjestelmä, jossa paikallinen posti lähtömaassa ottaa lähetyksen vastaan ja paikallinen posti kohdemaassa jakaa lähetyksen vastaanottajalle. Näitä ovat esim. Posti, Omniva, USPS jne.
 • Muut logistiikkaverkostot. Muilla logistiikkaverkostoilla tarkoitetaan yleensä yksityisiä logistiikkayrityksiä, joilla on oma jakeluverkostonsa, joko paikallinen tai globaali. Näitä ovat esim. GLS, UPS, TNT jne.

Jako on yksinkertaistus tätä kirjoitusta varten, sillä todellisuudessa monet logistiikan tarjoajat ovat postijärjestelmän ja yksityisen kuljetuksen sekoituksia.

Globaali postijärjestelmä

Globaali postijärjestelmä toimii siten, että lähetyksen vastaanottaa lähetysmaan posti ja jakelun hoitaa kohdemaan posti. Postijärjestelmän luotettavuus lähetysten perillemenon kannalta voi olla joko hyvä tai huono. Toimitusvarmuus riippuu täysin kohdemaan postin luotettavuudesta. Luotettavasta maasta luotettavan postin lähettämänä lähetetty postilähetys ei välttämättä saavuta asiakasta, jos kohdemaan posti ei toimi luotettavasti.

Postijärjestelmä tarjoaa globaalisti standardoituja lähetystapoja, jotka ovat nimetty eri tavoilla, mutta tarkoittavat samaa asiaa, mm. kirje, kirjattu kirje, maksikirje, postipaketti.

Globaalin postijärjestelmän edut

 • Postilähetykset kulkevat suurissa runkolinjoissa ja jaetaan suurina määrinä, jolloin etuna on yleensä edullinen hinta. Hinta vaihtelee lähetysvolyymin mukaan, mutta ei niin paljon kuin postijärjestelmän ulkopuolella kulkevilla muiden toimijoiden lähetyksillä.
 • Postijärjestelmän saavutettavuus on globaali: paketit saadaan läpi minne tahansa.
 • Mahdollisuus järjestää globaalit asiakaspalautukset edullisesti yhden sopimusnumeron taakse, jolloin palauttaminen on helppoa asiakkaille, mutta palautusjärjestelmä toimii vain alle 2 kg painoisille lähetyksille, ainakin toistaiseksi.

Globaalin postijärjestelmän heikkoudet

Postijärjestelmän heikkoutena on nopeus ja luotettavuus.

 • Lähimaihin lähetykset voivat mennä jopa parissa päivässä, mutta toiselle puolelle palloa matka voi kestää kaksikin viikkoa.
 • Postijärjestelmän luotettavuus on riippuvainen kohdemaan postilaitoksen luotettavuudesta, koska jakelun vastaanottajalle suorittaa paikallinen posti.

Muut logistiikkaverkostot

Postijärjestelmän ulkopuolisia logistiikkaverkostoja on useita. On paikallisia toimijoita ja glogaaleja toimijoita. Lisäksi on pikapakettipalveluja ja hitaampia, kustannustehokkaampia palveluja. Paikalliset toimijat saattavat toimia vain muutaman maan alueella, kuten Baltian maissa tai Pohjoismaissa.

Yksinkertaistuksen vuoksi "muihin toimijoihin" luokitellaan myös postilaitosten tarjoamat pikapakettipalvelut. Kyseiset lähetykset kulkevat usein osittain postiverkostossa, kun taas täysin yksityiset pikapakettipalvelut käyttävät omaa logistiikkaverkostoaan.

Esimerkkejä ns. muista järjestelmistä: DHL, TNT, UPS, FedEx, DPD jne.

Muiden logistiikkaverkostojen edut

 • Muut järjestelmät ovat yleensä luotettavia ja nopeita. Useat toimijat tarjoavat seurantakoodit toimituksille, mutta eivät kaikki.
 • Näiden toimijoiden toimituskokemus on usein rakennettu hyväksi. Erilaiset tekstiviestipalvelut ja applikaatiot varmistavat että vastaanottaja on tietoinen aikataulusta ja usein voi myös vaikuttaa tarkemmin toimituksen ajankohtaan.

Muiden logistiikkaverkostojen heikkoudet:

 • Hinta lähetyksille on pääsääntöisesti korkeampi kuin postijärjestelmän kautta. Hintaero korostuu etenkin painavammissa lähetyksissä, koska kauemmas kulkevat lähetykset kuljetetaan lentorahtina. Useimmilla saatavilla on myös lähimaihin tarkoitettu edullisempi maantiekuljetuksilla toimiva lähetysmahdollisuus. Hintaan vaikuttaa voimakkaasti lähetysvolyymin suuruus.
 • Saavutettavuus on yleisesti huonompi kuin postilähetyksillä. Globaalit suuret toimijat vievät lähetykset perille minne tahansa, mutta paikalliset toimijat kuljettavat lähetyksiä vain pienemmällä, jopa vain muutaman maan, alueella.

Kansainvälisen logistiikan erityispiirteitä

Kansainvälisen logistiikan kannalta Suomi ei ole paras mahdollinen paikka toimia, koska Suomesta lähtevät lähetykset tulee kuljettaa joko lentorahtina tai laivalla Itämeren yli. Se aiheuttaa lähetysten viivästymistä vähintään yhdellä päivällä ja/tai lisäkustannuksia. Edullisempi paikka logistiikan kannalta on esim. Viro, josta on maayhteys Keski-Eurooppaan.

Verkkokaupan pienlähetyksissä tullimuodollisuutena riittää yleensä CN22 tai CN23 -lomakkeiden tiedot, jotka on helppo täyttää joko käsin tai automatisoidusti kauppatapahtuman tietojen perusteella. Lisäksi mukaan tarvitaan kauppakirja, esim. verkkokaupan kuitti.

Miten aloittavan verkkokaupan kannattaa toteuttaa kansainvälinen logistiikka?

Toteutustapa vaihtelee verkkokaupasta toiseen. Kuluttajatavaroita myyvän pienen ja keskisuuren verkkokaupan kansainvälinen logistiikka voidaan järjestää esimerkiksi tarjoamalle asiakkaille kaksi vaihtoehtoa: hitaampi postipaketti tai pikatoimitus. Verkkokaupan tulee tällöin neuvotella rahtisopimus vähintään kahden rahtiyhtiön kanssa.

 • Hitaampi postipaketti ostetaan postijärjestelmän kautta ja käytetään kansainvälisiä maksikirjeitä ja kansainvälisiä postipaketteja. Lähetykset hinnoitellaan esimerkiksi vain alueen mukaan: EU/USA/muu maailma tai myös painon mukaan, jolloin verkkokauppaan tulee asettaa tuotteiden painoja ja kokoja.
 • Pikatoimitus ostetaan postiyhtiöltä tai pikapakettiyhtiöltä. Lähetykset hinnoitellaan kalliimmiksi kuin postilähetykset, riippuen millaisen hinnan omalla lähetysvolyymilla saa.

Rahtihinnat ovat usein selkeästi kalliimmat pienelle ja aloittavalle verkkokaupalle. Tällöin hyvä vaihtoehto on jättää logistiikka ulkopuolisen yhtiön hoidettavaksi. Tällainen 3PL (third party logistics) toimija varmistaa, että pieni tai kasvava verkkokauppa pystyy kilpailemaan suurempien verkkokauppojen kanssa kansainvälisillä markkinoilla neuvotelemalla logistiikkasopimukset suurempien volyymien perusteella.

Kansainvälisten toimitusten aloittaminen voi tuntua haastavalta tai suurelta askeleelta. Verkkokauppiaan kasvun kannalta kansainvälistyminen on kuitenkin suuri mahdollisuus, jota ei kannata jättää käyttämättä. Verkkokauppiaalle Rooma on yhtä lähellä kuin Riihimäki. Älä siis turhaan rajaa itseäsi ulos markkinoilta.

Matilda-Kivinen-verkkokaupan-logistiikkaKirjoittaja:

Matilda Kivinen, NettiVarasto | OGOship. Yritys tarjoaa kasvaville verkkokaupoille verkkokaupan logistiikkaratkaisun, joka tukee kasvua ja skaalautumista.

Lue kansainvälistymistrendistä verkkokaupoissa vuonna 2019

Rohkea kansainvälistyminen on yksi vuoden 2019 verkkokaupan trendeistä. Lue lisää aiheesta raportistamme!

Lataa nyt

 

paytrail-icon Verkkokaupan hallinta