Paytrail

Verkkokaupan trendit 2024 on julkaistu

– teemoina tasapainon hakeminen ja uudet mahdollisuudet

Saila Marttila Kirjoittanut Saila Marttila - 4.12.2023

Kuluneen vuoden aikana verkkokauppakentällä on nähty lukuisia mullistuksia. Osa yrityksistä on kohdannut haasteita, osa puolestaan on löytänyt uutta kasvua. Epävarma taloustilanne on vaikuttanut paitsi ostokäyttäytymiseen, myös markkinoinnin keinoihin. Samalla tekoäly ja uudet verkkokaupan ja maksamisen konseptit ovat lyöneet läpi.

Tuore Verkkokaupan trendit 2024 -raporttimme sukeltaa jälleen verkkokaupan ajankohtaisiin ilmiöihin ja trendeihin. Järjestyksessään kahdeksas raportti tarjoaa alan asiantuntijoiden näkemyksiä ajankohtaisiin teemoihin markkinatilanteesta markkinointiin ja tekoälyn hyödyntämisestä asiakaskokemukseen.

trendit-kuvitusta-1

Raportti pohjautuu kahdeksan kokeneen verkkokaupan ammattilaisen haastatteluun. Tällä kertaa katsaukseen haastateltiin seuraavia asiantuntijoita:

  • Heli Kurjanen, perustaja ja CEO, Lunette
  • Heikki Tiittanen, perustaja ja kehitysjohtaja, GoByBike
  • Matti Kojo, operatiivinen johtaja, ja Kimi Timonen, teknologiajohtaja, Arvo Partners
  • Leevi Parsama, digitaalisen kaupan asiantuntija
  • Suvi Tikkanen, markkinointijohtaja, ja Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail
  • Antti Törrönen, tekoälyasiantuntija, Kwork

 

Verkkokauppa hakee tasapainoa uudessa tilanteessa

Tänä vuonna olemme nähneet uutisia tavarakaupan haasteista. Osalla yrityksistä kasvu on hiipunut huimien koronavuosien jälkeen, mutta kokonaisuutena verkkokaupan tilanne näyttää edelleen hyvältä – esimerkiksi Paytrailin verkkokaupparaportin perusteella verkkokauppa kasvaa edelleen. Kasvua on ollut esimerkiksi palveluiden, matkojen ja lippujen verkkokaupassa.

Verkkokauppa hakee tulevina vuosina tasapainoa sekä kulutuksessa että toimialojen välillä. Monella alalla on vielä paljon kasvun varaa. Näin uskoo myös Paytrailin toimitusjohtaja Markus Laurio:

”Isossa kuvassa verkkokaupassa ei näy hiipumisen merkkejä lähitulevaisuudessa. Monella alalla on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia sekä mahdollisuuksia kehittää uutta liiketoimintaa.”

Muuttunut taloustilanne haastaa paitsi kulutustottumuksia, myös markkinointia. Pitkään pinnalla olleet vastuullisuuden ja kotimaisten verkkokauppojen suosimisen trendit eivät silti näytä hiipuneen, vaikka kuluttajat miettivätkin nyt tarkemmin, mitä ostavat.

”Monessa verkkokaupassa data näyttää, että vertailua tehdään hartaudella ja ostamista siirretään. Jos harkinta halutaan saada realisoitumaan ostoiksi, asiakkaiden päätöksentekoa on tosi tärkeä helpottaa, esimerkiksi talouteen soveltuvien maksutapojen avulla”, muistuttaa Kimi Timonen.

Myös vastuullisen verkkokaupan pioneeri Heli Kurjanen on huomannut ostokäyttäytymisen muuttuneen:

”Tämän hetken taloustilanne yhdistettynä vastuullisuuden trendiin alkaa vaikuttaa siihen, mitä ihmiset ostavat. Moni miettii nyt tarkemmin ja kyseenalaistaa sitä, mihin rahaa käyttää.”

 

Kohtaamisen ja asiakaspalvelun merkitys kasvaa

Tänä vuonna tekoäly on ollut kaikkien huulilla, ja sen hyödyntäminen on tullut yhä useammalle tutuksi. Enää ei ole kyse siitä, pitäisikö tekoälyä hyödyntää verkkokaupassa, vaan siitä, miten löytää sopivimmat tavat hyödyntää sitä. Seuraavien vuosien kuluessa tekoäly tulee väistämättä ottamaan jonkinlaisen roolin jokaisessa verkkokaupassa – oli kyse sitten ostoassistenteista, verkkokaupan sisäisten prosessien automatisoinnista tai sisällön tuottamisesta.

Helpossa sisällöntuotannossa piilee kuitenkin myös ansa. Keskinkertaisella sisällöllä on haastava erottua verkon päättymättömästä sisältötulvasta, saati, että siitä saisi kilpailuetua. Aidosti kiinnostavan sisällön tuottamiseen sekä oman asiakasrekisterin hyödyntäminen panostaminen on nyt entistäkin tärkeämpää.

”Oma kanta-asiakasrekisteri sekä kyky tuottaa omaleimaista, kiinnostavaa sisältöä ovat nyt todella arvokkaita. Tällöin pystyy tunnistamaan eri asiakassegmenttien tarpeet ja voi lähettää kohdennettuja viestejä omille asiakkaille”, muistuttaa Leevi Parsama.

Tekoälyn käytön ja digitaalisten palveluprosessien yleistyessä lisääntyy myös tarve asiakaskokemuksen kehittämiseen sekä aitoihin kohtaamisiin ihmisten välillä. Asiakaspalvelun ja asiakkaan yksilöllisen kohtaamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa, ja nämä voivat nousta myös aidoksi kilpailueduksi pakollisen pahan sijasta.

”Koska kokemus ratkaisee, uskon, että asiakaspalvelu on se, millä verkkokaupassa pystyy parhaiten pärjäämään”, sanoo Heikki Tiittanen.

 

Tutustu verkkokaupan trendeihin – lue maksuton raportti

Syvenny tarkemmin verkkokaupan trendeihin sekä asiantuntijoiden vinkkeihin maksuttoman raporttimme avulla. Raportista löydät esimerkiksi vinkit tekoälyn hyödyntämiseen, tietoa maksamisen uusista trendeistä ja tuoreesta verkkokauppiaiden yhteisöstä sekä konkreettisen vinkkilistan tulevalle vuodelle. Lukuiloa!

Verkkokaupan trendit 2024

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi