Juuri julkaistu Verkkokaupan trendit 2025 -raportti sukeltaa jälleen verkkokaupan ajankohtaisiin ilmiöihin ja trendeihin. Järjestyksessään yhdeksäs raportti tarjoaa alan asiantuntijoiden näkemyksiä ajankohtaisiin teemoihin markkinatilanteesta asiakasdataan ja -kokemukseen sekä tekoälyn hyödyntämisestä markkinointiin.
Raportti pohjautuu seitsemän kokeneen verkkokaupan ammattilaisen haastatteluun. Tällä kertaa katsaukseen haastateltiin seuraavia asiantuntijoita:
- Laura Saarinen, toimitusjohtaja, Lilja the Label
- Leevi Parsama, digitaalisen kaupan asiantuntija
- Kalle Gummerus, yrittäjä, perustaja ja toimitusjohtaja, VIBAe
- Mika Syrenius, verkkokauppa-aktivisti, Managing Partner, Snowball Growth Partners
- Juha Saarinen, verkkokaupan konsultti, Columbia Road
- Suvi Tikkanen, markkinointijohtaja, ja Markus Laurio, toimitusjohtaja, Paytrail
Halpakauppa haastaa verkkokaupan – ja markkinoinnin
Viime vuosien alavireinen taloustilanne on näkynyt myös verkkokauppakentällä, ja se haastaa kauppiaita vielä vuoden 2025 puolella. Samalla kansainväliset halpakaupat ovat rynnistäneet markkinoille ja dominoivat maksullisia markkinointikanavia. Alan kansainvälisyys konkretisoituu uudella tavalla, kun pahin kilpailija hakusanoissa onkin kiinalainen Temu.
Muuttunut markkinatilanne pakottaa kauppiaat keksimään uudenlaisia tapoja tavoittaa asiakkaat. Kun kansainvälisten jättien kanssa ei voi kilpailla markkinointieuroilla tai hinnalla, voi kotimaisen verkkokaupan kilpailueduiksi nousta laatu, turvallisuus tai vastuullisuus, joiden roolia markkinoinnissa kannattaa pohtia tarkasti.
”Hintavetoinen markkina, laaja valikoima ja nopeat toimitukset. Tähän kilpailuun ei kansainvälisten pelureiden kanssa kannata lähteä. Nyt pitää keskittyä olemaan merkityksellinen, mikä voi perustua brändiin, asiantuntemukseen, palveluihin, arvomaailmaan tai johonkin muuhun tunneyhteyteen myyjän ja asiakkaan välillä." – Leevi Parsama
Menestyjiäkin verkkokauppakentällä on ollut, ja yksi menestysresepti on oman tekemisen kirkastaminen – perustui se sitten brändiin, asiantuntemukseen tai ensiluokkaiseen asiakaspalvelukokemukseen. Oman tekemisen suunnitteluun kannattaa valjastaa avuksi asiakasdata, jonka hyödyntäminen auttaa kohdentamaan resursseja ja priorisoimaan toimenpiteitä, jotka tuottavat eniten arvoa.
Hyvä tuote voi mahdollistaa onnistumisen
Laatu on yksi nouseva mahdollisuus verkkokauppakentällä. Käyttäjien toiveisiin ja tarpeisiin erinomaisesti vastaava tuote tai palvelu on myös loistavan asiakaskokemuksen ytimessä. Parhaimmillaan hyvällä tuotteella tai yrityksen brändillä voi menestyä jopa kansainvälisillä markkinoilla.
Kun asiakas saa käyttöönsä itselleen täydellisen tuotteen, hän on valmis maksamaan laadusta. Tällöin hinnalla ei ole niin ratkaisevaa merkitystä. Hyvää tuotetta varten ollaan valmiita säästämään, koska muut eivät vaan enää tunnu miltään. Tuotteeseen tyytyväiset asiakkaat myös hoitavat osan markkinoinnista suosittelemalla sitä omalle tuttavapiirilleen.
Nyt on hyvä aika varmistaa, että tuotteesi tai palvelusi ovat asiakkaille aidosti merkityksellisiä. Myös omia erottautumistekijöitä kannattaa miettiä huolella; mitä voisit tehdä eri tavalla ja paremmin kuin kilpailijasi?
”Brändin omistajan pitäisi ehdottomasti antaa kasvot tuotteelleen. Moni kokee tämän ainutlaatuiseksi ja erityiseksi. Työskentelemme itse myymälässä ja olemme läsnä kanavissamme. Asiakkaat ovat olleet todella fiiliksissä siitä, että omistajat ja tuotteen kehittäjät ovat paikalla ja voi kysyä suoraan heiltä. Jo tämä tuntuu olevan erottumistekijä." – Kalle Gummerus
Tutustu lisää verkkokaupan trendeihin ja ajankohtaisiin teemoihin
Syvenny tarkemmin verkkokaupan trendeihin sekä asiantuntijoiden vinkkeihin maksuttoman raporttimme avulla. Raportista löydät näkemyksiä esimerkiksi tekoälystä, vastuullisuudesta, tuotteistamisesta ja maksamisesta. Lukuiloa!