Paytrail

Verkkokauppa parantaa Himos hiihtokeskuksen asiakaspalvelua

Saana Borgström Kirjoittanut Saana Borgström - 31.5.2016

Verkkokauppa parantaa laskettelukeskuksen asiakaspalvelua

Kuten tiedetään, verkosta voi nykyään ostaa melkeinpä mitä tahansa - myös hissilippuja laskettelurinteisiin. Kevään 2016 laskettelukausi on taputeltu kasaan jo muutamia viikkoja sitten, joten nyt oli hyvä aika kysäistä Himoksen markkinointijohtajalta, millaisia kokemuksia heillä on verkkokaupan pyörittämisestä osana hiihtokeskuksen toimintaa.

Apua sesonkiruuhkien selättämiseen

Keski-Suomen Jämsässä sijaitseva Himos on hissiliikevaihdolla mitattuna Suomen viidenneksi suurin hiihtokeskus. 30 vuotta vanhassa hiihtokeskuksessa on vuosien aikana nähty monia erilaisia vaiheita ja trendejäkin asiakaspalvelun suhteen. Nykyään tärkeässä asemassa on asiakkaiden palveleminen verkossa.

Himoksen verkkokauppa on ollut pystyssä vuodesta 2008 lähtien. Verkkoon menemisen taustalla oli verkkokauppojen yleistyminen sekä lipunmyyntijärjestelmien kehittyminen siihen suuntaan, että lippujen ostaminen netistä oli ylipäätään mahdollista. 

Tällä hetkellä verkkokauppa on tärkeä osa Himoksen asiakaspalvelua, sillä se tuo kaivattua helpotusta ruuhka-aikojen pitkien hissijonojen selättämiseen. Kovimpia sesonkipäiviä on laskettelukaudessa kuitenkin vain rajallinen määrä, joten ylimääräisten kassaluukkujen avaaminen ainoastaan ruuhkapäivien takia ei ole kannattavaa.

Verkkokaupan ansiosta laskettelijat voivat ostaa lippunsa etukäteen netistä, jolloin heidän ei tarvitse enää jonottaa lippuluukulle, vaan he pääsevät suihkimaan parkkipaikalta tai mökiltä suoraan rinteeseen. Tämä lisää asiakastyytyväisyyttä merkittävästi. 

Verkkokaupan pyörittäminen on jatkuvaa opettelua

Verkkokaupan perustaminen ei itsessään tuonut suoraan oikotietä onneen. Himoksen markkinointijohtaja Päivi Kuokkanen muistelee, kuinka muutamat ensimmäiset vuodet olivat melkoista harjoittelua verkkokaupan pyörittämisen suhteen.

“Verkkokaupan toiminta oli alkuvaiheessa kankeaa senkin takia, että meillä piti olla omat sopimukset eri pankkien kanssa. Maksutapoina olivat tällöin ainoastaan isommat pankit ja yleisimmät luottokortit. Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että jokaiselle pankille piti maksaa erikseen ja heidän kanssaan piti tehdä omat erilliset rajapinnat. Tämä teetti meille suhteettoman ison määrän työtä verkkokaupasta saatuun hyötyyn nähden”, Kuokkanen kertoo.

Nyt kun Himoksen verkkokauppa ja lippujärjestelmä tulevat samalta toimittajalta ja verkkokaupalle on saatu kattava maksutapavalikoima Paytrailin kautta, on verkkokaupan peruspalikat kunnossa.

Pelkästään maksutapavalikoiman laajentaminen kasvatti verkossa myytävien hissilippujen myyntiä 30 prosenttia.

“Verkkokauppaa tulee kuitenkin markkinoida koko ajan ja joka paikassa. Toimiva verkkokauppa ei itsessään riitä kasvattamaan verkkokaupan asiakasmäärää”, Päivi kertoo kokemuksistaan.

Verkkokaupan parhaat käytännöt Himos Hiihtokeskuksen mukaan

Verkkokauppaa muutaman eri järjestelmän ja kumppanin kanssa pyörittänyt Päivi Kuokkanen antaa seuraavanlaisia omakohtaisia vinkkejä muille verkkokauppiaille:

1. Tee ostamisesta helppoa omalle asiakaskunnallesi

“Tunne oma asiakaskuntasi ja heidän mieltymyksensä tehdä ostoksia verkossa. Oma verkkokauppamme on suunniteltu yhteistyössä alustan toimittajan ja hiihtokeskusihmisten kanssa. Näin olemme pyrkineet huomioimaan laskettelijoiden erityistarpeet lippujen ostamisessa.” Päivi Kuokkanen kertoo.

2. Valitse sama toimittaja lippujärjestelmälle ja verkkokaupalle

“Olemme aiemmin pyörittäneet verkkokauppaa ja lippukauppaa eri alustojen päällä. Nyt kun molemmat tulevat samalta toimittajalta, ei enää ole epäselvää, kenen vastuulla mikäkin toiminto on. Kun saat molemmat järjestelmät samasta talosta, tiedät heti kenen puoleen kääntyä mahdollisissa ongelmatilanteissa.” Päivi lisää.

3. Markkinoi verkkokauppaasi koko ajan

“Markkinointi on todellakin elinehto verkkokaupan toiminnalle. Mekin mietimme koko ajan, missä kanavissa ja miten verkkokauppaamme pitäisi markkinoida. Vaikka verkkokauppamme on ollut toiminnassa jo useamman vuoden ajan, sen osuus liikevaihdostamme on vasta 10 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että markkinointityölle on edelleen tarvetta.” Päivi Kuokkanen kertoo.

Miten Paytrail sopii matkailualalle?

Lue Himoksen asiakastarina, josta saat tietää lisää Himoksen verkkoliiketoiminnasta ja siitä, miten Paytrailin palvelu sopii matkailualalle ja lippukauppaan. 

Lue lisää

Artikkeleita matkailutuotteiden myynnistä verkossa

Matkailutuotteet ovat ostetuimpia tuotteita verkkokaupasta

Kuinka matkailutuotteiden ostoa voi kasvattaa verkossa?

Muunna verkkokauppasi tuotekatalogista asiakkaan palvelukeskukseksi

paytrail-icon Asiakaskokemus