Paytrail

Matkailutuotteet ovat ostetuimpia tuotteita verkkokaupasta

Vierailija Kirjoittanut Vierailija - 20.2.2015

Taloustutkimuksen mukaan ostetuimpia tuotteita verkossa ovat matkailupalvelut. Jopa 33 % suomalaisten ostoksista kohdistuu matkailuun. Yleisimmin verkosta ostetaan majoituspalveluja, matka- ja pääsylippuja. Luku imartelee toimialaa, ja sen perusteella luulisi, että matkailun verkkokaupalla menee hienosti! Ehkä näin suuremmissa yksiköissä ja etenkin majoituspuolella, mutta matkailun menestys verkkokaupan kärkituotteena tilastojen osalta ei kuitenkaan kerro kaikkea totuutta. 

Matkailu on iso business, mutta miten paljon isompi se voisi olla?

Vuonna 2013 matkailupalveluja tuotti Suomessa 27 000 yritystä ja se työllisti 140 000 henkilöä. Vientiin rinnastettava matkailutulo oli vuonna 2013 4,3 mrd euroa kokonaiskysynnän ollessa 13,4 mrd euroa. 

Todellisen kotimaisen matkailukaupan online-myynnin osuutta ei tiedetä. Matkailun verkkokauppaa ei mitata yksiselitteisesti. Ai, miten niin? No, perustelen. Kun matkailun 33 % osuutta koko Suomen verkkokaupasta tarkastellaan, todetaan, että luku sisältää niin kotimaan, kuin ulkomaan kaupoista ostetut palvelut ja lähinnä rekisteröityneiden yöpymisten piirissä olevat ketjuhotellit ja kuljetusyhtiöt.

Omatoimimatkailijan aika on nyt

Paytrail-matkailulla-kayttamatonta-potentiaalia-verkossaMatkailijat tulevat Suomeen yhä enenevässä määrin omatoimimatkailijoina, mutta kokousmatkailijoiden, matkanjärjestäjien tuomien ryhmien määrä on edelleen merkittävä. Suomeen rekisteröitiin vuonna 2014 19,8 miljoonaa yöpymistä, joista 5,7 miljoonaa oli kansainvälisiä asiakkaita.

Suomeen asiakas tulee aina tekemään jotain ja kysyykin yhä useimmin, mistä ohjelma- ja oheispalvelut voisi ostaa ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen?

Matkailun verkkokaupan kipupisteet

Majoituksen verkkokauppa näyttää toimivan. Myyntijärjestelmät taipuvat petipaikan myyntiin ja asiakkaat käyttävät niin suoria kuin jälleenmyyntikanavia halvan hinnan toivossa. On kuitenkin muistettava, että isolle osaa matkailuyrityksiä raha kotiutuu myös muusta tuote- ja palvelumyynnistä.

Ohjelma- ja ravintolapalvelut tai vaikka kuohuviinin ja ruokakassin tilaaminen ennakkoon hirsimökkiin, hyvinvointipalvelujen tai matkamuistojen ennakko-ostaminen ovat esimerkkejä tuotteista, jotka kasvattaisivat keski-ostosta ja tekisivät monesta asiakkaasta tyytyväisemmän.

Tuotetarjonta verkossa ei kuitenkaan itsessään riitä. Yritysten on ehdottomasti tunnettava asiakkaan profiili (kieli, kulttuuri, matkustusmotivaatio) ja matkakaari sekä pystyttävä tunnistamaan asiakkaan ostoprosessin vaiheet matkakaaren aikana. Tällä tarkoitan, sitä, että missä matkan vaiheessa esimerkiksi omatoimimatkailija on valmis ostamaan kuljetuspalvelun lisäksi majoituksen? Entä omatoimitekemisen?  Illallisen? Saatikka, miten monikanavaisesti hän haluaa toimia.

Paytrail-matkailuala-kuluttaja-asiakkaan-matkakaaren-vaiheet

Kuva 1. Asiakkaan matkakaaren vaiheita on viisi.

Asiakkaita olisi, mutta verkkokaupat puuttuvat

Olen ollut mukana asiantuntijana käynnistämässä ja auttamassa matkailun verkkokaupan edelläkävijöitä pääsemään alkuun ja tunnistamaan asemansa kotimaan ja ulkomaan markkinoilla. 

Suurimmat huolenaiheet verkkokauppaa perustavilla yrityksillä voisin kiteyttää seuraaviin kysymyksiin: Miten käytännössä? Riittääkö meidän osaaminen? Voidaanko myydä majoitus, ravitsemus- ja ohjelmapalvelut yhdeltä luukulta? Miten myyntiprosessi sisäisesti hoidetaan, ettei aiheuta ylimääräistä työtä? Mitä tämä kaikki maksaa / tuottaa?

Osa yrityksistsä on onnistunut erinomaisesti ja osa vielä harjoittelee.

Pari esimerkkiä onnistumisista

Kyselin parilta, muita kuin majoitustuotteita myyvältä asiakasyritykseltämme verkkokaupan kehittämiseen ja haasteisiin liittyviä kysymyksiä. Esitin yritysten edustajille viisi kysymystä:

  1. Milloin käynnistitte verkkoliiketoiminnan (verkkokaupan b2c, b2b tai molemmat)?
  2. Mitä myytte ja kenelle?
  3. Mitkä olivat odotukset verkkokaupalle silloin? Entä nyt?
  4. Mikä osuus liikevaihdostanne tulee verkkokaupasta (b2c / b2b)
  5. Mitä haluaisitte sanoa kannustussanoina muille yrityksille, jotka vielä miettivät verkkokauppaan siirtymistä?

Ja näin he vastasivat:

Rauno Posio markkinointijohtaja, Lapland Safaris, Lappi

Lapin Safarit on pohjoismaiden suurin ohjelmapalveluyritys

  1. Ensimmäiset versiot verkkokaupastamme olivat käytössä jo vuonna 2007, mutta vasta verkkokaupan uudistuksen myötä syksyllä 2012 kauppa lähti upeasti kehittymään. Verkkokauppaamme käyttävät sekä loppukuluttajat joiden osuus kasvaa nopeiten, mutta myös tietyn koko luokan valikoidut matkanjärjestäjät tekevät omilla tunnuksillaan varauksia verkkokaupan kautta.
  2. Myymme safareita ja erilaisia ohjelmia lappilaisessa luonnossa kansainvälisille asiakkaillemme.
  3. Ennen verkkokaupan perustamista kartoitimme valituilla markkina-alueilla matkaa suunnittelevien potentiaalisten asiakkaiden nettikäyttäytymistä matkan haaveilu-, suunnittelu- ja ostamisvaiheessa. Kartoitus osoitti suuren potentiaalin ja sen myötä odotuksetkin olivat heti alussa korkealla. Verkkokaupan kautta tuleva volyymi kuitenkin yllätti parina ensimmäisenä vuotena. Kehitys on edelleen loistavaa ja ylitämme verkkokaupalle budjetoidun myynnin jälleen. Verkkokaupan kehittyminen on tietysti maailman normaalissa muutoksessa orgaanistakin, mutta omalla aktiivisuudella Somessa ja kaiken kaikkiaan digiviestinnässä on suuri merkitys. On selvää että netin kautta volyymi kasvaa edelleen, mielenkiintoista nähdä mikä on seuraava huima askel tässä kehityksessä.
  4. Verkkokaupan osuus liikevaihdostamme on tällä hetkellä kokonaisuudessaan n. 7 %
  5. Haluaisin lappilaisittain sanoa muille yrityksille, jotka miettivät verkkokauppaa, että muuta äkkiä asiat kuntoon ja laita kampe sekä palvelut jakoon netissä!

Yrittäjä Riitta Halttunen, Arts & Crafts Ravintolat, Jyväskylä

Ravintola Harmooni on elämyksellinen ravintola Jyväskylän keskustassa.

  1. Verkkokaupan osalta ensimmäinen kokeilu oli jo useita vuosia sitten, josta luovuimme, koska omalla sivulla ollut majoitusverkkokauppa ei saanut riittävää asiakasvirtaa ja kustannukset varausta kohti olivat liian suuret. Nyt olemme juuri aloittamassa paremmilla jakelukanavilla ja linkityksillä muihin varauskanaviin, joiden kautta meidän varausjärjestelmään. Verkkokauppa tulee olemaan niin  b2c sektorille ja tuotteita on tarjolla myös b to b.
  2. Myymme majoitusta, sen lisätuotteita, tapahtumalippuja, lahjakortteja, oheistuotteita, ohjelmapaketteja näin alkuun.
  3. Ensimmäisellä yrittämällä odotukset olivat isommat kuin lopputulema. Nyt odotukset ovat realistisemmat ja nyt uskomme että oikeilla tuotteilla ja hyvillä verkostoitumis- ja jakelukanavilla tuotteet myös löytävät ostajalle. Odotukset ovat, että saatavuuden helpottuessa myös tuotteiden kauppa lisääntyy. Myös kustannuspuoli vähentyneen työtarpeen osalta parantaa tuotteiden kannattavuutta ja tavoitus on myös nostaa lisämyyntiä esim. majoitustuotteen yhteydessä.
  4. Tavoite olisi 5-10 % kasvu verkkomyyntiin tulevien tuotteiden osalta ensimmäisen vuoden kuluessa.
  5. Kannattaa varmistaa että asiakkaat löytävät verkossa ostettavat tuotteet ja hyvät maksujärjestelmät sopia. Uskon vahvasti, että siihen satsaus kannattaa pitkällä tähtäimellä.

Kirsi-MikkolaKirsi Mikkola, omistaja, Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy

Sähköinen Liiketoiminta Suomi Oy auttaa pk- yrityksiä alkuun sähköisen liiketoiminnassa ja etenkin verkkokaupassa.

www.twitter.com/kirsimikkola
www.linkedin.com/in/kirsimikkola

 

Lue ilmainen oppaamme menestyvän verkkokaupan perustamisesta!ebook-osa1-cover2

Tutustu syvemmin verkkokaupan perustamiseen ja lataa ilmainen oppaamme "Avaintekijät menestyvän verkkokaupan perustamisessa"

 Lataa nyt

paytrail-icon Verkkokaupan myynti ja markkinointi